Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

10 Ekim Ankara Garı katliamı davası: Avukatların “Biz buraya tanık getirtemiyoruz, Fransa’da eski cumhurbaşkanı ifade veriyor” sözlerine mahkeme başkanı “Burası Fransa değil” diyerek cevap verdi

10 Ekim Ankara Garı katliamının firari sanıklar yönünden görülen davasının 13. duruşması, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün (24 Kasım) yapıldı. Duruşmada zaman zaman gergin anlar yaşanırken, kamuoyu tarafından “IŞİD’in medya sorumlusu” olarak bilinen Ömer Yetek, IŞİD’e katılmadığını savundu. Mahkeme heyeti ile müşteki avukatları arasında da tartışmalar yaşanırken avukatların “Biz buraya tanık getirtemiyoruz, Fransa’da eski cumhurbaşkanı ifade veriyor” sözlerine mahkeme başkanı “Burası Fransa değil” diyerek cevap verdi. 

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen ve Erman Ekici’nin tek tutuklu sanık olarak yargılandığı davanın 13. duruşması bugün yapıldı. Duruşmada 2017’de Türkiye’ye geçerken yakalanan Ömer Yetek tanık sıfatıyla dinlenirken mahkeme başkanı ile hem avukatlar hem de müştekiler arasında tartışmalar yaşandı. Duruşmanın bir kısmını Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu takip etti. Duruşma 7 Şubat 2022 tarihine ertelendi. 

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nden yeni belgeler ulaşıyor

Duruşma, müşteki avukatlarının beyanları ile başladı. Dosyada hiçbir araştırma olmadığını ve yeni deliller eklenmediğini belirten avukatlar, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nden son günlerde kendilerine bazı belgeler ulaştığını açıkladı. 

Ömer Yetek: “İfadeyi zorla imzalattılar, IŞİD’e katılmadım”

Avukat beyanlarının ardından tanık Ömer Yetek’in ifadesine geçildi. Aralık 2017’de Suriye’den Türkiye’ye geçerken yakalanan ve 31 Ocak 2018 tarihinde terörle mücadele (TEM) ekiplerinin sorgusunda IŞİD’in medya işlerini yaptığını söyleyen Yetek, SEGBİS vasıtasıyla tanık sıfatıyla dinlendi. TEM’deki ifadesinin polisler tarafından yazıldığını ve kendisine zorla imzalattırıldığını savunan Yetek, IŞİD’e hiçbir zaman katılmadığını anlattı.

“Allah’ın dışında hiçbir şeye yemin etmem”

İfade öncesi mahkeme başkanının “Doğruları söyleyeceğine namusun ve şerefin üzerine yemin eder misin?” sorusuna olumsuz yanıt veren Ömer Yetek’in “Allah’ın dışında hiçbir şeye yemin etmem. Mahkemenize inancım gereği yemin etmem. İslam’a göre bu caiz değil. Sadece Allah’a yemin ederim” demesi üzerine mahkeme başkanı bu defa “Allah’ın üzerine yemin eder misin?” diye sordu. Yemin eden tanık Ömer Yetek, ifadesine başladı.

“Türkiye’ye geçerken istihbarat görevlileri tarafından yakalandım”

Suriye’ye 2015 yılının Ocak ayında gittiğini ve yaklaşık iki sene Tabka’da yaşadığını belirten Ömer Yetek, 2017 yılının Aralık ayında dönmek istediğini ancak sınırda istihbarat görevlileri tarafından yakalandığını, yaklaşık 20-25 gün bir yerde tutulduğunu, sorgulandığını ancak imzalı herhangi bir işlem yapılmadığını anlattı. Yetek, IŞİD’in Türkiye’ye geçişlerdeki sınır sorumlusu olarak bilinen İlhami Balı ile hiçbir zaman doğrudan bir araya gelmediğini fakat sınır geçişi sırasında “görmüş olabileceğini” belirtti.

Ömer Yetek

“O ifadeyi kabul etmiyorum”

Ömer Yetek, 31 Ocak 2018 yılında TEM’e verdiği ifadenin kendisine zorla imzalattırıldığını savunarak “O ifadeyi kabul etmiyorum” derken müşteki avukatlarının bu ifade üzerinden sorduğu soruları da cevaplamadı. Yetek, 10 Ekim katliamı hakkında ise yalnızca basından bilgi aldığını ve daha fazla bilgiye sahip olmadığını söyledi. 

“İslami Etüt Toplantıları’nda neyin caiz olduğunu konuşurduk, IŞİD’den bahsetmezdik”

IŞİD’in hiçbir eyleminde de yer almadığını aktaran Ömer Yetek, TEM’deki ifadesinde Türkiye’deki “İslami Etüt Toplantıları”nın IŞİD’e katılma açısından etkili olduğunu söylemişti. Bu ifadesini de reddeden Yetek, toplantılarda İslam’a göre neyin caiz olup olmadığını konuştuklarını ve IŞİD’den hiç bahsetmediklerini iddia etti. 

