Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM, Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 39 HDP milletvekili ile ilgili kararını 1 Şubat’ta açıklayacak – 2016’daki dokunulmazlık sürecinde neler yaşandı?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 39 HDP’li ile ilgili kararını 1 Şubat’ta açıklayacak.

AİHM, 2016’da dokunulmazlıkları kaldırılan, aralarında eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu 39 milletvekilinin başvurusunu 1 Şubat’ta karara bağlayacak.

AİHM, başvurucu milletvekillerinin avukatlarına sürece ilişkin bildirim yaptı.

2016’da dokunulmazlık süreci nasıl işledi?

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği 20 Mayıs 2016’da TBMM’de kabul edildi.

4 Kasım 2016’da HDP eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile milletvekilleri Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan, İmam Taşçıer ve Nihat Akdoğan hakkında gözaltı kararı verildi.

Haklarında gözaltı kararı verilen HDP milletvekileri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk yurtdışında bulunuyordu.

Demirtaş ve Yüksekdağ’ın yanı sıra, milletvekilleri İdris Baluken, Nursel Aydoğan, Leyla Birlik, Gülser Yıldırım, Selma Irmak, Abdullah Zeydan ve Ferhat Encü tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

Milletvekilleri Ziya Pir, İmam Taşçıer ve Sırrı Süreyya Önder ise serbest bırakıldı.

7 Kasım 2016’da Nihat Akdoğan’ın da tutuklanmasıyla, tutuklu HDP milletvekili sayısı 10’a yükseldi.

Enis Berberoğlu, Leyla Güven ve Musa Farisoğulları

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ve HDP milletvekilleri Leyla Güven ile Musa Farisoğulları’nın milletvekillikleri ise 4 Haziran 2020’de, haklarındaki kesinleşmiş yargı kararının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasının ardından düşürüldü. Üç milletvekili de tutuklandı. Berberoğlu daha sonra serbest bırakıldı.

1991’deki “yemin krizi” ve DEP milletvekillerinin tutuklanması

Leyla Zana’nın 1991 yılında TBMM’de Kürtçe yemin etmesinin ardından 1994 yılında Demokrasi Partisi (DEP) milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılmıştı.

Zana’nın yanı sıra Ahmet Türk, Hatip Dicle, Sırrı Sakık, Selim Sadak ve Orhan Doğan tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

10 yıl cezaevinde kalan DEP milletvekilleri Zana, Dicle, Doğan ve Sadak, 9 Haziran 2004’te Yargıtay kararıyla tahliye edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.