Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Onlar her yerde”: Muhalefetin “beşli çete” dediği holdinglerin otellerden yollara, mega projelerden ihalelere tüm projeleri haritada

Muhalefetin “beşli çete” dediği, Türkiye’de ve dünyada devletten en çok ihale alan şirketlerden Cengiz Holding, Limak Holding, Kalyon Holding, Kolin Holding ve Makyol Holding, yap-işlet-devret modeli ile aldıkları projeler, sözleşmelerle hazine garantisi altına aldıkları gelirler, inşaatlardaki iş güvenliği ve çalışma koşullarının yetersizliği, projelerle çevreye verdikleri zararlar gibi konularla sık sık gündeme geliyor.

Beş holding, özellikle AKP’nin yaklaşık 20 yıllık iktidar döneminde Türkiye’nin pek çok yerinde çok sayıda girişimde bulundu. Holdingler bu süre zarfında otellerden yollara, mega projelerden enerji sektörüne kadar birçok alanda yüzlerce ihale kazandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çarşamba akşamı sosyal medya hesabından yayınladığı video, bu şirketlerin iktidar ile ilişkilerini tekrar gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu konuşmasında “Bir belgeyi anlatayım. 3 Nisan 2018. Bir açık ihale yapılır. 15 firma katılır, bedeli 3 milyar 198 milyon 743 bin 127 lira. Ama kazanan firmaya bu ihale verilmez. Nedeni de beşli çeteden olmaması. Aynı iş için, 21 Ağustos 2020’de ihale açılır. Aynı iş bu sefer 9 milyar 494 milyon 995 bin 834 liraya beşli çeteye peşkeş çekilir” diyerek 2020’deki ihaleyi alan Kalyon Holding’e ve gösterdiği belgenin altında imzası bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dikkat çekiyordu.

“Onlar her yerde var”

Erdoğan, geçen haziran ayındaki Azerbaycan ziyaretinde, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile otobüs seyahati sırasında bölgedeki bir inşaat çalışmasını yapan müteahhitleri sormuş ve bir Türk yetkiliden “Cengiz ve Kolin” yanıtını almıştı. “Onlar burada da mı var?” diye soran Erdoğan şu cevabı almıştı:

“Onlar her yerde var.”

Beş şirketin Türkiye’nin “her yerindeki” faaliyetlerini harita üzerinde derledik.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.