Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği Konseyi açıkladı: Hırvatistan Schengen Bölgesi’ne katılabilir

Avrupa Birliği Konseyi tarafından dün (9 Aralık) yapılan açıklamada, Hırvatistan’ın Schengen müktesebatına başvurmak için gerekli şartları sağladığı belirtildi. Böylece Hırvatistan, üye ülkeler arasında sınırları kaldıran Schengen Bölgesi’ne katılmaya bir adım daha yaklaştı. 

Avrupa Birliği Konseyi tarafından dün akşam paylaşılan “Konsey, Hırvatistan’ın Schengen müktesebatına tam başvuru için gerekli şartları sağladığı sonucuna vardı” başlıklı açıklamada, Hırvatistan’ın 2016-2020 yılları arasındaki değerlendirmesinin olumlu sonuçlandığı belirtildi. 

Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığı söz konusu kararın, konseyin Schengen Bölgesi’ni genişletme yönünde alacağı nihai karara giden yolda ilk resmi adım olduğunu aktardı.

AB’ye üye ülkelerin, Schengen Bölgesi’ne katılabilmeleri için yıllar süren değerlendirme sürecinden geçmeleri ve kendi sınırlarını koruyabildiklerini göstermeleri gerekiyor.  

Hırvatistan 1 Temmuz 2013’te, gece yarısı düzenlenen bir tören ile Sırbistan’dan Hırvatistan’a açılan Bajakovo Sınır Kapısı’na AB tabelasını ekledi.

AB’ye 2013 yılında katılan ve Avrupa’ya entegrasyon konusunda oldukça istekli olan Hırvatistan’ı sınırlarını korurken aşırıya kaçtığı için eleştirenler var. Geçen yaz, bir Hırvat polis memurunun göçmenleri sopayla dövdüğü görüntüler Avrupa basınında yankı bulmuş ve tepkiye yol açmıştı.  

Hırvatistan ve Avrupa Birliği 

Avrupa Birliği’nin 27 ülkesinden sadece beşi Schengen Bölgesi’nde yer almıyor. Bu ülkeler şöyle: Hırvatistan, Romanya, Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve özel statüye sahip İrlanda.

AB’ye üye eski Doğu Bloku ülkeleri, Avrupa’ya entegrasyon konusunda hâlâ birtakım sorunlar yaşarken Hırvatistan bölgede başarı hikayesi olarak gösteriliyor. Hırvatistan’ın da eskiden içinde bulunduğu Yugoslavya’dan kopan Balkan ülkeleri ise AB üyeliğine kararlı bir şekilde ilerliyor gibi gözükmüyor.   

Hırvatistan ayrıca, kendi para birimi Hırvat Kunası’ndan vazgeçip euro bölgesine katılmak istiyor.

Kaynak: Euronews

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.