Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna-Rusya krizi: Uydu görüntüleriyle Rusya’nın sınırdaki askeri varlığı

Ukrayna ile olan sınırına 100 bin asker, tank ve topçu birlikleri konuşlandıran Rusya, Ukrayna’yı işgal etme planı olduğu yönündeki iddiaları reddediyor. Rusya’nın ayrıca, Ukrayna’nın diğer komşularından Belarus’ta da askerleri bulunuyor. Peki uydu görüntüleri bize ne gösteriyor?

Rusya Savunma Bakanlığı, geçen çarşamba (26 Ocak) Ukrayna sınırına oldukça yakın bir yerde bulunan Rostov kentindeki bir eğitim alanına giden askeri birliklerin fotoğraflarını yayınladı. Bazı birliklerin Rusya’nın doğusundan, yaklaşık 6 bin 500 kilometre uzaklıktan geldiği belirtildi.  

Fotoğraf: Rusya Savunma Bakanlığı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Batılı kaynaklar, Rusya’nın Ukrayna sınırında 100 bin asker konuşlandırdığını iddia ediyor. CNN tarafından haberleştirilen Ukrayna’ya ait bir raporda ise bölgede Rusya’ya bağlı 106 bin kara birliği, 21 bin de donanma ve hava kuvvetleri personeli olduğunun tahmin edildiği belirtiliyor.  

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da salı günü (25 Ocak) “Ukrayna sınırında 60 Rus savaş grubu olduğuna dair istihbaratımız çok net.  diyerek bu iddialara destek vermişti.

Rus birliklerine ek olarak, Ukrayna’nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinde 15 bin Rus yanlısı ayrılıkçı bulunuyor.  

Fotoğraf: Rusya Savunma Bakanlığı

Ancak bazı Batılı analistler, çeşitli bölgelerde sahra hastanelerinin eksikliğine dikkat çekerek Rusya’nın karadan bir işgal için planlarının hazır olmadığını belirtiyor. Analistlere göre, Ukrayna sınırına tıbbi ekiplerin gelişi Rusya’nın saldırıya hazırlandığının bir işareti.  

Uydu görüntüleri ne gösteriyor?

Uydu görüntüleri ise Rus askeri varlığı hakkında çeşitli ipuçları veriyor. Örneğin, birliklerin varlığı çadırların renkleri sayesinde tespit edilebiliyor. Askerlere ev sahipliği yapan çadırlar ısındığı için çatılarındaki karlar eriyor ve diğer çadırlardan daha koyu renkli gözüküyor.  

Orijinal görsel BBC News’a aittir.  

Zırhlı araçlar şekillerine göre tanınabilirken, lastik izleri ve çamur ise yakın zamandaki hareket anlamına geliyor.

Orijinal görseller BBC News’a aittir. 

Belarus’ta yığınak  

Öte yandan birkaç bin askerden oluşan Rus birlikleri, 10-20 Şubat günleri arasında en yoğun noktasına ulaşacak ortak bir askeri tatbikat için Belarus’a gitti.  

Ukrayna’nın başkenti Kiev, ülkenin Belarus sınırına 150 kilometreden daha yakın. Belarus’un 26 yıldır iktidarda bulunan otoriter lideri Aleksandr Lukaşenko ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sıkı bir müttefiki. 

Lukaşenko ve Putin

Batılı gözlemciler, Belarus’taki tatbikatın Ukrayna’yı işgal etmek için bir prova işlevi görebileceği yorumunda bulunuyor.  

Sosyal medyada paylaşılan bazı görüntüler, zırhlı araçlar, tanklar ve roket sistemlerini de içeren askeri ekipmanın bölgeye doğru yola çıktığını gösteriyor. 

Rusya ayrıca, Belarus’a Su-35 savaş jetleri, hava savunma sistemleri, mühimmat ve tıbbi destek sağlayacağını duyurdu.  

Kaynak: Rusya Savunma Bakanlığı

Denizdeki güçler 

Öte yandan Rusya, Atlantik’ten Pasifik Okyanusu’na dünyanın birçok yerinde ocak ayında başlayan ve şubat ayında devam edecek olan bir dizi deniz tatbikatı düzenliyor. Rusya’nın deniz tatbikatlarına yaklaşık 140 gemi, 60 uçak ve 10 bin personel katılıyor.  

Muharebe tanklarına, zırhlı araçlara ve askeri personele ev sahipliği yapabilen altı savaş gemisi yakın geçmişte Manş Denizi’nden geçerek tatbikat yapacakları Akdeniz’e doğru yol aldı. Ancak bu birliklerin niyetinin Ukrayna’nın Karadeniz kıyılarına varmak olup olmadığı net değil. Bazı analistler Rus birliklerinin Ukrayna’ya denizden çıkarma yapmasının oldukça zor olduğunu fakat bu donanmanın Ukrayna kara birliklerini başka yöne çekmek için bir yem olarak kullanılabileceğini düşünüyor. 

Kaynak: BBC 

Derleyen: Alp Selim 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.