Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB, Halk Süt projesi ile 130 bin çocuğa süt ulaştıracak – İmamoğlu: “Hepimizin en değerli projesi”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile İstanbul İli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği İktisadi İşletmesi arasında 130 bin çocuğa 2022 yılı içerisinde ulaştırılacak “Halk Süt için süt alım protokolü” imzalandı. Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen protokole, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Halk Süt uygulamasından yararlanan aileler katıldı. Medyascope’a konuşan bir anne, “Çocuklarımıza tam destek sağlanıyor, zamanında ve orantılı” dedi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise konuşmasında, “Halk Süt, çalışma arkadaşlarımla beraber hepimizin en değerli projesi” diye konuştu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim vaatlerinden biri olan Halk Süt projesinde bugün (21 Ocak), 30 bin çocuğa süt ulaştıracak protokol imzalandı. İmamoğlu, “Benim en çılgın projelerimden biri Halk Süt projesi. Biz, İstanbul’un ve halkımızın gerçek sorunlarının farkındayız. Bunlara çözüm bulma noktasında, kendini mesul hisseden bir yönetimiz. Elbette ki Türkiye’de ekonomi sürecini yöneten biz değiliz ama bu ortamlara rağmen biz, çocuklarımıza imkanlar sağlayarak, ailelerimizin sıkıntı çektikleri ortamda onların yanında olarak bu süreci aşmalarına, kriz ortamlarında onları desteklemeye devam edeceğiz ve özenle çalışacağız. İstanbulluların bu anlamda gönülleri rahat olsun” dedi.  

14,5 milyon litre süt dağıtıldı

Halk Süt projesi hakkında bilgiler paylaşan İmamoğlu, şöyle konuştu:

Halk Süt meselesine 2019 yılında, ‘Dünya Gıda Günü’ olan 16 Ekim tarihinde başladık. İki yıl üç aylık bir uygulama sürecini de geride bıraktık. Bugün, 2022 yılında doğrudan, aracısız, üreticiden alıp tüketicisi olan bu güzel çocuklarımıza annelerinin, babalarının vasıtasıyla dağıtmak için sizlerle beraberiz. Çok değerli üreticilerimizle, o birliğimizin kıymetli Başkanı ve onun temsiliyle bütün üreticilerimizle çok değerli bir anlaşma yapacağız. İBB olarak, bugüne kadar 14,5 milyon litre süt dağıttık. Karşılığında, bütçemizden 77 milyon lira harcama yaptık ve bunu da İstanbul’daki çiftçimize ödedik. Bu yılı da hesaba katarsak bugün imzalayacağımız sözleşme kapsamında 2022 yılı sonu itibariyle dağıtacağımız süt miktarı 22 milyon litreye, belediyemizin bu amaçla ayırdığı finansmanı da 140 milyon liraya ulaştırmış olacağız. Ücretsiz süt dağıttığımız çocuk sayısı 2019’da 86 bin iken 2020’de 118 bine, 2021 yılında 125 bine ulaştı. 2022’de ise Halk Süt dağıtımımızın 150 bin çocuğu geçeceğini hesaplıyoruz.”

İmamoğlu ekonomik krize dikkat çekti

İmamoğlu, Halk Süt projesi kapsamında çiftçileri de desteklediğini belirterek, yaşanan ekonomik krize dikkat çekti. Yaşanan süreçte gübreye, yeme, mazota ve benzeri girdi fiyatlarına yüksek zamların geldiğini aktaran İmamoğlu, “Birincisi işte burada gördüğümüz güzel çocuklarımız, bu hizmet onlara gidiyor. Diğer tarafta da üreticilerimiz var. Dolayısıyla, yaptığımız bu hizmetin İstanbul’a faydasına böyle bakmak lazım. Üzülerek ifade etmek istiyorum ki son yıllarda yaşadığımız salgın krizinin yanında ne yazık ki derin de bir iktisadi kriz yaşıyoruz. Bu iktisadi krizi Türkiye, doğru bir üretimle, yönetimle ve doğru bir akışla hızlıca aşabilir. Ancak bu süreci aşmak adına üreticilerimizin de mutlaka desteklenmesi şart” dedi.

Projeye ilişkin detaylar

2022 yılında 130 bin çocuğa en az 7,5 milyon litre süt dağıtılması planlanıyor. Bir ailede en fazla üç çocuk baz alınacak. Bir çocuk için ayda 8 litre, iki çocuk için 12 litre, üç çocuk için 16 litre olarak dağıtım yapılacak. Böylece 2022 yılında 130 bin çocuğa 7,5 milyon litre süt dağıtılması planlanıyor.

2019 yılında 85 bin 961 çocuğa 1 milyon 479 bin 200 litre, 2020 yılında 117 bin 699 çocuğa 6 milyon 505 bin 972 litre, 2021 yılında ise 123 bin 788 çocuğa 6 milyon 454 bin 72 litre süt desteği verildi.

İBB, Halk Süt projesinin başladığı 16 Ekim 2019’dan 31 Aralık 2021 tarihine kadar 155 bin 912 çocuğa, 14 milyon 493 bin 972 litre süt dağıtıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.