Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022’nin ilk ayında başlayan 10 işçi eylemi – Talepler neler, eylemler hangi aşamada?

Türkiye’de özel şirketlerin çalışanlarının maaşlarına yaptıkları zamlar, döviz kurlarındaki ve enflasyondaki artış karşısında yetersiz kalınca işçiler protesto eylemlerine başladı. Türkiye’nin birçok şehrinde çeşitli iş alanlarında çalışan işçiler grev, kontak kapama gibi eylemlerle taleplerini dile getiriyor. İşçilerin talepleri yeni yılda maaşlarına yapılan zamların ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi üzerine yoğunlaşmış durumda. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı yüzde 36’lık enflasyon oranının altında zam alan işçilerin bazıları eylemler sonucu haklarına kavuşsa da büyük kısmı bekleyişini sürdürüyor. Türkiye’de yeni yılın ilk ayında başlayan işçi eylemlerini, işçilerin taleplerini ve eylemlerdeki son durumları derledik. 

Trendyol 

Trendyol Group firmasının dağıtım ayağı olan Trendyol Express bünyesinde çalışan işçiler, şirketin 2022 yılı maaşlarına verdiği yüzde 11’lik zammı protesto ederek 24 Ocak’ta İstanbul’da kontak kapattı. Kısa sürede yurt geneline yayılan eylemlerin üçüncü gününde işçiler ile şirket yüzde 38,8’lik zam oranında anlaştı. 

Yemeksepeti ve Banabi 

Kuryeler 1 Şubat’ta asgari ücret düzeyinde olan ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleriyle birçok şehirde eylemler düzenlemeye başladı. Şirketten şu ana kadar yanıt alamayan işçilerin eylemleri sürüyor.

Yurtiçi Kargo 

Yurtiçi Kargo çalışanları, maaşlarına yapılan yüzde 17’lik zamma karşılık yüzde 40 zam talebiyle 1 Şubat’ta eylemlere başladı. Kontak kapatarak protestolarına devam eden işçilerin talepleri şöyle:

“-Yüzde 40 zam yapılsın. 

-Dağıtılacak parça sayıları artırılsın. 

-Sözleşme fesihleri iptal edilsin, hiçbir çalışma arkadaşımızın sözleşmesi feshedilmesin.”

BBC Türkçe

BBC Türkçe ile çalışanlarının örgütlü olduğu Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamamasının ardından gazeteciler 14 Ocak’ta grev kararı aldı. 

TÜİK’in yüzde 36 enflasyon açıkladığı ancak bağımsız ekonomistlerin oranı yüzde 82 olarak hesapladığı bir ortamda BBC görüşmeler sonunda yüzde 20 zam önerdi. İki yıl üst üste resmi enflasyon oranının çok altında zam teklif eden BBC işvereninin durumun ciddiyetini anlamadığını görüyoruz” açıklamasında bulunan çalışanların eylemi 15 gün sürdü.

29 Ocak’ta BBC ve TGS toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaştı. Buna göre çalışanlar, ücretlerinde yıllık yüzde 32 oranında artış, özel sağlık sigortasının aileleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi, günlük brüt 60 TL değerinde öğle yemeği desteği ve yıllık brüt 1.200 TL karşılığı gözlük yardımı gibi kazanımlar elde etti.

Sağlık çalışanları 

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) ile Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜM-RAD-DER) sağlık çalışanlarının gelirlerinin ve özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla düzenlenecek eylem programını 26 Ocak’ta duyurdu. Eylemler 4 Şubat’a kadar devam edecek.
hekimlerin ve sağlık çalışanlarının taleplerinden bazıları şöyle:

– Ek göstergelerin 3 bin 600’den 7 bin 200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi.
– Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, ceza yönetmeliğinin iptal edilmesi.
– Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılması.
– Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması.

Hepsi-Jet

Hepsi-Jet işçileri, şirketin paket başı 3 lira 75 kuruşa çalışan kuryelere 2022 yılı için ortalama 75 kuruş zam yapmasının ardından 27 Ocak’ta kontak kapattı. İşçilerin talepleri ise şöyle:

-Garanti 12,5 bin TL + KDV 

-50 kilometre üzerinde, kilometre başına yakıt desteği.

-Hakkını arayan işçilere uygulanan baskı, tehdit ve sözleşme fesihlerine son verilmesi.

Scotty

Enflasyon oranında zam talebinde bulunan işçiler, 31 Ocak’ta kontak kapatarak Scotty Genel Merkezi önünde toplandı. Şirket, işçilerin maaşlarına 2022 yılı için yüzde 22 zam yapmıştı. 

Digitürk

Digitürk çalışanları bugün (2 Şubat) 2022 yılı için yapılan yüzde 17’lik zammı İstanbul-Beşiktaş’ta bulunan genel merkez binası önünde 10 dakika alkış ile protesto etti. 

Digitürk çalışanları dün (1 Şubat) de İstanbul-Ayazağa’da bulunan Beinsports binası önünde eylemdeydi. İşçiler, “Yüzde 17 zamla açlığa mahkûm edilmek isteniyoruz ve bunu asla kabul etmiyoruz” derken talepleri karşılanan kadar eylemlere devam edeceklerini belirtiyor.

ÇİMSATAŞ işçileri

Mersin’deki Çukurova Holding’e bağlı Çukurova İnşaat Makinaları Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ÇİMSATAŞ) fabrikasında çalışan işçiler, Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası MESS ile imzalanan sözleşmeye karşı 13 Ocak’ta iş durdurdu. 

Sendikaların işçilerin onayı olmadan imzaladığı satış sözleşmesine göre, ücretlere ilk altı ay için yüzde 27,44, ikinci altı ay için ise enflasyon korumalı yüzde 30, üçüncü ve dördüncü altı aylar için enflasyon oranında zam yapıldı. İşçilerin eylemi dört gün sürdü.

17 Ocak’ta ise 13 işçi eylemlere katıldıkları gerekçesiyle tazminatsız olarak işten atıldı.

Oppo çalışanları

Tuzla’da, cep telefon markası Oppo ürünlerinin üretimi yapılan fabrikada çalışan yaklaşık 500 işçi, 3 Ocak’ta işten çıkarıldı. İşçiler, yaşanan işçi kıyımını ve sendikanın sessiz kalmasını protesto etti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.