Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da taksiye ve toplu taşımaya zam teklifi UKOME’de oybirliğiyle kabul edildi

İstanbul Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) toplantısı bugün Bakırköy’deki 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde düzenlendi. Bir önceki UKOME toplantısında alınamayan zam kararının tekrar değerlendirilmesi için alt komisyon düzenlenmeden, UKOME olağanüstü bir şekilde yeniden toplandı. Toplantıdan önce Medyascope’a konuşan TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can, “Zam ve akaryakıt desteği verilmezse daha fazla seferi askıya alabiliriz” dedi. Elektronik bilete, taksi, dolmuş ve taksi dolmuşlara yüzde 36, servislere ise yüzde 27 zam teklif edildi. Teklif uzun tartışmaların ardından oybirliğiyle kabul edildi.

İki gün önceki UKOME toplantısında toplu ulaşıma yüzde 25 zam teklifi gündeme getirilmiş ancak zam miktarı üzerinde uzlaşılamaması üzerine teklifin alt komisyona gönderilip, yeniden değerlendirilmesine karar verilmişti. Bir önceki UKOME toplantısında elektronik bilete, taksi, dolmuş ve taksi dolmuşlara yüzde 36,13, servislere ise yüzde 27,12 zam teklif edilmişti. Teklif şerhli bir şekilde reddedilmişti. Bakanlık yetkilileri, şerhte kendi tekliflerinin taksi, minibüs esnafına yüzde 28,60, elektronik bilete ise yüzde 18 olduğunu belirtmişti. Zamların tek tek oylanması talep edilmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) temsilcileri ise bakanlık temsilcilerinin böyle bir durumda elektronik bilete zam teklifini kabul etmeyeceğini düşünerek teklifi paket halinde oylamaya sunmuştu. Paket halinde oylanan teklif reddedilmişti. İki toplantıda da zam kararı alınamaması üzerine her ay bir kez toplanan UKOME, aralık ayında olağanüstü bir şekilde ikinci kez toplandı.

Bu toplantının tek konusu bir türlü üzerinde uzlaşılamayan ulaşım zammı oldu. Bakanlıkların yetkilileri, geçen toplantıda olduğu gibi elektronik bilete getirilecek bir zammın insanları kendi özel arabalarını kullanmaya teşvik edeceğini söyledi. Ayrıca taksi, taksi dolmuş, minibüs ve servislere teklif edilen zammın doğru olduğunu ve arkasında durduklarını ancak elektronik bilet zammını desteklemediklerini belirtti. Bakanlık temsilcileri, zam tekliflerinin bir paket halinde değil teker teker oylanmasını istedi.

“Halkın yanında gibi davranıyorsunuz ancak yaptığınız İstanbul’da toplu taşımanın kapısına kilit vurmak”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve UKOME Temsilcisi İbrahim Orhan Demir, “Toplu taşıma kullanan insanların kendi özel aracı mı var? Aynı ülkede mi yaşıyoruz? İsviçre’de mi yaşıyoruz?” diyerek bakanlık temsilcilerine tepki gösterdi. Demir ayrıca, “Halkın yanında gibi davranıyorsunuz ancak yaptığınız İstanbul’da toplu taşımanın kapısına kilit vurmak. TURYOL seferlerini durdurdu bile” dedi.

“Vergilerimi ödemekte zorlanıyorum”

Toplantıya temsilci olmamasına rağmen katılan TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can söz alarak, “Ben işletemiyorum, gemileri bağladım. Para kazandığım yerde gemilerimi bağlar mıyım? Ben gemi bağlamakla da kalmayacağım personelimi azaltmak zorunda kalacağım” dedi ve İBB temsilcilerinin teklifinin bile yetersiz olduğunu belirterek, zam teklifinin fazla olduğunu söyleyen hükümet temsilcilerine sitem etti.

Söz alan başka oda ve dernek temsilcileri de oldu. Bunlardan biri, “Lastik bile alamıyorum. Evime hiç sarı zarf gelmezdi. Vergilerimi eksiksiz öderdim. Artık eve sarı zarf geliyor. Vergilerimi bile ödemekte zorlanıyorum” diye konuştu.

Bakanlık temsilcileri karara şerh koydu

Bakanlıkların temsilcileri, zam tekliflerinin toplu paket halde sunulmasını desteklemediklerini, zam tekliflerinin ayrı ayrı oylanmasını istediklerini ancak bir zaruret hali olduğundan bu şekilde sunulmasına rağmen kabul oyu verdiklerini söyledi ve karara şerh koyduklarını belirtti.

Buna göre yılbaşından itibaren elektronik bilete, taksi, dolmuş ve taksi dolmuşlara yüzde 36, servislere ise yüzde 27 zam uygulanacak. Yeni duruma göre taksimetre açılış ücreti 5,5 liradan 7 liraya ve taksi indi bindi ücreti ise 14,5 liradan 20 liraya çıkarıldı. Taksilerin kilometre başı ücret tarifesi 0,34’den 0,45 liraya çıktı. Elektronik bilette ise tam biniş 4,03’ten 5,48 liraya, öğrenci biniş ise 1,96 liradan 2,66 liraya yükseltildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.