Muhalefetin “beşli çete” dediği, Türkiye’de ve dünyada devletten en çok ihale alan şirketlerden Cengiz Holding, Limak Holding, Kalyon Holding, Kolin Holding ve Makyol Holding, yap-işlet-devret modeli ile aldıkları projeler, sözleşmelerle hazine garantisi altına aldıkları gelirler, inşaatlardaki iş güvenliği ve çalışma koşullarının yetersizliği, projelerle çevreye verdikleri zararlar gibi konularla sık sık gündeme geliyor. BeşiBirYerde serimizin 47. bölümünde bu şirketlerin faaliyet alanlarını ve devlet kurumlarından aldıkları kamu ihalelerini derledik.
Cengiz Holding
1980 yılında Cengiz İnşaat olarak faaliyetlerine başlayan şirket, günümüzde inşaatın yanı sıra madencilik, enerji, turizm, makine, havacılık ve sigorta sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Şirketin Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Bulgaristan, Kırgızistan, Irak, Hırvatistan, Özbekistan, Romanya gibi ülkelerde de altyapı, madencilik ve enerji sektörlerinde girişimleri bulunuyor. Şirketin internet sitesinde yer alan bilgilere göre holding, Türkiye’de 7 sektörde, 35 iştirakle ve yaklaşık 30 bin çalışanıyla faaliyet gösteriyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarı döneminde dünyada en çok devlet ihalesi alan şirketlerden biri haline gelen şirket, yap-işlet-devret modeli dahilinde aldığı hazine garantileri, proje inşaatlarında çalışan işçilerin çalışma koşulları, projelerin ekolojiye verdiği zararlar gibi konularla tartışma konusu oldu. Şirketin sahibi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hemşehrisi Mehmet Cengiz, özellikle 2014 yılı başlarında Türkiye gündemine oturan ses kayıtlarında sarf ettiği iddia edilen sözlerle muhalif kesimlerin yoğun tepkisini çekmişti.
Cengiz Holding’in son yıllarda aldığı en büyük ihaleler ve bazı projelerle ilgili bazı tartışmalar şöyle:
İstanbul Havalimanı
Cengiz Holding, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından biri olarak bilinen İstanbul Havalimanı projesine, Mapa Holding, Limak Holding, Kolin Holding ve Kalyon Holding ile kurduğu ortak girişim grubuyla dahil oldu. 2013’teki ihaleyi 22,152 milyar euroluk teklifle kazanan grupta Cengiz Holding’in ortaklık payı yüzde 25 oldu.
Havalimanıyla ilgili hazırlanan çevre etki değerlendirmesi (ÇED) raporuyla, projenin çoğunluğunun mevcut ormanın üzerine inşa edilecek olması, inşaat bölgesinde kurutulacak göl alanlarının sulak alan özelliklerini yitirecek olmaları gibi sebeplerle ekolojik sisteme zarar vereceği gündeme geldi. Havalimanının şehre uzaklığı ve metro hattıyla şehre bağlanan Atatürk Havalimanı’nın kapatılmasına sebep olması bir diğer tartışma konusuydu.
Projenin inşaat sürecinde de çalışma koşullarının yetersizliği ve işçi ölümlerine dair tartışmalar gündeme geldi. Dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 30 kişinin iş kazaları ve 25 kişinin doğal nedenlerle hayatını kaybettiğini açıkladı.
Şirketlere verilen devlet hazinesi garantisi ise yoğun tepki çekti. Sözleşmeye verilen hazine garantisinin süresi 12 yıl, miktarı ise yıllık 6,3 milyar dolar oldu. Bu ücret, günümüz döviz kuru ile toplam 886 milyar Türk Lirası’na (TL) denk geliyor. İhale bedeli olan 22 milyar euronun günümüz kuru ile TL olarak değeri yaklaşık 257 milyar olduğu düşününce ihaleyi alan şirketlerin 12 yılın sonunda yatırımlarının verimliliği hesaba katılmadan yaklaşık 629 milyar TL kâr elde etmiş olacağı öngörülüyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kuzey Marmara Otoyolu
Kuzey Marmara Otoyolu projesi dört bölüme ayrılarak ve dört farklı ihaleye açılarak inşa edildi. Yap-işlet-devret modeli projelerinden olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü de kapsayan Odayeri-Kurtköy kesimini 20 Nisan 2012’deki ihale ile IC İçtaş – Astaldi Ortak Girişim Grubu, 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimini 4 Mayıs 2016 tarihindeki ihale ile Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu, 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı kesimini 4 Mayıs 2016 tarihindeki ihale ile Limak-Cengiz İnşaat Ortak Girişim Grubu, 45 kilometre uzunluğundaki Başakşehir-Nakkaş kesimini ise 30 Haziran 2020 tarihinde açılan ihale ile REC-Rönesans İnşaat Ortak Girişim Grubu kazandı.
Sözcü gazetesinden Başak Kaya’nın haberine göre Kuzey Marmara Otoyolu’nda, iş bitiminden sonra sözleşmede değişikliğe gidilerek araç geçiş garantisi dört katına kadar artırıldı ve işletme süresi dokuz yıldan 13 yıla uzatıldı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, konu ile ilgili açıklamasında “Yap-işlet-devret modeli ile yaptırılan Kuzey Marmara Otoyolu, Kurtköy-Akyazı kesimi ile Kuzey Marmara Otoyolu Kınalı-Odayeri kesimi için toplam proje maliyeti yaklaşık 3.5 milyar dolar olarak açıklanırken, projelerin tamamlandığı dönemde iki projede yaklaşık 1.2 milyar dolarlık maliyet artışına gidildi. Projelerde böylesine ciddi büyüklükte bir maliyet artışına gidilirken, kamuoyuna bunun gerekçesi ve 1.2 milyar doların neye göre hesaplandığı ile ilgili hiçbir bilgi verilmedi. Ama yandaş müteahhitlere bu da yetmedi. Kuzey Marmara Otoyolu’nda, iş bitimi sonrası sözleşmede değişikliğe gidilerek araç geçiş garantisi dört katına kadar artırıldı, bu da yetmezmiş gibi işletme süresi dokuz yıldan 13 yıla uzatıldı” ifadelerini kullandı.
Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ)
Holdingin elektrik dağıtım sektöründe de pek çok girişimi bulunuyor. Bunlardan en büyüğü ise 2012’de açılan ihale sonucunda 1 milyar 960 milyon dolara Cengiz-Kolin-Limak ortaklığına satılan Boğaziçi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (BEDAŞ). BEDAŞ için 2011’de de bir ihale yapılmış ve kurum 2 milyar 990 milyon dolar karşılığında satılmıştı. Ancak ödeme olmayınca ihale iptal edilmişti.
Rize-Artvin Havalimanı
2017 yılında ihalesi yapılan 1 milyar 78 milyon lira maliyetli havalimanının inşasını Cengiz İnşaat ve ASL İnşaat birlikte yürütüyor. Havalimanının 2022 yılında açılması bekleniyor. Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker’in 17 Şubat 2020 tarihindeki yazısına göre havalimanı projesi için 8 Kasım 2019 tarihinde ikmal ihalesi yapıldı ve maliyet 632 milyon TL artmış oldu.
Şirketin son yıllarda devlet kurumlarından aldığı diğer kamu ihaleleri şunlar:
- İstanbul Taksim-4.Levent Metrosu: 2 milyar TL
- İyidere Lojistik Limanı: 1 milyar 719 milyon TL
- Limak, Çanakkale, Yalova, Balıkesir, Bursa Uludağ Elektrik Dağıtımı: 1 milyar 457 milyon TL
- Antalya, Burdur, Isparta Akdeniz Elektrik Dağıtım: 1 milyar 10 milyon TL
- Ankara-İstanbul Hızlı Tren 2. Etap: 1 milyar TL
- Trabzon-Aşkale Yolu Zigana İkmal İnşaatı: 953 Milyon 203 bin TL 11
- Trabzon Atasu Barajı: 874 milyon TL
- Şile Ağva Yolu: 527 milyon 40 bin TL
- Artvin Yusufeli Barajı: 486 milyon 80 bin TL
- Trabzon Aşkale Yolu: 484 milyon 50 bin TL
- Seydişehir Eti Aluminyum/Oymapınar HES: 417 milyon 85 bin TL
- Sivas, Tokat, Yozgat Çamlıbel Elektrik Dağıtım: 400 milyon 70 bin TL
- Ordu-Giresun Havalimanı: 300 milyon TL
