Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (28 Ocak – 3 Şubat): Sizin için seçtiklerimiz

Derleyen: Edanur Tanış, Tuğbanur Toprak

Medyascope olarak sizin için bu hafta izleyebileceğiniz filmleri ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Salgın günlerinde sinema salonlarından uzak kaldık. Siz de bizim gibi salonda sinema izlemeyi özlediyseniz, sizin için vizyondaki birkaç filmi seçtik.

Vizyondaki filmler

  • Sardunya

Bir babanın kızıyla ilişkisi üzerinden filmin hikâyesi ilerliyor. 19 yaşındaki Defne, babasının felç geçirmesiyle memleketine döner ve babasıyla ilgilenmeye başlar. Aile ve ilişkiler üzerinde duran film aynı zamanda yönetmen Çağıl Bocut’un ilk uzun metrajlı filmi olma özelliğini taşıyor. Prömiyerini 40. İstanbul Film Festivali’nde gerçekleştiren film, şimdi de Başka Sinema aracılığıyla perdede.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Tenere

Tenere”, Nijer’in Agadez şehrinden yola çıkarak Libya ve Avrupa’ya ulaşmak için çölü geçmeye çalışan Afrikalılar’ın hikâyesini anlatıyor. Filmde, bir kamyonda günlerce süren zor yolculuğa tanıklık ediyoruz. Belgesel türündeki bu filmi merak ettiyseniz, 30 Ocak günü özel gösterimlerle sinemalarda.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

İstanbul Modern’den çevrimiçi gösterimler

İstanbul Modern, “Biz de Varız!” programıyla, festivallerden ödüllerle dönmüş filmlerden bazılarını çevrimiçi izleme fırsatı sunuyor.

  • Cemil Şov

Güvenlik görevlisi olarak çalışan Cemil’in hayali oyuncu olmaktır. Katıldığı bir filmin seçmelerinde Yeşilçam oyuncusu Turgay Göral’ı canlandırması gereken Cemil, kendisini rolüne fazla kaptırır. Zamanla gerçek ile büründüğü karakteri birbirine karıştırmaya başlar. Dünya prömiyerini Rotterdam Film Festivali’nde yapan “Cemil Şov“un yönetmeni, Barış Sarhan. Filmin oyuncu kadrosunda Ozan Çelik, Nesrin Cavadzade ve Alican Yücesoy yer alıyor.

Filmin konusu ilginizi çektiyse fragmanına buradan ulaşabilirsiniz.

Film, 27 Ocak – 29 Ocak arasında ücretsiz erişime açık olacak. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

  • Kadın Hamlet – İntikam Meleği

Yönetmenliğini Metin Erksan‘ın üstlendiği film, Yeşilçam’ın klasikleşmiş eserlerinden. Hamlet’in babası Ahmet Evren, bir av sırasında öldürülür. Babasını öldüren ise amcası Kasım’dır. Kasım cinayetini gizlemeyi başarır, ağabeyinin servetine konar ve hatta eşiyle de ilişki yaşamaya başlar. Hamlet ise amcasına suçunu itiraf ettirme peşindedir.

Shakespeare’in klasik tiyatro oyununu günümüze uyarlayan Metin Erksan’ın filminde oyuncu olarak Fatma Girik, Sevda Ferdağ, Reha Yurdakul’u görüyoruz.

Yer: İstanbul – Kadıköy, Sinematek/ Sinema

Film gösterimi 29 Ocak saat 20:00’de. Biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Bilet fiyatı – Tam: 20 TL, indirimli – 10 TL

Gösterimdeki oyunlar

Belki de uzun zamandır tiyatroya gitmediniz. Tiyatro sahneleri koronavirüs önlemleri kapsamında bir açıldı, bir kapandı. Salgın günlerinde çevrimiçi oyun izlesek de tiyatronun en keyifli şekilde sahnelerde izlendiğini düşünenlerdeniz. İstanbul ve Ankara’da izleyebileceğiniz bazı oyunlar seçtik.

  • Ölü Ozanlar Derneği

Geleneklere olan bağlılığı ve katı disiplin kurallarıyla ünlü bir okulda okuyan öğrenciler, okullarına yeni atanan öğretmenleri John Keating ile tanışınca hayata dair yeni bakış açıları edinirler. Oyunun yönetmenliğini üstlenen Hakan Altıner aynı zamanda John Keating rolüyle sahnede.

Amerikalı yazar ve gazeteci Nancy H. Kleinbaum’un aynı isimli kitabından esinlenerek ortaya çıkan oyunu Kedi Sahne Sanatları‘nın yorumuyla izleyebilirsiniz.

Yer: İstanbul, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi

Bilet fiyatı – Tam: 113 TL, indirimli: 90,50 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Prima Facie

Tiyatro-16’nın ilk oyunu “Prima Facie”, Avustralyalı yazar Suzie Miller’ın eserinden ilhamla ortaya çıkmış. Tek kişi sahnelenen oyun, cinsel birliktelikte rıza kavramı üzerinde duruyor. Başarılı avukat Tessa’nın gerçekliği farklı bakış açılarıyla deneyimlediği hikayesini sahneye taşıyan oyunu ilk izleyenler arasındaydık. Sahnede Tessa’yı canlandıran Olcay Yusufoğlu ve oyunun yardımcı yönetmeni Seray Akülker ile oyunu konuştuk.

Röportajımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yer: Sahne Pulchérie

Bilet fiyatı – Tam: 90 TL, indirimli: 70 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Tut Elimden Rovni

Aziz Nesin’in yazdığı, Kemal Başar’ın yönettiği oyun iki kişiyle sahneleniyor. İşiyle kafayı bozmuş Rovni ve Mela. İkili sahne sanatçısıdır, beraber gösterilere çıkarlar. Mela, Rovni’nin hem iş arkadaşı hem de aşkı. Bu ikili üzerinden ilişkileri ele alan oyun, prömiyerini 26 Ocak’ta yaptı.

Yer: İstanbul – Şişli Tiyatrosu

Bilet fiyatı – Tam: 90,50 TL, indirimli: 60,50 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Yaşamaya Dair

Nâzım Hikmet’in aynı isimli şiirinden, Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği oyunda, Genco Erkal ve Tülay Günal sahneyi paylaşıyor. Şairin Bursa Cezaevi’ndeki yaşamına ve eşi Piraye Hanım’a olan tutkusuna değinen oyuna başta Fazıl Say ve Zülfü Livaneli olmak üzere farklı birçok bestecinin Nâzım şarkıları da eşlik ediyor.

Yer: İstanbul – Kadıköy Halk Eğitim Merkezi

Bilet fiyatı – Tam: 123, 25 TL, indirimli: 83,25 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Tarla Kuşuydu Juliet

Yazar, senarist ve yönetmen Ephraim Kishon’un yazdığı “Tarla Kuşuydu Juliet”Shakespeare’in klasik eseri “Romeo ve Juliet”in tam tersi. Bu oyundaki Romeo ve Juliet sürekli kavga eden, mutsuz bir çift. Yönetmen Engin Alkan aynı zamanda Romeo rolünde. Oyunda Juliet’i ise Sevinç Erbulak canlandırıyor.

Yer: Ankara, MEB Şûra Salonu

Bilet fiyatı: Kategorilere göre değişmektedir.

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Sergiler

  • Zıt

Sanatçı Kirkor Sahakoğlu’nun Ankara’daki ilk sergisi “Zıt”, 28 Ocak’ta ziyarete açılıyor. Soyut resimlerden oluşan sergiyi 4 Şubat – 5 Mart tarihleri arasında Galeri Siyah Beyaz’da ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Yer: Ankara – Güvenevler, Galeri Siyah Beyaz

  • Flora

Doğa ve sanat ilişkisini dijitalle birleştiren sergi, Ceren ve Irmak Arkman’ın küratörlüğünde 19 Ocak’ta ziyarete açıldı.

Anna Ridler, Clement Valla, François Quévillon, Mat Collishaw, Mustafa Hulusi, Pascual Sisto, Quayola, Ryoichi Kurokawa ve Sabrina Ratté’nin çalışmalarından oluşan grup sergisi 16 Nisan’a kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Serginin tanıtım videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Yer: İstanbul – Şişli, Kalyon Kültür

  • Açık Dünya

Sanatçı Tayfun Gülnar’ın Art x-ist’te gerçekleşen üçüncü kişisel sergisi “Açık Dünya”, 29 Ocak’ta ziyarete açılıyor. Sanatçının dönüşüm içindeki figürleri bir araya getirdiği çalışmalarından oluşan sergi, 12 Mart’a kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, Art x-ist

  • İpek Yolunda ve Zamanda Geriye Yolculuk

Institut Français de Turquie, CerModern ve Fransa’nın ve Avusturya’nın Türkiye büyükelçilikleri işbirliği ile düzenlenen sergi, fotoğraf sanatçısı Renate Graf’ın çalışmalarından oluşuyor. 29 Ocak’ta ziyarete açılacak sergiyi dilerseniz 27 Mart’a kadar ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Yer: Ankara – Altındağ, CerModern

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.