Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polis, yurt talep eden öğrencilerin ailelerini aradı – Yurtsuzlar Hareketi’nden Zeynep Kurt: “Yaşamsal haklara ilişkin tepkilerin toplumsallaşmasından korkuyorlar”

Polis, barınma talep eden ve taleplerini duyurabilmek için eylem yapan üniversiteli öğrencilerin ailelerini arayarak, “Eylemde çocuğunuzun başına bir şey gelebilir” dedi.  Yurtsuzlar Hareketi’nden Zeynep Kurt, yaptıkları eylemlerin, “temel bir kamusal talebe ilişkin yasal bir tepki” olduğunu vurgulayarak, yaşananları Medyascope‘a değerlendirdi veBu sadece barınma krizi değil aynı zamanda geçinememe krizi de yani yönetilemeyen bir toplumsal krize işarete ediyor. Üniversitelilerin başlattığı bir hareketin toplumu hareket ettirebildiğini Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinden gördük. Yaşamsal haklara ilişkin tepkilerin toplumsallaşmasından korkuyorlar” dedi.

Artan kira fiyatları ve Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) yurtlarının yetersiz kalması sebebiyle barınma talep eden Ankara’daki üniversiteli öğrencilerin aileleri, polis tarafından arandı. Öğrenciler tarafından verilen bilgilere göre Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kuruluş yıldönümü olan 6 Kasım’da aileleri arayan ve kendilerini polis olarak tanıtan kişiler, “Çocuğunuz 6 Kasım’da herhangi bir eylem yaparsa eyleme saldırı olabilir. Eylemde çocuğunuzun başına bir şey gelebilir. Bu sefer uyarıyoruz, bunu daha fazla sürdürmesinler” dedi.

“Barınma talebi, yönetilemeyen toplumsal bir krize işaret ediyor”

Barınma talebi için yapılan eylemlerin herkese açık ve meşru olduğunu söyleyen Yurtsuzlar Hareketi’nden Zeynep Kurt ise durumu şu sözlerle değerlendirdi:

Basit bir yurt talebinden bile korkulması şunu gösteriyor: Yurt talebi Türkiye’deki üniversitelilerin ve toplumsal kesimlerin yaşadığı barınma krizine işaret ediyor. Bu sadece barınma krizi değil, aynı zamanda geçinememe krizi de yani yönetilemeyen bir toplumsal krize işarete ediyor. Üniversitelilerin başlattığı bir hareketin toplumu hareket ettirebildiğini Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinden gördük. Yaşamsal haklara ilişkin tepkilerin toplumsallaşmasından korkuyorlar.”

“Genç işsizlerin isyan potansiyeline müdahale ediyorlar”

Önceki kuşakların elinde olan bazı sosyal hakları, 2000 sonrası doğan kuşağın elde edemediğini ve bu hakların ellerinden alındığını vurgulayan Kurt, “Toplumsal krizler sonrası yapılan kitlesel eylemlere baktığımızda, üniversite öğrencileri ve üniversite mezunu olan genç işsizleri görüyoruz. Bu isyan potansiyeline müdahale ediyorlar Tıpkı Boğaziçi Üniversitesi’ndeki tepkilere tutuklama ile karşılık verilmesi gibi” diye konuştu.

Üniversiteli öğrencilerin ailelerinin aranmasının “güvenli alan ihlali” olduğunu söyleyen Kurt, “Aynı zamanda eğitim hakkımızın da gaspı anlamına geliyor çünkü aileler çocuklarını güvenlik gerekçesiyle okula göndermeyince bunun hesabını kim verecek? Taleplerimizi yinelemeye devam edeceğiz ve bu hukuksuz uygulamaya dair şikayette bulunacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bunlar aynen Gezi Parkı olayı neyse başkasını sergiliyor”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Eylül’de kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunmuştu. Barınma sorununa dikkat çekmek için eylem yapan üniversite öğrencilerini sert sözlerle hedef alan Erdoğan, “Bunlar kendilerine göre sözde öğrenci. Bunlar aynen Gezi Parkı olayı neyse başkasını sergiliyor” diye konuşmuştu.

AKP ve MHP barınamayan öğrencilere burs verilmesine ilişkin teklifi reddetmişti

AKP ve MHP milletvekilleri, 7 Ekim’de Meclis’te görüşülen Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında, yurt başvurusu yapan ancak yerleştirilmeyen üniversite öğrencilerine asgari ücretin yarısı kadar burs verilmesi yönünde madde eklenmesine ilişkin verilen CHP önergesini reddetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler