Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dubai Expo 2020’de çalışan işçilerden iddia: “Maaşlarımız ödenmedi, ırkçılığa maruz kaldık”

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde düzenlenen Expo 2020’de istihdam edilen göçmen işçiler, pasaportlarına el konulması, maaşlarının verilmemesi ve ırkçılık gibi sorunlara maruz kalmaktan şikayetçi oldu.  

İnsan hakları örgütü Equidem, salgın nedeniyle ertelendikten sonra şu an düzenlenen uluslararası fuarda istihdam edilen göçmen çalışanlara yasadışı olmasına rağmen işe alım ücreti ödettirildiğini, ırk temelli ayrımcılık uygulandığını, maaşlarının verilmediğini ve pasaportlarının bekletildiğini rapor etti. Equidem’in iddiasına göre Expo 2020’de çalışan güvenlik, temizlik ve ağırlama personeli zorla çalıştırmaya varacak baskılar da gördü.

Equidem’in raporu için mülakat veren 69’dan fazla işçi, işlerini güvenceye alabilmek için kendi ülkelerinde “işe alım ücreti” ödediklerini belirtti. Mülakat veren işçilerin üçte ikisi maaşlarının, zamanında ve tam ödenmediğini de söyledi.    

“Çalışanlarına davranma şekilleri köle gibi”

İşçilerden biri çalışma koşullarını şu sözlerle anlattı: 

“Deneme süresinden sonra bana ücret artışı vaat ettiler, bugüne kadar böyle bir şey görmedim… İşverenimden hiçbir zaman fazla mesaim için ödeme almadım… Çalışanlara davranma şekilleri köleler gibi, modern-kölelik gibi.” 

Raporda ayrıca BAE’nin işçi haklarını korumadaki başarısızlığının etkinliğe katılan şirketlerin ve ünlülerin itibarına da zarar verdiği belirtildi. Büyük çoğunluğu Hint alt kıtasından ve Afrika’nın bazı bölgelerinden gelen göçmenler, BAE’de özel sektörün işgücünün yüzde 90’ını oluşturuyor. İşçilerin ifadelerine göre işverenlerin birçoğu bu yasadışı durumun farkındaydı fakat düzeltilmesi için hiçbir gayret göstermedi.

Ekim 2021’de açılan Expo 2020, 31 Mart’a kadar sürecek 

Ziyaretçileri, “insanlığın görkeminin bir sonraki dalgası” ile karşılaşmayı vaat eden fuar, birçok büyük sponsor şirket, şarkıcı will.i.am gibi dünya yıldızları ve sosyal medya ünlülerinin ilgisini çekti. Ancak Equidem’in raporu, emirliğin beyan ettiği modern ve uluslararası bir devlet olma arzusu ile göçmen çalışanların karşılaştığı ırkçılık ve zorla çalıştırma pratikleri arasındaki ciddi çelişkiyi yansıtıyor. 

“Dünyanın en büyük gösterisi” olarak da nitelenen Expo 2020’de, teknoloji ve sürdürülebilirlik konusunda en yeni fikirlerin sergilendiği 192 çadır bulunuyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.