Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adım adım ilaç krizine doğru: Artan döviz kuru ve zam beklentisi sebebiyle yüzlerce ilaç için “yok” deniliyor

Türkiye’de her yıl sonunda görülen “ilaç krizi” bu yıl daha erken yaşanıyor. Çocuk hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar başta olmak üzere birçok ilaç eczanelerden temin edilemiyor. Türk Eczacıları Birliği (TEB), 645 kalem ilacın temininde sıkıntı yaşadıklarını duyurdu. “İlaç krizi” hem hastaları hem de eczacıları mağdur etti. İstanbul Eczacı Odası,Eczanede bulamadığınız ilaçların sorumlusu eczacınız değildir” yazılı afişler hazırladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda konuşan CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türkiye’nin ilaç krizine girdiğini söyleyerek, grip ilaçları ve ağrı kesiciler dahil tüm ilaçlarda eksiklik olduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ise ilaçlara ulaşılamadığına ilişkin haberleri yalanladı. İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Simla Sezgin, konu hakkında Medyascope‘a konuştu.

“Türkiye’de 100 kalem ilaç hiçbir şekilde yok”

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Eczaneye gittiğinizde reçetenizde beş kalem var ise o ilaçların hepsini aynı eczaneden alma şansınız kalmadı. 26 Ekim’de ‘164 tane kalem ilaç piyasada yok’ diye açıklama yaptım. 10 gün sonra TEB, 645 adet ilacın olmadığını açıkladı. 100 kalem ilaç hiçbir şekilde yok. Diğer kalemlerde sayılar stok seviyesinin altına düştü” dedi.

Grip ilaçlarından ağrı kesicilere kadar birçok ilacın temin edilemediğini vurgulayan Bulut, bu durumda ekonomik ve siyasi krizin etkili olduğunu söyledi.

“Bazı ilaçlar eczanelerde ve depolarda kalmadı”

“İlaç krizi” hakkında Medyascope‘a konuşan İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Simla Sezgin, bazı ilaçların eczanelerde ve depolarda bulunmadığını belirtti. Çocuk hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar başta olmak üzere birçok ilacın temin edilemediğini belirten Sezgin, şöyle konuştu:

“İlaç firmaları, ilaçları depolara veriyor, bizler de depolardan alıyoruz. Eczanede olmayan bir ilacı bulabilmemiz için depo ile iletişime geçiyoruz. Depo ekranına bakıyoruz ve depodan çekiyoruz. Depo, ‘yok’ uyarısı verdiği zaman o ilacın artık piyasada bulunmadığından bahsedebiliriz. Şu anda bazı kalemler hem eczanelerde kalmadı hem de ilaçları temin ettiğimiz aracı kurum olan depolarda. Bu ilaçlar soğuk algınlığı tedavisinde, çocuklarda kullanılan ateş düşürücü, semptom giderici, ağrı kesici şuruplar. Bazı pediatrik antibiyotik şuruplar. Kronik hastalıklarda, kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar. Bunlar şu anda hiç yok, bekliyoruz.”

Üretim talebi karşılayamıyor”

Grip ve enfeksiyon hastalıklarındaki artışın ilaç talebini de artırdığını dile getiren Sezgin, “Özellikle pediatrik ilaçlara geçen sene salgın nedeniyle çok ihtiyaç olmadı çünkü okullar kapalıydı, evlerdeydik. Bunun, geçen sene ihtiyacın az olması nedeniyle üretimle ilgili bir takım durumlardan kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Geçen sene az ihtiyaç varken bu sene gribin, çeşitli enfeksiyonların arttığı bir döneme girdik, talep çok arttı. Şu andaki üretim, talebi karşılayamıyor. Firmaların piyasaya bu ilaçları vermesini bekliyoruz” dedi.

“Zam oranının belirleneceği tarihe yaklaştıkça ilaç bulamıyoruz”

Sağlık Bakanlığı, ilaç fiyatlarına her yıl bir defa zam yapıyor. Sezgin, zam oranının belirleneceği tarihe yaklaştıkça depolarda ilaç bulunamadığını anlattı:

“Her sene ocak ayı sonu, şubat ayı başı gibi ilaç fiyatlarına zam geliyor. Son 12 ay boyunca döviz kurundaki değişikliklere bakılarak, bakanlık tarafından bir zam oranı belirleniyor. Birkaç senedir bu zam oranına yaklaştıkça bazı ilaçları piyasada bulamıyoruz. Bunun zamla da ilgili olduğunu düşünüyoruz çünkü zam geldikten kısa bir süre sonra piyasada bulamadığımız ilaçları hastalarımıza verebilir duruma geliyoruz.”

“Döviz kuru ilaç stoklarından bağımsız olamaz”

Türkiye’de ilaç fiyatlarındaki değişim yönetmelik gereği euro kuruna göre belirleniyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, 2021 için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 euro değerini 4,5786 lira olarak belirlemişti. İlaç fiyatları için belirlenen döviz kuru ile normal döviz kuru arasındaki farkı hatırlatan Sezgin, bu durum nedeniyle birçok ilacın Türkiye pazarında normalde de az bulunduğunu söyledi.

Kurlar arasındaki farkın her geçen gün arttığını vurgulayan Sezgin, şöyle devam etti: “Bu durumun nedenlerinden biri de bizim fikrimize göre, ilaç fiyatları için belirlenen döviz kuruyla gerçek yaşamda kullandığımız döviz kuru arasındaki farkın her geçen gün daha da açılması. Bu fark açılınca ilaç fiyatlarının yurtdışına kıyasla ya da olması gerekenden daha düşük olma ihtimaline karşı bazı ilaçlar Türkiye pazarında az bulunuyor. Döviz kurunun ilaç stoklarından bağımsız olmayacağını düşünüyoruz.”

“Zamlar dörde bölünsün”

Sağlık Bakanlığı ve firmaların sorunun çözümünde birinci aktör olduğunu dile getiren Sezgin, yılda bir kez yapılan zammın bölünmesi gerektiğini belirtti:

“Bu sorunun çözümünde Sağlık Bakanlığı ve firmalar birinci aktör. Önerimiz, yılda bir kere zam yapılmasın. Örneğin, zam dörde bölünsün. Bu olduğu zaman inanıyoruz ki stok yapma durumunun önüne geçilecek ve piyasadaki ilaç yokluğunun ciddi seviyelere ulaşması engellenecektir.”

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ilaçlara ulaşılamadığına yönelik haberleri yalanladı

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, kur farkı nedeniyle bazı ilaçlara ulaşılamadığına yönelik haberleri yalanladı. Kurumun açıklamasında, “Kurumumuz, piyasada bulunamadığı ileri sürülen ilaçları, İlaç Takip Sistemimizden detaylıca kontrol etmektedir. Çalışmalarımızın sonucunda söz konusu ilaçların ekseriyetinde, tedarik problemi tespit edilmemiştir. Dolayısıyla kur farkı nedeniyle, hastalarımızın kritik ilaçlara erişemediği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.