Hâkim, katliamda oğlunu kaybeden bir kişiyi dışarı çıkarmak istedi

Müşteki avukatlarının soruları üzerine “Ben sanık değil tanığım” diyen Ömer Yetek’e mahkeme başkanı da “Kendinle ilgili sorulara cevap vermek zorunda değilsin” dedi. Bunun üzerine saldırıda oğlunu kaybeden bir kişi mahkeme başkanına tepki gösterdi. Hâkim, müştekinin dışarı çıkmasını isterken avukat İlke Işık araya girdi ve duruşma devam etti. 

Avukat Senem Doğanoğlu: “Mahkemeye atandığınızdan beri bize karşı hasmane bir tavrınız var”

Ömer Yetek’in ifadesinin ardından avukatların taleplerine geçildi. Müşteki avukatlarından Senem Doğanoğlu, “Mahkemeye atandığınızdan beri bize karşı hasmane bir tavrınız var. Salondaki düzeni sağlamak sizin işiniz ama mağdurları azarlayarak düzen sağlayamazsınız. Fransa’daki IŞİD katliamının davasında mağdurlar için ayrı salon inşa edildi” dedi.

“Burası Fransa değil”

Kamu görevlilerinden bilgi gelmediğini de hatırlatan Doğanoğlu’nun, “Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı neden bize bilgi vermiyor? Fransa’daki katliamın duruşmasında salona o dönemin cumhurbaşkanı geldi” sözlerine mahkeme başkanı, “Burası Fransa değil” diyerek karşılık verdi. 

Ömer Yetek hakkında suç duyurusu talebi reddedildi

Avukatlar Ömer Yetek hakkında yalan ifadeden suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Müşteki avukatları konuya ilişkin, “Ömer Yetek ya kendisi yalan söylüyor ya da tehdit edildi. Eğer tehdit varsa TEM’de bu ifadeleri hazırlayan kişileri buraya getirip dinlemenizi talep ediyoruz. Eğer tehdit yoksa Ömer Yetek hakkında yalan beyandan suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz” dedi. Ancak mahkeme heyeti, bu talepleri reddetti.

Sanık avukatı: “Karşı taraf sizi baskı altına almaya çalışıyor”

Müşteki avukatlarının ardından konuşan sanık avukatı Heyam Fidan, mahkeme başkanına seslenerek, “Karşı taraf sizi baskı altına almaya çalışıyor. Her duruşmada tanık olarak dinlenen kişileri sanık haline getirmeye çalışıyorlar” dedi. Mahkeme başkanı ise “Biz herhangi bir baskı görmüyoruz, baskı altında da değiliz” sözleriyle cevap verdi. 

“Erman Ekici IŞİD’e katıldıysa bile örgüt üyeliğinden yargılanmalı”

Sanık avukatı sözlerini şöyle sürdürdü: “Dosyanın tefrikine karar verilmesini istiyoruz. İddianame hukuka aykırı kabul edildi. Bu dosya daha çok İlhami Balı üzerinden gidiyor ve Erman Ekici’yi tanıyan yalnızca iki tanık var. Ekici Suriye’de IŞİD’e katılmış olabilir, bunda sorun yok ama böyleyse örgüt üyeliğinden yargılanmalıdır, insanlığa karşı suçtan değil. Burada da örgüte katılmaya zorlanıp zorlanmadığı önemlidir.”

Mahkeme başkanı, kendisine verilen kitabı avukatlara iade etti

Avukatların beyanlarının ardından müşteki avukatları mahkeme başkanına, gazeteci yazar Gül Büyükbeşe’nin Türkiye’nin yakın tarihinde yaşanan katliamları konu alan “Ölüm Ne Yana Düşer Usta” isimli kitabını verdi. Mahkeme heyeti, kitabın dosyaya eklenmesi talebini reddederken kitabı da avukatlara geri verdi. 

Bir sonraki duruşma 17 Şubat 2022’de

Verilen aranın ardından mahkeme başkanı, kararı açıkladı. Mahkeme heyeti, Adıyaman IŞİD örgütlenmesinin yöneticisi Mustafa Dokumacı’nın eşi Ulkar Mamadova’nın tanık olarak dinlenmesine, sınır ötesi operasyonla yakalandığı duyurulan, Türkiye emiri olarak ilan edilen Kasım Güler’in dosyasının getirtilmesine, tutuklu sanık Erman Ekici’nin dijital materyallerinin getirtilmesine ve Ekici’nin tutukluluk halinin devam etmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma ise 17 Şubat 2022 tarihinde yapılacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.