- Bingöl Genç Yolu: 72 milyon 80 bin TL
- İstanbul Maltepe Dolgu: 65 milyon TL
- Maçka-Karahava yolu: 596 milyon 978 bin TL
- Ankara-İstanbul hızlı tren T26 tüneli: 456 milyon 506 bin TL
- Gayrettepe-İstanbul Metrosu: 4 milyar 845 milyon TL
- Gebze-Halkalı Banliyo Hattı: 8.3 milyon TL
- Ankara-Sivas Demiryolu Projesi: 13 milyar TL
- Bandırma-Bursa-Ayazma Demiryolu : 9 milyar 449 milyon TL
- Yerköy-Yozgat-Sivas Demiryolu: 263 milyon TL
- Yusufeli Barajı ve HES: 486.8 milyon TL
- Urfa Ilısu Barajı ve HES: 4 milyar 851 milyon TL
- Zigana Tüneli: 446 milyon 297 bin TL
- Ovit Tüneli: 1.5 milyar TL
- Ilgaz Tüneli: 572 milyon TL
- Ereğli Limanı: 40 milyon TL
- Hüseyin Avni Paşa Korusu: 31.7 milyon TL
- Atasu Barajı ve HES : 400 milyon TL
- Gümüşhane Çevreyolu
- Çamlıca Tüneli
- Gözeler Regülatörü
- Aşağı Kaleköy Barajı ve HES
- Beyhan Barajı ve HES
- Köprü Barajı ve HES
- Beyhan 2 Barajı ve HES 12
- Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı
- Ankara-İzmir hızlı tren Eşme-Salihli kesimi
- Ayder Ilıcası Yolu
- Alanya Yat Limanı
- Hopa Liman
Limak Holding
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir’in kurucusu olduğu Limak Holding, AKP iktidarı döneminde devletten en çok ihale alan şirketlerden. Temeli 1976 yılında Limak İnşaat olarak atılan holdingin günümüzde inşaat, çimento, altyapı ve enerji yatırımları, enerji taahhüt, havacılık ve gıda alanlarında faaliyetleri bulunuyor. İstanbul Havalimanı’nın yüzde 20 oranında ortağı olan holdingin öne çıkan bazı girişimleri şöyle:
Çanakkale Köprüsü
Yap-işlet-devret modeli ile inşa edilen Çanakkale Köprüsü‘nün 2017 Ocak’taki ihalesini, 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 TL proje bedeli ve beş buçuk yıllık inşa süreci teklifi ile Daelim (Kore) – Limak – SK (Kore) – Yapı Merkezi ortak girişim grubu kazandı. Sözleşmede, hazine garantisi kapsamında köprüden yıllık geçiş hazine garantisi verilen araç sayısı 16 milyon 425.
18 Mart 2022’de açılması beklenen köprünün geçiş ücretinin 15 euro + KDV (bugünkü kurla yaklaşık 200 TL) olması bekleniyor. Köprüyü 11 yıl boyunca işletecek şirketlere yıllık ortalama 190 milyon euro garanti ücreti ödenmesi öngörülüyor, bu da yaklaşık 25 milyar TL anlamına geliyor. 10 milyar 354 milyon TL’lik proje bedeli hesaba katıldığında şirketler, yatırımın verimliliği hesaba katılmadan 11 yılda yaklaşık 15 milyar TL kâr elde etmiş olacak.
Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali
Limak Enerji Grubu, Siirt’te bulunan Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi’ni Norveçli Statkraft grubundan 2 milyar 100 milyon TL bedelle satın aldı. 527 MWm (517 MWe) kurulu güçteki projenin lisansına sahip Çetin Enerji A.Ş. bir Limak şirketi haline geldi.
Sabiha Gökçen Havaalanı Dış Hatlar Terminali
Şirket, Sabiha Gökçen Havaalanı’nın dış hatlar terminali ve ek binalarını 1 Mayıs 2008 tarihinde inşaatına başlamak üzere 31 Ekim 2009 tarihinde bitirdi. 250 milyon euroya maliyet öngörülen proje, 500 milyon euroyla tamamlandı. Limak Holding’in AKP iktidarı döneminde devletten aldığı bazı ihaleler şöyle:
- Çanakkale Köprüsü ve Çanakkale Otoyolu: 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 TL
- Yusufeli Barajı ve HES: 1 milyar 428 milyon TL
- İstanbul Havalimanı: 58 milyar 890 milyon TL
- Sabiha Gökçen Havalimanı: 2 milyar 962 milyon TL
- Sabiha Gökçen Havalimanı 2. Pist: 1 milyar 397 milyon 839 bin TL
- Limakport: 577 milyon TL
- Çetin Barajı ve HES: 2 milyar 100 milyon TL
- Adatepe Barajı: 790 milyon TL
- Burgaz Barajı: 36 milyon 511 bin TL
- Karacasu Barajı: 3 milyon 355 bin TL
- İkizdere Barajı: 193 milyon TL
- Ankara İçme Suyu II. Merhale Projesi Gerede Sistemi: 465 milyon TL
- Ankara YHT Garı : 37.5 milyon dolar
Şirketin farklı sektörlerdeki yatırımları ise şöyle:
İnşaat: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Yerleşkesi 1.Etap, Artvin-Erzurum Yolu, Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Çetintepe Barajı İkmali, Terkos-İkitelli İsale Hattı, Gürsöğüt 1-2 Barajı ve HES, Çandarlı Limanı Mendirek İnşaatı, LimakPort İskenderun, Moglice Barajı ve HES, Gürsöğüt 1-2 Barajı ve HES, Çetin Barajı ve HES, Banja Barajı ve HES (Devoll Hidroelektrik Santralleri), Adatepe Barajı, Burgaz Barajı, Arkun Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Daran I-II Regülatörü ve HES, Tatar Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Kirazlık Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali, Balkusan Barajı, Karacasu Barajı İnşaatı, Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali, İkizdere Barajı, Uzunçayır Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Obruk Barajı ve HES, Seyrantepe Barajı ve Hidroelektrik Santrali. Ankara İçme Suyu II. Merhale Projesi Gerede Sistemi, İstanbul Cumhuriyet İçme Suyu Arıtma Tesisi, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Lot 4, Kahramanmaraş-Göksun 6. Bölge Hududu Yolu, Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi Kırıkkale-Yerköy Kesimi, Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı, Tandoğan-Keçiören (M4) Metro Hattı, Kahramanmaraş-Göksun 6. Bölge Hududu Yolu II. Kısım, Rawalpindi-İslamabad Metrobüs Projesi, (İslamabad Kısmı) Pakistan, Rawalpindi-İslamabad Metrobüs Projesi, (Rawalpindi Kısmı) Pakistan, Belevi-Selçuk-Meryem Ana Yolu, Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi Yozgat-Yerköy-Sivas Kesimi, Qila Saifullah-Zhob (ICB-3B) N-50 Yolu, Pakistan – Sukkur-Shikarpur-Jacobabad (ICB-5) N65 Karayolu – Pakistan, Düzce-Akçakoca-Karadeniz Ereğli Yolu, Gaziantep Çevre Yolu, Bozüyük-Mekece Yolu İyileştirme Projesi (II. Kısım)2011 Espiye-Çarşıbaşı (Giresun Geçişi Dahil) Yolu, Tirebolu-Doğankent-Kürtün Devlet Yolu Üstyapı İyileştirmesi, Hub-Uthal ICB-1 (N-25) Yolu, Pakistan, Piraziz-Espiye-Çarşıbaşı (Giresun Şehir Geçişi Dahil) Yolu, Ankara-Pozantı Otoyolu Eminlik-Çiftehan Kesimi, Muslim Bagh-Qila Saifullah ICA-3A (N-50) Yolu Pakistan, İyidere-Çayeli Yolu, Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu Birecik-Suruç Kesimi, Bağcılar-Güneşli TEM Bağlantı Yolu Kavşağı, Pordanbar-Bhiladi Yolu Hindistan, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Lot 42018 Ras Al Khair-Riyad Su İletim Hattı, Suudi Arabistan, Ras Al Khair-Hafar Al Batin Su İletim Hattı, Suudi Arabistan, Paradip-Haldia Petrol Boru Hattı-Hindistan, Koyali-Ratlam Petrol Boru Hattı – Hindistan, Gaziantep-Mersin Doğal Gaz Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Lot Ci, Bağdat Enerji Santrali Yenileme ve Altyapı İyileştirilmesi – Irak, Güney Abdullah Mubarek Altyapı Projesi – Kuveyt, 5201 Batı Abdullah Al Mubarek Alanı İnşaat İşleri – Kuveyt, U.S. FY11 Bağdat Master Planı Uygulama Projesi – Irak, Anka Çimento Fabrikası – Fildişi, Sahili Öğütme ve Paketleme Tesisi – Mozambik, Öğütme ve Paketleme Tesisi – Kilis, BİMS Tesisi – Mardin, Derik Çimento Fabrikası – Bitlis, Çimento Fabrikas, Limkon Konsantre Meyve Suyu Fabrikası – Adana, Akhisar Sigara Fabrikası – Kilis, Fabrikası Suma Damıtma Modernizasyonu, Mersin Stadyumu, İstanbul Teknopark.
Turizm: Limak Arcadia Sport ResortBelek, Antalya Limak Limra Hotel & ResortKemer, Antalya Limak Atlantis Deluxe Hotel & ResortBelek, Antalya Limak Lara Deluxe Hotel & ResortLara, Antalya Limak Ambassadore HotelKavaklıdere, Ankara Limak Eurasia Luxury HotelKavacık, İstanbul Limak Thermal Boutique HotelTermal, Yalova Limak Cyprus Deluxe HotelBafra, Kıbrıs Limak Skopje Hotel.
Çimento: Limak Kurtalan Çimento, Limak Ergani Çimento, Limak Gaziantep Çimento, Limak Şanlıurfa Çimento, Limak Bitlis Çimento, Limak Derik Çimento, Limak Balıkesir Çimento, Limak Trakya Çimento, Kilis BİMS Tesisi, Limak Cimentos SA (Mozambik Öğütme ve Paketleme Fabrikası), Limak Afrika SA (Fildişi Öğütme ve Paketleme Fabrikası), Limak Anka Çimento, Limak Kilis Çimento.
Altyapı Projeleri: İstanbul Havalimanı, Priştina Adem Yaşari Uluslararası Havalimanı, Dakar Blaise-Diagne Uluslararası Havalimanı – Senegal, LimakPort İskenderun, Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı, Kuzey Marmara Otoyolu.
Enerji: Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Seyrantepe Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Uzunçayır Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Kargı Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Tatar Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Kirazlık Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali, Pembelik Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Gürsöğüt Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Hamitabat Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri, Isparta Gönen Güneş Enerji Santral, Konya Apa Güneş Enerji Santrali, Buharkent Jeotermal Enerji Santrali, Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş., Kosova Elektrik Dağıtım A.Ş.
Kalyon Holding
1974 yılında Hasan Kalyoncu ve Cemal Kalyoncu kardeşler tarafından “Kalyon İnşaat” olarak temelleri atılan holding, günümüzde inşaat, yatırım – işletme, gayrimenkul, enerji ve sanayi sektörlerinde faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 35 bin çalışanı bulunuyor.
Son beş yılda yaklaşık 23 milyar dolarlık kamu ihalesi alan holding, Taksim Meydanı düzenlemesi, Metrobüs hattı projesi, İstanbul Havaalanı ortaklığı ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’deki rolü ile dikkat çekiyor. Holding ayrıca elektrik ve doğalgaz alanlarındaki faaliyetleri ile de öne çıkıyor. Devlet Su İşleri (DSİ), İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ve belediyelerden aldığı çeşitli altyapı projeleri ile biliniyor.
Şirketin öne çıkan bazı projeleri şöyle:
İstanbul Havalimanı
Havalimanı için 2013’te açılan ihaleyi Cengiz, Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon ortak girişim grubu 22,152 milyar euro teklif ile kazandı. Kalyon Holding’in havalimanında yüzde 35 ortaklık payı bulunuyor.
Kuzey Marmara Otoyolu
Kuzey Marmara Otoyolu projesi dört bölüme ayrılarak ve dört farklı ihaleye açılarak inşa edildi. Yap-işlet-devret modeli projelerinden olan 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimini 4 Mayıs 2016 tarihindeki ihale ile Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu kazandı.
Şirketin son yıllarda aldığı kamu ihaleleri şöyle.
- İstanbul Havalimanı: 58 milyar 890 milyon TL
- Mersin–Adana-Osmaniye- Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu İnşaatı ile Elektromanyetik Sistemlerinin Temini: 6 milyar 953 milyon 303 bin TL
- KKTC Deniz Geçişi İsale Hattı: 483 milyon TL
- İzmit Kandıra Bölünmüş Yolu: 629 milyon TL
- Kuzey Marmara Otoyolu: 13 milyar 600 milyon TL
- Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tepsi Faz Projesi: 2 milyar 800 milyon TL
- İzmir- Manisa Devlet Yolu Sabuncubeli Tüneli bağlantı yolu: 192 milyon 977 bin TL
- Ayvacık- Küçükkuyu Yolu: 904 milyon 965 bin TL
- Avrupa Bölgesi İçme Suyu Tünel İnşaatı: 872 milyon TL
- Artvin-Erzurum Devlet Yolu Yapımı: 378 milyon 863 bin TL
- Sabuncubeli Tüneli ve Bağlantı Yolları İkmal İnşaatı: 174 milyon 990 bin TL
- Gaziantep-Düzbağ İçme Suyu İsale: 898 milyon TL
- Dudullu-Bostancı Metrosu: 1 milyar 687 bin TL
- Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı: 849 milyon 440 bin TL
- Çanakkale-Ezine-Ayvacık yolu: 13 milyon 302 bin TL
- Gayrettepe 3. Havalimanı Metro: 4 milyar 845 milyon TL
- Kirazlı-Halkalı Metrosu: 2 milyar 414 milyon TL
- Gaziray: 976 milyon 48 bin TL
- Antalya Raylı Sistem: 696 milyon 831 bin TL
- Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi: 456 milyon 500 bin TL
- Başakşehir Stadyumu: 134 milyon 949 bin TL
- Taksim Meydanı Düzenleme İnşaatı: 51 milyon 555 bin TL
- Ordu-Ulubey-Topçam Yolu: 50 milyon 447 bin TL
- Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu
- Kürtün HES
- Torul HES
- Ordu HES
- Kalan ve Aksu HES
- Tanap 4
- THY destek binaları
- Nurdağı-Islahiye Yolu
- Marmaray
- İstanbul Uluslararası Finans Merkezi
Kolin Holding
Koloğlu ailesi tarafından 1976 yılında Kolsan A.Ş., ve 1977 yılında Elazığ’da Kolin İnşaat olarak faaliyetlerine başlayan holding, günümüzde ulaştırma ve altyapı inşaat işleri dışında, enerji üretimi (hidroelektrik ve termik santraller yoluyla), enerji dağıtımı ve ticareti (elektrik ve doğalgaz), madencilik, liman ve marina işletmeciliği, tersane işletmeciliği, gar işletmeciliği, endüstriyel üretim, lojistik, hizmet üretimi ve ticaret gibi alanlarda faaliyet gösteriyor.
Holdingin son beş yılda devletten aldığı kamu ihalalerinin toplamı yaklaşık 20 milyar TL. Yeni İstanbul Havalimanı ve Kuzey Marmara Otoyolu’nda ortaklıkları bulunan holdingin aldığı bazı kamu ihaleleri şöyle:
- Yusufeli Barajı: 486 milyon 875 bin TL
- Yeni Havalimanı-Halkalı Metro Hattı: 4.3 milyar TL
- Kuzey Marmara Otoyolu: 13 milyar 600 milyon TL (konsorsiyum)
- Yeni Havalimanı-2. Metro Hattı: 3.5 milyar TL
- Soma Kolin Termik Santral: 1 milyar 780 milyon TL
- Ankara İçme Suyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi İnşaatı: 465 milyon TL •
- Aycacık-Küçükkuyu-Ezine Yolu: 321 milyon 892 bin TL
- Başpınar-Gaziantep (Gaziray Projesi): 416 milyon 201 bin TL
- Artvin-Erzurum Devlet Yolu 2. Kesim: 487 milyon 453 bin TL
- Sığacık Yat Limanı: 7 milyon 500 bin TL
- DSİ-Hotamış Depolaması İnşaatı İşi: 111 milyon TL maliyet
- Harran Ovası Sulaması 6. Kısım İnşaatı: 7 milyon 846 bin TL
- Çayyolu Depo Sahası Yapım: 114 milyon 800 bin TL
- Ankara-Sivas Demiryolu Projesi Kırıkkale-Yerköy arası: 398 Milyon 437 bin TL
- Ankara Hızlı Tren Garı: 280 milyon 875 bin TL
- Köseköy-Gebze Hızlı Tren Hattı Rehabilitasyonu
- İzmir-Çeşme Mordoğan-Karaburun Yolu
- Marmaray CR3 Gebze-Söğütlüçeşme, Kazlıçeşme-Halkalı hatlarının iyileştirilmesi
- İncirlik Hava Üssü aile lojmanları renovasyonu
- Adnan Menderes Havalimanı OG-AG Sistemleri Tesisi
- Yalnızardıç Barajı ve HES
- Çandarlı Limanı
- Akköy 2 HES
- Yaprak Regülatörü ve HES
Şirketin çeşitli sektörlerdeki iştirakleri ise şöyle:
Enerji: Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş., Akköy Enerji, Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş, Hidro-Gen Enerji İthalat İhracat Dağıtım ve Ticaret A.Ş, İzmir Doğalgaz.
