Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (7 – 13 Ocak): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak sizin için bu hafta izleyebileceğiniz filmleri ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi okumalar.

Salgın günlerinde sinema salonlarından uzak kaldık. Siz de bizim gibi salonda sinema izlemeyi özlediyseniz, sizin için vizyondaki birkaç filmi seçtik.

  • Kahraman

Kahraman”, ödeyemediği bir borç yüzünden hapse giren Rahim’in hikayesini anlatıyor. Rahim’e borçlu olduğu kişiyi ikna etmesi için hapishaneden iki gün izin verilir. Peki Rahim, serbest kalma fırsatı yakalayabilecek midir? Film 7 Ocak’ta vizyona giriyor.

Filmi, 61. Berlin Film Festivali‘nden ödüllerle dönen Bir Ayrılık filminin de yönetmenliğini üstlenen Asghar Farhadi yönetti.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Licorice Pizza

Paul Thomas Anderson’ın yönetmenliğini yaptığı film, 70’li yıllarda San Fernando Vadisi’nde geçiyor. Filmde lise öğrencisi ve aynı zamanda oyuncu Gary Valentine’in fotoğraf asistanı Alana Kane ile tanıştıktan sonra değişen hayatları anlatılıyor. Filmi izlemek isterseniz, 7 Ocak’ta vizyona giriyor. Filmde Alana Haim, Cooper Hoffman, Sean Penn ve Bradley Cooper rol alıyor.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • House Arrest (Ev Hapsi)

Üniversitede profesör olan David, sosyal medyada belediye başkanını yolsuzlukla suçlayınca devlet, David’i asılsız bir şekilde uluslararası bir fondan zimmetine para geçirmekle suçlar. Ev hapsine mahkûm edilen David, çevresinden gelen tüm baskılara rağmen özür dilemeyi reddeder.

Film hakkında detaylı bilgiye ve fragmanına buradan ulaşabilirsiniz.
 

Kadıköy’de sabaha kadar film izlemeye ne dersiniz?

  • Lanthimos Gecesi

Yunan film, video ve tiyatro yönetmeni, yapımcı ve senarist Yorgos Lanthimos’un üç filminden oluşan Lanthimos GecesiKadıköy Sineması’nda. Üç filmin peş peşe gösterimi yapılacak. Gösterim kapsamında, “Dogtooth (Köpek Dişi)”, “The Lobster” ve  “Killing Of A Sacred Deer (Kutsal Geyiğin Ölümü)” filmleri gösterilecek.

Ayrıca tek biletle tüm gösterimlere girilebildiğini de ekleyelim. Lanthimos Gecesi biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Yer: Kadıköy Sineması
Bilet fiyatı: Tam – 85 TL, indirimli – 65 TL

Gösterimdeki oyunlar 

Belki de uzun zamandır tiyatroya gitmediniz. Tiyatro sahneleri koronavirüs önlemleri kapsamında bir açıldı, bir kapandı. Salgın günlerinde çevrimiçi oyun izlesek de tiyatronun en keyifli şekilde sahnelerde izlendiğini düşünenlerdeniz. Sizin için İstanbul ve Ankara’da izleyebileceğiniz bazı oyunlar seçtik.

  • Westend / Batının Sonu


Moritz Rinke’
nin yazdığı oyun bir çiftin hikayesi. Eduard ve Charlotte verdikleri davette ilişkilerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalırlar. Çift, yeni evlerinde yıllar sonra yeniden buluştukları eski arkadaşlarını ağırlarken Pandora’nın kutusu açılır ve konuşmaya cesaret edilemeyen konular ortaya saçılır.

Yer: İstanbul, DasDas Sahne

Bilet fiyatı: Tam – 120 TL, öğrenci – 90 TL
Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Demiryolu Hikayecileri

Üç farklı hikâyeyi bir metinde buluşturan Demiryolu Hikayecileri’nde, Yiğit Sertdemir oyunu hem sahneleyip hem yönetiyor. Oyun Oğuz Atay’ın Korkuyu Beklerken adlı eserindeki “Demiryolu Hikayecileri”, “Unutulan” ve “Beyaz Mantolu Adam” hikayelerinden oluşuyor. Yiğit Sertdemir tarafından sahneye uyarlanan oyunu Kumbaracı50‘de izleyebilirsiniz.

Yer: İstanbul, Kumbaracı50
Bilet fiyatı: Tam – 90 TL, indirimli – 65 TL.
Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Yeraltından Notlar

Rus yazar Dostoyevski’nin aynı adlı eserinden uyarlanan oyun, Petersburg’un bataklığından çıkmış Bay X’in, arkadaşlarıyla, kadınlarla ve kendisiyle yaşadığı trajikomik çatışmayı anlatıyor. Kemal Aydoğan’ın oyunlaştırıp yönettiği oyunda Gökhan Azlağ ve Sinem Kurt sahnede.

Moda Sahnesi, Temmuz 2021’de Dostoyevski’nin “Yeraltından Notlar”ı  ile Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nce verilen özel tiyatrolara devlet desteğine başvurmuş “Türk örf ve adetlerine aykırı oyunlar sergilediği” gerekçesiyle destek alamamıştı. Moda Sahnesi’nin salgın günlerinde sahneye taşıdığı dördüncü oyunu “Yeraltından Notlar” 24 Aralık’ta izleyicilerle buluştu.

