Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da taksiye ve toplu taşımaya zam teklifi UKOME’de ikinci kez reddedildi

Haber: Ayhan Eren, Ali Macit

İstanbul Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) toplantısı bugün Bakırköy’deki 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde düzenlendi. Medyascope’a konuşan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) UKOME Temsilcisi Eyüp Aksu, “Bütün giderlerimize yüzde 100 oranında zam yapıldı, kilometre başına en az yüzde 60 zam talep ediyoruz” dedi. Elektronik bilete, taksi, dolmuş ve taksi dolmuşlara yüzde 36,13, servislere ise yüzde 27,12 zam teklif edildi. Teklif şerhli bir şekilde reddedildi. Bakanlık yetkilileri şerhte kendi tekliflerinin taksi, minibüs esnafına yüzde 28,60, elektronik bilete ise yüzde 18 olduğunu belirtti. Zamların tek tek oylanması talep edildi. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) temsilcileri, bakanlık temsilcilerinin böyle bir durumda elektronik bilete zam teklifini kabul etmeyeceğini düşünerek teklifi paket halinde oylattı. Paket halinde oylanan tüm teklif reddedildi.

https://twitter.com/Medyascopetv/status/1471381771967213568

Bir önceki UKOME toplantısında toplu ulaşıma yüzde 25 zam teklifi gündeme getirilmişti. Ancak zam miktarı üzerinde uzlaşılamaması üzerine teklifin alt komisyona gönderilip yeniden değerlendirilmesine karar verilmişti. Bugünkü UKOME toplantısında konu yeniden ele alındı. Akaryakıtta, elektrikte ve dolardaki bir yıllık fiyat değişimi üzerinde duruldu. Zam hesaplanırken asgari ücretin 4 bin lira olacağı tahmin edildi.

Konu gündeme geldiğinde alt komisyonlarda farklı rakamların konuşulduğu tartışma konusu oldu. Toplantıda elektronik bilet ve taksi, taksi dolmuş, minibüs için yüzde 43,87 zam teklif edildi. Servis için ise yüzde 27,12 zam teklifi gündeme getirildi.

“Ulaşım zammı halkı, kendi özel arabalarını kullanmaya teşvik eder”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Temsilcisi Serdar Yücel, geçen ay aynı teklifin yüzde 25 olduğunu belirterek şimdi yüzde 45 zam istendiğini söyledi. Yücel, yüzde 45’lik bir zam yapılması durumda halkın toplu ulaşımı tercih etmeyeceğini, kendi özel arabalarını kullanmaya teşvik edileceğini vurguladı. Yücel bu durumun kendilerine mantıklı gelmediğini, kendi tekliflerinin ise taksi, minibüs esnafına yüzde 28,60, elektronik bilete ise yüzde 18 olduğunu söyledi.

“Esnafın tekerinin dönmesi gerek”

Bakanlık temsilcileri bu toplantıda, toplu ulaşıma düşük zam gelmesi için çabaladı. Daha önceki UKOME toplantılarında İBB temsilcileri esnaflara özellikle de taksicilere karşı bir tutum benimserken, bu toplantıda ise taksici esnafının yanında yer aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Temsilcisi Yücel’in konuşması üzerine söz alan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, esnafın tekerinin dönmesi gerektiğini, bunun için de bu zammın yapılması gerektiğini söyledi.

Masadaki temsilcilerin konuşmasının ardından masa dışından ulaştırmayla ilgili meslek odalarının temsilcileri ve şirketlerin temsilcileri söz aldı. Temsilciler zammın gerekliliğinden ve aciliyetinden bahsetti.

Paket halinde reddedildi

Toplantıda elektronik bilete, taksi, dolmuş ve taksi dolmuşlara yüzde 36,13, servislere ise yüzde 27,12 zam teklif edildi. Bakanlık yetkilileri şerh düşerek kendi tekliflerinin taksi, minibüs esnafına yüzde 28,60, elektronik bilete ise yüzde 18 olduğunu belirtti. Zamların tek tek oylanması talep edildi. Ancak İBB temsilcileri, bakanlık temsilcilerinin böyle bir durumda elektronik bilete zam teklifini kabul etmeyeceğini düşünerek teklifi paket halinde oylattı. Paket halinde oylanan tüm teklif reddedildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.