Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uzman klinik psikolog Deniz Keskin: “‘Sosyal mesafe’ kavramı yalnızlaştırıyor, fiziksel mesafe ve sosyal dayanışma vurgulanmalı”

Uzman klinik psikolog Deniz Keskin, salgın hastalıklara karşı gelişen fobilere ilişkin psikolojik süreçleri Medyascope‘a anlattı. Sosyal mesafe kavramının kendi içinde yalıtan bir tarafı olduğunu söyleyen Keskin “Bu da kendini daha dışarıda tutmaya, destek görmemeye ve kimseyi görmemeye doğru götürebiliyor. Sosyallik bir öteki ile beraber olmaksa, sosyal mesafe kendi içerisinde bunaltıcı ve sürdürülebilirliği olmayan bir tarafa da sahip. O yüzden belki Batı’dan bize geçen bir ifade olarak ‘Fiziksel mesafe ve sosyal dayanışma’ kavramını kullanmak önem kazanıyor” diye konuştu.


Fiziksel olarak mesafe koymanın sosyal olarak da sürdürülebilir olmadığını söyleyen Keskin, bu durumun bebeklikten çocukluk çağına geçişte ihtiyaç duyulan güven duygusuna ilişkin süreci çağrıştırdığını vurguladı: “Fiziksel mesafeyi koruyarak kurulan bir dayanışma halinde hem yakınımızda hem de kolektif bir birliktelik haline ihtiyacımız olduğunu vurgulamak daha yerinde ve yardımcı bir kavram oluyor.”  

“Farklı tedbirler alınması iç çatışmaya sebep oldu”

Farklı ülkelerde farklı tedbirlerin alınmasının kişilerde iç çatışmaya sebep olduğuna dikkat çeken Keskin, koronafobinin sadece “şimdi ve burada”ya dair endişeyi değil yaşamın her alanında geleceğe yönelik korku ve kaygıyı  içinde barındırdığını söyledi. Salgın denilince en yaygın olan duygunun “korku” olduğunu belirten Keskin, koronavirüs salgınının içinde bulunduğumuz çağda görülüyor olmasının ve kişilerin yaşam koşullarının farklı risk faktörlerini beraberinde getirdiğini anlattı.

‘Yeni normal’ kavramı kafa karıştırıcı”

“Yeni normal” kavramının kafa karıştırıcı bir anlama sahip olduğunu söyleyen Keskin, “İlk çağrışımı ile aslında okula ilk başlama dönemini hatırlatıyor bana. Okula da ilk gidiş ‘Çok güzel olacak, yeni bir şey’ gibi verilir ama bir çocuk açısından baktığımızda evde alıştığı tanıdığı bireyler ve ortamdan yeni bir ortama geçer” diye konuştuKişilerin tanıdıkları sokaklara ve işyerlerine gitmiş olmalarını “yeni normal”  kavramı ile birlikte değerlendiren Keskin “Bildiğimiz yerlere gitsek bile görünmeyen bir tehlikenin içinde olma halini yaşıyoruz” dedi.

Uzman klinik psikolog Deniz Keskin, “Koronafobinin yoğun karantina döneminde değil, ‘yeni normal’ evresinde karşımıza daha fazla ortaya çıkmasının sebebi nedir?”, “Sağlık yetkilileri tarafından kullanılan ‘sosyal mesafe” kavramı dilimize neden yerleşti?”, “Salgın hastalıkların artacağı söyleniyor. Bu hastalıklara ilişkin fobilerin tetiklenmesi nasıl önlenebilir?” ve “Bireysel önlemler yeterli mi?” gibi soruları da yanıtladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.