Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Datça’da 25 yıldır süren ekolojik yıkım: Datça Yat Limanı projesi

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci bitmediği halde Datça Marina Turizm ve Tic. A.Ş. tarafından sürdürülen Datça Yat Limanı projesi, canlı yaşamını tehdit etmeye devam ediyor. Proje sebebiyle 20 bin metrekareye yakın deniz ve kıyı dolduruldu, 11 bin metrekareye yakın denizin daha doldurulması planlanıyor. Muğla Çevre Platformu Temsilcisi Ayhan Çelik, 25 yıldır inşa edilmeye çalışılan yat limanı projesi hakkında, “İmar affının kapsamına bile girmeyecek şeyler imar affının bir parçası gibi kullanılıyor. ÇED raporunun tümüyle reddedilmesi ve projenin durdurulması gerekiyor. Devlet kurumları bu projenin devam etmesine seyirci kalarak suç işliyorlar” dedi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda düzenlenen toplantıya Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Temsilcisi Ayhan Çelik, Datça Kent Konseyi Temsilcisi Av. Güngör Erçil, MUÇEP Derneği Temsilcisi Renate Ömeroğulları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Süleyman Girgin katıldı.

Toplantıya sadece Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı temsilcilerinin katıldığını söyleyen Ayhan Çelik, Tarım ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve AFAD temsilcilerinin ise gelmediğini belirtti.

Zehirli boyalar denize dökülecek

İnsanların denize girdiği bölgede, yatların çekildiği ve onarıldığı tersane niteliğinde bir yapı inşa edilmeye çalışıldığını söyleyen Çelik, ses ve görüntü kirliliği dışında zehirli boyaların da doğaya saçılacağına dikkat çekti.

MUÇEP’in konuya ilişkin yaptığı açıklamaya göre 3 kilometre ötede bu proje için çalışacak bir taşocağından binlerce ton taş çıkarılmasıyla tarım alanlarının ve su kaynaklarının zarar göreceği, tonlarca dolgu ve inşaat malzemesinin yaşam alanlarına yayılacağı öngörülüyor.

Datça halkı tepkili

Planlanan proje ile yaklaşık bin yat kapasiteli liman inşa edileceğine ve bunun Datça’daki her 20 kişiye bir yat düştüğü anlamına geldiğine dikkat çeken Çelik, şöyle konuştu: “Toplantıda bize, ‘Bu limanı büyük buluyorsunuz, daha küçük bir limanı onaylar mısınız?’ diye soruyorlar. Datça’da yapılacak limana dair insanların farklı fikirleri olabilir. Daha küçük bir limanı onaylayanların olması doğaldır fakat bunu tartışmaya açmak şu anki limana ilişkin yapılan yasadışı işleri meşrulaştırır. Datça’da şu an var olan projeyi onaylayan bir tane insan yok ve Datçalılar bu limanı yaptırmazlar.”

Tsunami analizi açıklaması

Çabalarının olumlu yanıt vereceğini düşündüklerini belirten Çelik, projede çok fazla teknik hata olduğunu vurguladı. Yakın zamanda meydana gelen depremlerde birçok yatın koparak denize sürüklendiğini hatırlatan Çelik, Datça’nın deprem bölgesi olduğuna ve şu anda Akdeniz’de şiddetli depremler yaşandığına dikkat çekti: “Depremlerin tsunami etkisi oluyor fakat Datça Yat Limanı ile ilgili bin 410 sayfalık ÇED Raporu’nda bir tane tsunami analizi yok.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler