Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna-Rusya krizi: ABD’den Kuzey Akım 2 tehditi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde, Rus doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak Kuzey Akım 2 Boru Hattı’nın açılışının durdurulacağını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergev Lavrov da Rusya-Ukrayna gerilimi hakkında, “Ukrayna ile savaş ihtimali Rusya’ya bağlıysa, Rusya savaş istemiyor” dedi. Fakat Lavrov, Moskova’nın çıkarlarının da göz ardı edilmesine göz yummayacaklarını da söyledi.

Almanya yetkilileri perşembe günü (27 Ocak), Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda, Kuzey Akım 2 projesinin yaptırımlar ile karşı karşıya kalabileceğini açıkladı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price konu ile ilgili açıklamasında, “Açık konuşacağım, Rusya Ukrayna’yı işgal ederse Kuzey Akım 2 projesi durdurulacak. Projenin durdurulmasını sağlamak için Almanya ile birlikte çalışacağız” dedi.

Projenin nasıl durdurulacağına dair detaylı bilgi vermeyen Price, ABD’nin projeyi iptal etme yetkisine sahip olup olmadığına dair soruların devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, parlamentoda yaptığı açıklamada, Batılı müttefiklerin “Kuzey Akım 2 de dahil olmak üzere” önemli alanları kapsayan “güçlü bir yaptırım paketi üzerinde çalıştığını” söyledi. Baerbock, Moskova ile “diyaloğa devam etmeyi” tercih edeceğini de belirtti.

Kuzey Akım 2 Boru Hattı Projesi

Kuzey Akım 2, yılda 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya sevk edilmesini öngören bir proje. Bin 225 kilometre uzunluğundaki Kuzey Akım 2 Boru Hattı’nın inşaatı beş yıl sürdü ve 11 milyar dolara mal oldu.

Toplam maliyetinin 10 milyar euro civarında olması beklenen projeye ABD, Ukrayna, Polonya ile bazı Baltık ülkeleri karşı çıkıyor. Örneğin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy boru hattını, “tehlikeli bir jeopolitik silah” olarak tanımlıyor. Ancak artan gaz fiyatları ve elektrik kesintileri nedeniyle, Kuzey Akım 2 projesinin hayati olduğunu düşünenler de bulunuyor.

Öte yandan ABD, Rusya’nın Ukrayna’nın NATO’ya ittifakına katılmasını engelleme talebini reddetti ve Moskova’ya “ileriye dönük ciddi bir diplomatik yol” teklif etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü ise Moskova’nın bu önerileri değerlendirdiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’den gelen resmi yanıtın Rusya’nın endişelerini gidermediğini söyledi ancak Lavrov, bunun “ciddi bir görüşmenin” başlaması için umut verdiğini de sözlerine ekledi.

Beyaz Saray’ın bildirdiğine göre Biden, Ukrayna krizini görüşmek üzere 7 Şubat’ta Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya gelecek.

Moskova diplomatik görüşmelere iyimser yaklaşmıyor

Rusya, ABD ile Avrupa güvenliği konusunda görüşmeleri sürdürmeye istekli olduğunu söylese de bu görüşmeler konusunda “iyimser” değil. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD ve NATO’nun, Moskova’nın taleplerini reddetmesinin ardından “İyimser olmak için fazla bir neden yok” dedi.

Peskov, Moskova’nın ABD’nin gönderdiği ve diplomatik önerileri içeren belgeyi analiz etmek için zamana ihtiyacı olduğunu ve değerlendirirken acele etmeyeceklerini de sözlerine ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Moskova’nın ana endişesinin giderilmediğini, ancak “ikincil konularda ciddi bir görüşmenin başlaması için” bir umut olduğunu söyledi.

Rusya’nın Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker ve ağır silah yığması ve işgal korkularını artırması ile bölgede son haftalarda tansiyon yükseldi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, perşembe günkü (27 Ocak) açıklamasında, “Son 24 saat de dahil olmak üzere, Rusya’nın batı kesiminde ve Belarus’ta muharebe kuvvetlerinin daha fazla biriktiğini görmeye devam ediyoruz” dedi.

ABD’nin Ukrayna’ya silah tedarikini artırdığını da vurgulayan Kirby “Yepyeni bir yardım malzemesi paketinin henüz başındayız. Şu ana kadar üç sevkiyat oldu. Daha fazlası da gönderilecek” diye konuştu.  

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.