Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EŞİK’ten Milletvekili İzleme Raporu – Özgül Kaptan: “Kadınların vakti yok, eşit temsil için bir an önce adım atılmalı”

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), tüm milletvekillerini mercek altına alıp, kadın politikaları ve İstanbul Sözleşmesi odaklı hazırladığı “Milletvekili İzleme Raporu”nu yayımladı. 20 Mart ve 1 Temmuz 2021 dönemini kapsayan raporda, kadınların siyasal haklarını kazandıkları 5 Aralık 1934 tarihinden günümüze kadarki süreçte eşit temsil ilkesinden uzak olunduğu ve eşit temsilin toplumsal sorunlara çözüm üretme açısından gerekli olduğu vurgulandı. 

Raporda öne çıkan bulguların kadın temsiliyeti için ne anlama geldiğini, rapor hazırlanırken edinilen izlenimleri ve milletvekillerinin söylemlerini platformun gönüllüsü Özgül Kaptan ile konuştuk. Kadınların siyasal hakların kazanılmasının üzerinden 87. yıl geçtiğini ancak yine de istenilen durumda olmadıklarını söyleyen Kaptan, “Eşit temsil için tam zamanı” dedi.

Raporda, milletvekillerini toplumsal cinsiyet eşitliğini savunma üzerinden değerlendirmede çıkan sonuçlar ise şöyle:

  • Cumhur İttifakı paydaşlarından AKP 0,95 ve MHP 0,71 puan alırken Millet İttifakı partileri CHP 14,11 ve İYİ Parti 9,92 puan topladı.  
  • Araştırmaya göre HDP’nin ortalama puanı ise 16,52 oldu. TİP 33, 25 puan ile Meclis’te temsil edilen partiler arasında en yüksek puan ortalamasına sahip parti olmayı başardı. 
  • MHP vekillerinin yarısından fazlası ve AKP vekillerinin yüzde 40’ı “sıfır” puan aldı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.