Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Kanal İstanbul’u savundu: “Bu stratejik hamlemiz, ülkemizi küresel bir lojistik üs konumuna getirecek”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2022 bütçesine ilişkin açıklamalarda bulundu ve Kanal İstanbul Projesini “stratejik hamle” olarak nitelendirdi. Karaismailoğlu, “Dünyada ve ülkemizde yaşanan teknolojik ve ekonomik gelişmeler, değişen iktisadi yönelimler ve ülkemizin ulaştırma altyapıları konusundaki artan ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkan bu stratejik hamlemiz, ülkemizi küresel bir lojistik üs konumuna getirerek hem bölgesinde hem de dünya ticaret ve ulaşım yollarında söz sahibi yapacak” dedi.

Karaismailoğlu, 1930’lu yıllarda, Türk Boğazları’ndan yılda geçen gemi sayısının üç bin seviyelerinde olduğunu, şu anda bu sayının ortalama 43 bini bulduğunu ve 2050’li yıllarda ise 78 bine ulaşacağının öngörüldüğünü belirterek, özellikle akaryakıt gibi tehlikeli maddeleri taşıyan tanker geçişlerinin artmasının, “dünya mirası İstanbul” üzerinde büyük baskı ve tehdit oluşturduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

“İstanbul Boğazı’nı kullanan gemilerin güvenli geçişi için yıllık kapasitesinin 25 bin olduğu düşünüldüğünde; bugün yaklaşık 43 bin civarında olan trafik yükünün İstanbul Boğazı’nın seyir, can, mal ve çevre güvenliğini nasıl tehdit ettiği daha iyi anlaşılıyor. Kanal İstanbul tamamlandığında başta İstanbul Boğazı ve çevresindeki vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlaması ve Boğaz’ın tarihsel ve kültürel dokusunu korumasının yanı sıra, İstanbul Boğazı’nın trafik yükünü hafifletecek.”

“Kanal İstanbul ile ülkemiz, uluslararası ulaştırma ve lojistik koridorlarından daha fazla pay alacak ve küresel ticarette daha etkin rol oynayacak” diyen Karaismailoğlu, konuşmasında iddialarını şöyle sıraladı:

“İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, limanlar, demiryolu bağlantıları ve dünyanın en büyük projelerinden biri olacak. Bir taraftan da Kanal İstanbul Bileşenlerini oluşturan yapıları inşa ediyoruz. Dünyada ve ülkemizde yaşanan teknolojik ve ekonomik gelişmeler, değişen iktisadi yönelimler ve ülkemizin ulaştırma altyapıları konusundaki artan ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkan bu stratejik hamlemiz, ülkemizi küresel bir lojistik üs konumuna getirerek hem bölgesinde hem de dünya ticaret ve ulaşım yollarında söz sahibi yapacak.”

Yeşil mutabakat

Bakan Karaismailoğlu, Avrupa’yı 2050 yılında iklim-nötr ilk kıta haline getirmeyi hedefleyen Ulusal Yeşil Mutabakat Eylem planı çerçevesinde, sürdürülebilir ve akıllı taşımacılık, yeşil denizcilik ve yeşil liman uygulamaları ile demiryolu taşımacılığının geliştirilmesini hedeflediklerini de belirtti.

Temel politika alanlarında bakanlığın hedefleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, temel politika alanlarında kısa, orta ve uzun vadede bakanlığının belirlediği hedefleri açıklarken, “Planlı bir yaklaşımla sürdürülebilir ulaşım ve iletişim yapısının oluşturulmasını hedefliyoruz. Uluslararası tehditlere karşı Türkiye’nin siber güvenliğinin sağlanması, fiber iletişim altyapısı ve geniş bant iletişiminin yurt genelinde yaygınlaştırılması konusunda adımlar atacağız” dedi.

Demiryolu

Yük ve yolcu taşımacılığının ekonomik ve süratli bir şekilde yapılabileceği hızlı tren ağını geliştirmenin, demiryolu hamlesinin en önemli bileşeni olduğu belirten Karaismailoğlu, şunları söyledi:

“Son 19 yılda demiryollarına toplam 220,7 milyar TL yatırım yaptık. Ülkemizi Yüksek Hızlı Tren (YHT) işletmeciliği ile tanıştırdık. Bin 213 kilometre YHT hattı inşa ettik. Demiryolu ağımızı yüzde 17 artışla 12 bin 803 kilometreye ulaştırdık. Demiryolunda verimliliği ve güvenliği artırmak üzere sinyalli hatlarımızı yüzde 172, elektrikli hatlarımızı ise yüzde 180 artırdık. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın hizmete girmesiyle, başta Çin olmak üzere Uzakdoğu ülkelerini Avrupa kıtasına bağlayan güzergâh, bilinen adıyla Orta Koridor’un etkin olarak kullanılması olanağı ortaya çıktı.”

Haberleşme

Haberleşme sektöründe bilgi ve iletişim altyapısının, sektörde etkin rekabetin ve tüketici refahının geliştirilmesini, yerli ve milli üretimin desteklenmesini, siber güvenliğin geliştirilmesini amaçladıklarını belirten Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sektör büyüklüğü geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 22 artarak yaklaşık 186,3 milyar TL’ye erişti. Kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle işbirliği içinde Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planını hazırladık. 5G altyapısında ihtiyaç duyulan, anteninden çekirdek şebekesine kadar tüm ürünlerin, yerli ve millî imkânlarla geliştirilmesine çalışıyoruz.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2022 bütçesi ise komisyona, 71 milyar Türk Lirası olarak sunuldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.