Liman & Marina: Çanakkale (Kepez) Limanı, Dikili Limanı, Sefine Tersanesi, Teos Marina
Sanayi: Armtek Elektrik, Arslanlı Alçı ve Hammaddeleri, İnkol İnşaat Enerji Sanayi Ticaret A.Ş., KL Yapı Çelik İmalat, Sivas Beton Travers İmalat Sanayi Ve Ticaret A.Ş.
Makyol Holding
1965 yılında İstanbul’da Saffet Çebi tarafından kurulan şirket günümüzde pek çok iş alanında faaliyet gösteriyor. Hükümete yakınlığıyla bilinen Adnan Çebi’nin Yönetim Kurulu Başkanı olduğu holdingin yalnızca 2017 yılında devletten 10 milyar 665 milyon liralık ihale aldığı tahmin ediliyor. Son 5 yılda almış olduğu kamu ihale bedellerin toplamı ise 13 milyar TL.
Şirketin aldığı bazı kamu ihaleleri şöyle:
- Sabiha Gökçen Havaalanı İkinci Pist: 1 milyar 397 milyon TL
- Osmangazi Köprüsü: 1.2 milyar dolar (Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel ve Göçay Konsorsiyumu)
- Ovit Tüneli: 1.5 milyar TL 17
- Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu: 10 milyar 51 milyon TL
- Ağva-Kandıra-Kaynarca Bölünmüş Yol: 628 milyon TL
- Hopa-Borçka Devlet Yolu BSK Yapılanması: 33 Milyon 930 Bin TL
- Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerinin Büyük Onarımı ve Yapısal Takviyesi Yapım İşi: 246 Milyon 520 Bin TL
- Boğaziçi Köprüsü Halat Semer bölgesi geçiş Takviyesi: 225 milyon TL
- Çorlu – (Kınalı – Tekirdağ) Ayr. Yolu: 9 milyar 843 milyon TL
- Bomonti Tünel Çıkışı Kavşak ve Yol Düzenleme İnşaatı: 223 Milyon TL
- Atatürk Havalimanı Pist-Apron-Taksirut Onarımı: 266 milyon 905 bin TL
- Beyoğlu Kasımpaşa Hasköy Caddesi Yol Rehabilitasyonu İkmal İnşaatı: 162 milyon 369 bin TL
- Antalya Çevre Yolu: 169 milyon 900 bin TL
- Batman-Hasankeyf ve Batman-Siirt yolları köprüler ikmal inşaatı: 73 milyon 888 bin TL
- (Antalya-Manavgat) – Taşağıl-İbradi ayrımı: 448 milyon 505 bin TL
- Ormanköy- Akyazı Dokurcun Yolu: 324 milyon 705 bin TL
- Sabuncubeli ve bağlantı yolları ikmal işleri: 189 milyon 15 bin TL
- Büyükçekmece- Çatalca- Subaşı Yolu: 170 milyon TL
- Antalya- Kemer-Tekirova- Fenike Yolu: 449 milyon 716 bin TL
- Kaş Yat Limanı
- Dolmabahçe-Dolapdere-Piyalepaşa-Kağıthane Tünelleri İnşaatı
- Yassıören-Subaşı-Çatalca Bölünmüş Yolu Yapım İşi
- Beyoğlu-Kasımpaşa Haskiy Caddesi Yol Rehabilitasyon İkmal İnşaatı
- Antalya Havalimanı Pat Sahaları İnşaatı ve Onarımı
- Antalya – İbradi Tünel ve Bağlantı Yolları