Ayrıca Medyascope’ta “Yeraltından Notlar”ı oyuncu Gökhan Azlağ, Sinem Kurt ve Yönetmen Kemal Aydoğan ile konuştuk. Arkadaşımız Edanur Tanış’ın haberine buradan ulaşabilirsiniz.

Yer: İstanbul, Moda Sahne
Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Birazdan Gideriz Şimdi Yağmur Yağıyor

Oyun, kendi varoluş buhranlarına sıkışan iki kişinin hikayesini sahneye taşıyor. Oyun, ilk olarak İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelendi. Sezon boyunca sahnelenmeye devam edecek oyun, varoluş buhranlarını aile ve ikili ilişkiler üzerinden ele alıyor.

Yer: İstanbul, Kadıköy Emek Tiyatrosu
Bilet fiyatı: Tam – 100 TL, indirimli – 80 TL
Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Evlat

Florian Zeller’ın yazdığı İbrahim Çiçek’in yönettiği oyun, ebeveyn-çocuk ilişkisini konu ediniyor. Oyuncu kadrosunda Onur Saylak, Cem Yiğit Üzümoğlu, Sezin Akbaşoğulları, Şükran Ovalı, Esra Bağışgil ve Burakcan Doğan yer alıyor. Oyun toplam 110 dakika.

Yer: Ankara, MEB Şûra Salonu
Bilet fiyatı: Kategorilere göre değişiyor.
Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Sevgili Arsız Ölüm – Dirmit

Nezaket Erden’in oynadığı oyun, köyden şehre göç eden kalabalık bir ailenin şehirle ilişkisini ailenin küçük kızının gözünden anlatıyor. Ailenin küçük kızı Dirmit, tüm baskılara rağmen şehri keşfetme arzusundan vazgeçmiyor. Oyunda ailenin içinde sıkışmış hissettiği tek odalı evlerini ve şehre tutunma mücadelesini görüyoruz.

Yer: Ankara, Cermodern

  • Öldün, duydun mu?

İBB Şehir Tiyatroları’nın yeni oyunu “Öldün, duydun mu? sahnelenmeye başlıyor. Oyunda, intihar eden bir adamın geride bıraktığı hayatıyla ve hatalarıyla yüzleşmesi sonrasında kendini tanıma süreci anlatılıyor. Yiğit Sertdemir tarafından yazılan oyun 12 Ocak’ta izlenebilecek.

Yer: İstanbul, Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi
Bilet fiyatı: Tam – 20 TL, indirimli – 14 TL
Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Vişne Bahçesi

Çehov’un yazdığı “Vişne Bahçesi“, 19. yüzyıl sonu Rus aristokrasisinin çöküşünü, aristokrat bir aile üzerinden anlatıyor. Servetlerini kaybetmiş, üretmeye ve çalışmaya alışık olmayan insanlar bu durumla nasıl başa çıkacak?

Yer: Ankara, Cüneyt Gökçer Sahnesi
Bilet fiyatı: Tam – 30 TL, indirimli – 18 TL
Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Sergiler

  • Hadi Bana Geçelim

Koli Art’ta yılın ilk sergisi “Hadi Bana Geçelim” 8 Ocak’ta sanatseverlerle buluşuyor. Sergide Ahmet Rüstem Ekici, Ateş Alpar, Hakan Sorar ve Mert Çağıl Türkay’ın farklı disiplinleri bir arada kullandığı eserleri yer alıyor. Bedenin kuir temasına bir davet açmayı hedefleyen sergi, 29 Ocak 2022’ye kadar ziyaret edilebilecek. Dilerseniz sergiyi ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Yer: İstanbul, Koli Art Space

  • Uzadıkça Daha Yakın

Fulya Çetin’in yeni sergisi, “Uzadıkça Daha Yakın” Merdiven Art Space’te ziyarete açıldı. Maskülen düşüncelerin baskın olduğu dünyada kadınların var olma biçimleriyle bağdaşıklık kuran sergi, 22 Ocak’a kadar sanatseverleri ağırlamaya devam edecek.

Yer. İstanbul, Merdiven Art Space

  • Herkes Uyuduktan Sonra

Sanatçı Zeynep Merve Çiçek’in eserlerinden oluşan sergi 9 Ocak’a kadar Ankara Ka Atölye’de ziyarete açık. Sanatçı işlerini aidiyet, aidiyetsizlik, gündelik yaşam konuları temasında şekillendiriyor. Dilerseniz sergiyi ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Yer: Ankara Ka Atölye

  • Seçilmiş Cehalet

Küratörlüğünü Ekmel Ertan’ın üstlendiği “Seçilmiş Cehalet” sergisi temasını bilgi ve bilmek istemediğimiz şeyler üzerine kuruyor ve cehalet üzerine düşünmeye çağırıyor. Sergi, beş sanat eseri ile sekiz video-konuşmadan oluşuyor. Dilerseniz sergiyi 12 Şubat’a kadar ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Yer: İstanbul, Akbank Sanat 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.