Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan’dan tahliye edilmeyen, TSK için çalışan personelden Türkiye Büyükelçiliği önünde eylem: “Bizi bırakıp gittiniz, hakkımızı istiyoruz”

Türkiye, 27 Ağustos’ta tüm askeri personelini Afganistan’dan çekmiş ancak NATO çatısı altında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) çalışan yerel personeli tahliye etmemişti. Tahliye edilmeyen TSK çalışanları bugün (20 Aralık) beşinci kez Türkiye Cumhuriyeti Kabil Büyükelçiliği’nde toplandı. Eski TSK çalışanları, Medyascope’a ilettikleri video ile Türkiye’den tahliye edilmelerini talep etti ve tazminatlarını istedi. 

Afganistan’dan tahliye edilmeyen eski TSK çalışanları, Türkiye Cumhuriyeti Kabil Büyükelçiliği’ne giderek Türkiye’ye seslerini duyurmaya çalışıyor. Bugün elçilik önünde toplanan çalışanlar, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türkiye’deki siyasetçilere bir kez daha seslenerek, yardım taleplerini yineledi.

“Bizi parasız, geleceğimiz belirsiz bir şekilde bırakıp gittiniz”

Medyascope’a gönderdikleri videoda konuşan bir TSK çalışanı, Afganistan’da zor günler yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:

“Biz burada toplanmış vaziyetteyiz. 15-20 yıldan beri çalışmakta olan tercümanlar, temizlikçileriz. Ben, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum: Bu mu senin insanlığın, bu mu sizin Müslümanlığınız? Bu insanların ekmek alacak parası yok. Sokağın ortasında bırakmış vaziyettesiniz. En azından bu insanlara bir ekmek kapısı vermeniz gerekiyor. 10-15 yıldan beri gençliklerini vermişler, sizin ay yıldızınızı temsil etmişler. Ama bunları sokağın ortasında bomboş bırakıp da çantanızı toplayıp Afganistan’dan kaçtınız, bizi burada parasız, geleceğimiz belirsiz bir şekilde bırakıp gittiniz. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum, Türkiye’deki vekillere sesleniyorum, bu mu sizin Afganistan’daki Müslümanlık sevginiz, kardeşliğiniz? Bizi parasız pulsuz bıraktınız. 20 sene boyunca bu bayrağı (Türkiye Cumhuriyeti bayrağı) Afgan bayrağı ile birlikte dalgalandırdık. Çünkü bu İslam âlemini temsil ediyor, Müslümansınız diye.” 

Tercümanlar eylemde Türkçe, İngilizce, Arapça ve Peştuca, “Türkiye Cumhuriyeti’nden hakkımızı istiyoruz” ve “Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) neden Türkiye’nin bize karşı umursamazlığını izliyor” yazılı pankartlar taşıdı.

Ne olmuştu?

Türkiye, 27 Ağustos’ta tüm askeri personelini Afganistan’dan tahliye etmiş ancak NATO çatısı altında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) çalışan yerel personeli tahliye etmemişti. Medyascope’a konuşan tercümanlar, NATO ve TSK bünyesi altında çalıştıkları için hayatlarının tehlikede olduğunu söylemişti. Medyascope, Afgan tercümanların İçişleri, Dışişleri ve Savunma bakanlıklarına gönderdikleri mektuba da ulaşmıştı. Tercümanlar mektupta “öldürülmelerinin an meselesi olduğunu” belirtiyordu. Afgan tercümanlar Medyascopea ekim ayında tekrar konuşmuş, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e, yardım çağrısında bulundukları fotoğrafları göndermişlerdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.