Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amerika Birleşik Devletleri’nde kasırganın ardından can kaybı artıyor: En az 70 ölü

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) altı eyeletini kasırga ve hortum vurdu. En büyük yıkımın yaşandığı Kentucky eyaletinin valisi Andy Beshear, en az 70 kişinin hayatını kaybettiğini ve ölü sayısının 100’ü geçebileceğini açıkladı.

Kasırga ve hortum nedeniyle ABD’de çok sayıda ev çökerken elektrik ve su şebekeleri büyük zarar gördü.

ABD’nin Arkansas, Illinois, Kentucky, Missouri, Mississippi ve Tennessee eyaletleri dün gece (10 Aralık) kasırga ve hortum felaketleriyle sarsıldı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) verilerine göre ülkede meydana gelen 30’dan fazla hortum, yaklaşık 332 bin kişinin elektriksiz kalmasına yol açtı.

Kentucky Valisi Beshear: “Tarihte gördüğümüz en ağır, en yıkıcı, en ölümcül hortum vakası”

Felakette en büyük yıkım ise Kentucky’de yaşandı.

Vali Andy Beshear, ilk açıklamasında Kentucky ve çevre eyaletlerde kasırga nedeniyle can kaybının 50’yi geçtiğini ve acil müdahale ekiplerinin çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Beshear, “Tarihte gördüğümüz en ağır, en yıkıcı, en ölümcül hortum vakası. Gün ağardığında daha da kötü haberler alacağız. Can kaybının artmasını bekliyoruz” dedi.

Bölgeyi dört farklı kasırganın vurduğunu belirten Beshear, “Biri saatte 200 mil, en uzun olanı 227 mil hızla gerçekleşti. Hastanelerin durumu iyi. Sadece bir hastanede elektrikle ilgili bir sıkıntı yaşandı ama hastaları taşıdık” diye konuştu.

En büyük yıkımın ise Mayfield kasabasında olduğu aktaran Beshear, bir mum fabrikasında toplu can kaybının yaşanmış olabileceğini belirtti: “Hortum vurduğunda yaklaşık 110 kişi bir mum fabrikasındaydı. Bu kişilerden onlarcasını kaybettiğimize inanıyoruz” diye konuştu. Eyalet genelinde acil durum ilan edildi.

Can kaybı 70’i geçti

Kentucky Valisi Andy Beshear, daha sonraki açıklamasında ise eyaletteki hortum felaketinde en az 70 kişinin hayatını kaybettiğini ve ölü sayısının 100’ü geçebileceğini duyurdu.

Eyalette, Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilirken kurtarma çalışmaları için Ulusal Muhafızlar görevlendirildi.

Biden’dan açıklama: “Hayal edilemez bir trajedi”

Twitter’dan açıklamada bulunan ABD Başkanı Joe Biden, yetkililerden bilgi alığını belirterek, yaşananları “hayal edilemez bir trajedi” olarak nitelendirdi. Biden, “Hayatta kalanları arama ve hasar tespitleri devam ederken, ihtiyaç duydukları her şeye sahip olmalarını sağlamak için valilerle birlikte çalışıyoruz” dedi.

FEMA harekete geçti

Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA) Direktörü Deanne Criswell, hortumlardan en fazla etkilenen Kentucky eyaletinin Valisi Andy Beshear ile konuştuğunu ve arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiği eyaletin “gerekli tüm federal kaynaklara sahip olacağını” aktardı.

Amazon’un deposu çöktü: İki ölü

Illinois eyaletinde e-ticaret şirketi Amazon’a ait bir deponun çatısı kısmen çöktü. Çökme sırasında işçiler depoda mahsur kaldı. İki kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Arkansas’ta ise hortum 90 kişilik bir bakımevinde yıkıma yol açtı. Bakımevinde en az bir kişinin öldüğü, binanın bodrumunda mahsur kalan 20 kişinin de acil yardım ekipleri tarafından kurtarıldığı açıklandı.

Hortumda büyük hasar alan binalar arasında Graves County Adliyesi de bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.