Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

1 Libya Dinarı 3 Türk Lirası’na eşit: 25 yıllık aranın ardından Libya-Türkiye gemi seferleri yeniden başladı, Libyalılar Türkiye’den yaklaşık 2 bin ton malzeme satın aldı

Libya ile Türkiye arasında 25 yıllık aranın ardından başlayan gemi seferlerinin ilki yapıldı. Libya’nın Misrata kentinden yola çıkan “Kevalay Queen” isimli gemi, 5 Aralık günü İzmir’e ulaştı. Karanfil Group, Kevalay Turizm ve Libya Demir Çelik Şirketi ortaklığıyla başlatılan sefer kapsamında gelen 107 yolcu, İzmir ve çevresindeki turistik bölgeleri, çarşı ve iş merkezlerini ziyaret etti. Geminin 2 bin tonluk yük kapasitesinin tamamına yakını doldu. Libyalı yolcular özellikle inşaat malzemeleri, tekstil ve mobilya ürünleri satın aldı. Dün (9 Aralık) Libya’ya dönüş yolculuğuna başlayan gemi, İzmir’den 40’a yakın Türk yolcu da aldı. 

“Haftada bir sefer yapılacak”

Seferlerin başlatılmasına ilişkin çalışmalarda öncü rol oynayanlardan İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan Medyascope‘a konuştu. Özkoparan, seferlerin haftada bire çıkarılacağını kaydetti:

“25 yıl önce bu pazarı kaybetmiştik. Bunu tekrar kazanmak için büyük çaba gösterdik. Bu doğrultuda milletvekillerimize ve bakanlarımıza yazılar gönderdik. Daha sonra Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı ve Türkiye-Libya İşadamları Derneği Başkanı Murtaza Karanfil’in çalışmalarıyla da seferler tekrar başladı. Bin kişilik yolcu kapasiteli gemi buraya ilk olarak 107 yolcuyla deneme seferine geldi. Ayrıca şu anda Libya’da bir vize sorunu var, o da çözülmeye çalışılıyor. Önümüzdeki günlerde çok daha iyi olacak. Haftada bir sefer yapılacak. Zaten önemli olan süreklilik. İzmir’e gelen bu ziyaretçiler taksiciden lokantacısına kadar tüm İzmir esnafına büyük bir fayda getirecek.”

Özkoparan “1 Libya Dinarı’nın 3 Türk Lirası’na karşılık gelmesi bu ticarette etkili mi?” sorumuza ise “Etkili olmaz mı? Doların yukarı çıkmasıyla beraber şu anda biz bütün Avrupa’nın, Bulgaristan’ın, Yunanistan’ın bile pazarı haline geldik. Kendi paralarının değerine göre Türkiye çok hesaplı ve uygun durumda” karşılığını verdi.

Hasan Özkoparan

Tunus’la da seferlerin başlaması için çalışmalar olduğunu belirten Özkoparan, “Uzun vadede bu seferler ile yıllık 10 milyar dolarlık döviz girdisi bekleniyor. Ayrıca Tunus’tan da seferlerin başlatılması için çalışmalarımız var. O da olursa çok daha iyi olacaktır” dedi.

Murtaza Karanfil

“Destinasyonlar artacak”

Türkiye-Libya İşadamları Derneği Başkanı Murtaza Karanfil de konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Destinasyonlarımızı artıracağız ve İstanbul, Muğla, Antalya, Bursa gibi şehirlere de hem turizm hem de ticaret amaçlı seferler düzenleyeceğiz. İki ülke arasındaki özellikle ekonomik ilişkilerin daha hızlı ilerlemesi lazım. Bu konuda iş dünyasındaki tüm sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine de buradan çağrıda bulunuyorum: Lütfen Libyalı mevkidaşlarınızla bir araya gelin ve işbirliklerini artırın. Bu sayede Türkiye’nin başta Libya olmak üzere Afrika’daki varlığı ve karşılıklı yatırımlar artacak, bu bölgeye ihracatı yükselecektir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.