Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Bulgaristan’da: Siyasetçiler etnik kimliğe odaklanıyor ama ülkenin esas sorunu işsizlik ve Batı Avrupa’ya göç

Bulgaristan, 2021’de üç kez seçime gitti. 4 Nisan’da ve 11 Temmuz’da yapılan seçimleri kazanan partiler koalisyon hükümeti kurmayı başaramadı ve Bulgaristan halkı 14 Kasım’da hem cumhurbaşkanı seçimi hem de erken genel seçim için yeniden sandığa gitti. İkinci turu 21 Kasım’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini Cumhurbaşkanı Rumen Radev kazandı. Oyların yüzde 63,9’unu alarak ikinci kez cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Radev, sonuçlara ilişkin açıklamasında, seçimlere katılım oranı yüzde 33,7’de kaldığı için “Yurttaşlar artık seçimlere katılmaktan usandı” dedi.

Haber: Dilek Şen

Kurgu: Sedat Elbasan

Koalisyon görüşmeleri sürüyor

Eski Ekonomi Bakanı Kiril Petkov ve eski Maliye Bakanı Asen Vasilev’in iki ay önce kurduğu ve genel seçimden birinci çıkan Değişime Devam (PP) partisi, koalisyon hükümeti kurma görüşmelerinin ilk turunu tamamladı.

Yedi partinin barajı aşıp girdiği 47. Halk Meclisi’nin ilk oturumu ise 3 Aralık’ta yapılacak. “Bu kez hükümet kurulabilecek mi?” soruları ise halen yanıt bulmuş değil. 

Seçimlerden önce yaşanan tartışmaların etkisi de siyasi partilerde ve seçmende sürüyor. 

Seçimlerden önce yaşananları ve Bulgaristan’ın esas sorununun ne olduğunu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB), Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ve çoğunluğunu Türkler’in oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Kırcaali il başkanlarına sorduk.

Türkiye’nin Bulgaristan seçimlerine müdahale etmeye çalıştığına yönelik iddialar ve Türk cumhurbaşkanı adayı Mustafa Karadayı ile Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in bu yıl içinde yaşadığı “Anavatanın neresi?” diyaloğu hâlâ gündemde. 

Parlamentoda kazandığı 34 sandalyeyle üçüncü sıraya yerleşen HÖH’ün Kırcaali il başkanı Resmi Murat, Türkiye’deki 300 bin çifte vatandaşın 90 bininin oy kullanmasının şaşırtıcı olmadığını söylüyor.

GERB, HÖH ve BSP: Hükümet kurulmalı

Murat, aynı zamanda, bu kez hükümette yer almak istediklerini ve genel seçimde üçüncü geldikleri halde koalisyonda yer alamazlarsa bunu milliyetçilik olarak nitelendireceklerini belirtiyor. 12 yılı aşkın süredir muhalefette yer aldıklarını hatırlatıp, “Bu durum bölgelerimizde ciddi sıkıntılar doğuruyor. Umarız 47. Meclis’teki siyasi partiler daha olgun davranır ve bizlerle de görüşür” diyor. 

GERB ve BSP de hükümetin bu kez kurulması gerektiği görüşünde.

BSP Kırcaali İl Başkanı Milko Bogdasarov, geçen aylarda yaşanan krizlerin çözüme kavuşacağını umduğunu belirtiyor. Türklerin ayrımcılığa yönelik endişeleri için de “Radev kendini ispatlamış bir başkan. Hak ihlali olamaz. İnsanlar rahat olmalılar” diye konuşuyor.

GERB Kırcaali İl Başkanı Tsveta Karayancheva, ülkeyi krizlerden çıkarmak için sağlam bir hükümet olması gerektiğini ve koalisyon görüşmelerine devam eden PP’nin “henüz kesin çözümler önermediğini” söylüyor.

Çözüm bekleyen sorunlar neler?

Tüm siyasi parti temsilcileri, Bulgaristan’da çözüm bekleyen en acil sorunun işsizlik ve Batı Avrupa’ya göç olduğuna dikkat çekiyor. 

Halk da yakıt zammından ve 650 levalık asgari ücretle geçinememekten şikayetçi.

Kendi ülkelerinde iş bulamayanların, Belçika, Danimarka, Hollanda’ya işçi olarak göç ettiğini anlatan Bulgaristanlılar, herhangi bir partiye güvenmediklerini belirtiyor. 

Bilhassa Türkler, “anavatan” diye tanımladıkları Türkiye’ye zorunlu göçün başlatıldığı 1989’dan bu yana etnik kimliğe odaklanan siyasetçilerin gerçek sorunları çözmek için çalışmadığını savunuyor.

Bulgaristanlılar ayrıca, ülkenin Avrupa Birliği’ne üye olarak kabul edildiği 2007’den beri demografik yapının değiştiğini söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.