Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP ve MHP, yurt çıkmayan öğrencilere burs verilmesine ilişkin CHP önergesini reddetti

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), yurt başvurusu yapan ancak yerleştirilmeyen üniversite öğrencilerine asgari ücretin yarısı kadar burs verilmesini öngören Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) önergesini reddetti. Önergeyi sunan CHP’li Milletvekilleri konuyu Medyascope’a değerlendirdi.

AKP ve MHP milletvekilleri, bugün (7 Ekim) Meclis’te görüşülen Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında, yurt başvurusu yapan ancak yerleştirilmeyen üniversite öğrencilerine asgari ücretin yarısı kadar burs verilmesi yönünde madde eklenmesine ilişkin verilen CHP önergesini reddetti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ve CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, bu düzenlemeyi neden istediklerine ilişkin gerekçeleri Medyascope’a anlattı.

“Geçen sene de hatırlattık fakat dikkate almadılar”

Emecanyurt sorununu ve bu konuda yapılması gerekenleri geçen yıl yapılan bütçe görüşmelerinde de dile getirdiklerini belirtti ve “Fakat görülen o ki iktidar, bu uyarıları dikkate almadı. Yıllardır kaynakları cemaat ve tarikat yurtlarına aktaranlar, KYK yurtlarının artmasına engel olanlar bu sorunun asıl nedeni aslında. İktidar sorunları yaratmaya ve büyütmeye ne kadar kararlıysa biz de bu sorunları çözmeye ve ortadan kaldırmaya kararlıyız” dedi.

“Yurt sorununu inkâr etmek yerine hangi yurda kaç kişi yerleşmiş açıklasınlar”

Öğrencilerin farklı bir şehre üniversiteye gidip, yurt için başvurup, altı bininci, sekiz bininci yedekte yer almasının yurt sorununun kanıtı olduğunu belirten CHP’li komisyon üyesi Sındır, sorumlu kişilerin sorunu inkâr ederek bastırmaya çalışmasına ilişkin “Bunu inkâr etmek yerine Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) hangi ilde kaç öğrenci başvurmuş, kaçı kabul edilmiş, kaçı yedekte kalmış bunlar açıklansın” diye konuştu.

Yurt sorununun ülkenin istikbal sorunu olduğunu ve sosyal devletin yok edildiğini söyleyen Sındır, şöyle devam etti: “Cumhur İttifakı’nın bileşenleri ‘Meclis’te bizim dediğimiz olur’ demek için bu önergeyi reddediyor. Bu çocuklara terörist muamelesi yapılması iktidarın, kendisini eleştiren, hatalarını yanlışlarını ortaya koyan hiçbir şeye tahammülü olmadığının yansımalarından birisidir.” Yurt imkânı sağlamanın devletin anayasal görevi olduğunu söyleyen Sındır, barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçların ülkenin genelinde ulaşılamaz durumda olduğuna dikkat çekti.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Antalya Milletvekili Cavit Arı, İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır’ın imzasını taşıyan önerge şöyle:

“3/3/2004 tarihli ve 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanun’un 2’nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

Yurt içinde yükseköğrenim gören öğrencilerden Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na yurt tahsisi için başvuruda bulunanlardan kurum tarafından herhangi bir yurt tahsisi yapılamayanlara, on altı yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının yarısına kadar her ay karşılıksız olarak burs verilir. Bu tutar damga vergisi dahil hiçbir kesintiye tabi tutulamaz.

Söz konusu tutar, kira kontratı ile kanıtlanması şartıyla konutlarının yükseköğrenim gören öğrencilere kiralayanların banka hesaplarına Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından direkt olarak aktarılır. Bu konudaki usul ve esasları belirlemeye, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun bağlı olduğu bakan yetkilidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler