Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD ve Türkiye, Amazon ve Google gibi teknoloji devlerinin vergilendirilmesi konusunda anlaştı

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) dijital vergilendirme konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı. Bakanlığın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, çokuluslu şirketlerin dijital hizmetler vergisinin geri çekilmesine ilişkin şartlar kabul edildi. Anlaşmanın, ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı ve “ekonomik misilleme” olarak nitelendirilen ticari tedbirleri sona erdirmesi öngörülüyor.

Reuters’ın haberine göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Türkiye, dijital hizmetler vergisini sona erdirme şartları üzerinde anlaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı pazartesi günkü (22 Kasım) açıklamasında, 2023’te küresel vergilendirme uygulamasına geçiş yapması beklenen Türkiye’nin dijital hizmetler vergisinin geri çekilmesine ilişkin şartları kabul ettiğini bildirdi.

Anlaşma, Google, Facebook ve Amazon gibi çokuluslu teknoloji şirketlerini hedef alıyor. Anlaşmaya varılan koşullar uyarınca, Türkiye yeni uygulama yürürlüğe girene kadar dijital hizmet vergilerini toplamaya devam edebilecek. Öte yandan, Ocak 2022’den sonra toplanan dijital hizmet vergileri geri ödenecek.

Anlaşma, ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı ticaret tedbirlerin sona ermesini öngörüyor. Ayrıca anlaşma ile birlikte, ABD’nin 21 Ekim’de Avusturya, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya ile anlaşmaya vardığı ve halihazırda uyguladığı vergilendirme koşulları Türkiye için de geçerli olacak. Yeni anlaşma, 8 Ekim’de 136 ülke tarafından uzlaşmaya varılan küresel vergi anlaşmasının bir parçası olarak hayata geçecek.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.