Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akbelen Ormanı’nda bilirkişi keşfine bu defa da koronavirüs engel oldu

17 Temmuz 2021’den bu yana Akbelen Ormanı’nda çadır nöbeti tutan İkizköylüler, ormanın madene dönüşmesine izin veren kararın iptali için açtıkları davanın sonuçlanmasını bekliyor. Davanın en kritik aşamalarından biri olan keşif ve bilirkişi incelemesi 7 Eylül 2021’de yapılmış, hakimin avukatlara hakaret etmesi nedeniyle iptal edilen keşfin tekrarlanmasına karar verilmişti. 8 Şubat 2022’de yapılması planlanan keşfe bu defa da koronavirüs engel oldu. Bilirkişi heyetinden bir kişinin koronavirüse yakalanması sebebiyle keşif ileri bir tarihe ertelendi.

İkizköy sakinleri, köylerinin bitişiğindeki Akbelen Ormanı’nın yok olmasını 2019’dan beri önlemeye çalışıyor. Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Akbelen Ormanı’nın 740 dönümlük kısmında açık ocak linyit madeni işletilmesi için, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerini işleten YK Enerji şirketine 28 Kasım 2020’de izin vermişti.

Akbelen Ormanı’ndaki ağaçları kesip, YK Enerji şirketine bölgeyi kullanıma hazır biçimde teslim etmek isteyen OGM, 17 Temmuz’da kesime gittiğinde karşısında İkizköylüler’i bulmuş, kesimi önleyen İkizköylüler ve çevre aktivistleri o günden itibaren çadır nöbeti tutarak ormanı korumuştu.

Açık maden işletme izninin iptali için Orman Genel Müdürlüğü’ne karşı açılan davada, 7 Eylül 2021 tarihinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmış, keşite çıkan tartışmalar sırasında hakim, İkizköylülerin avukatlarına defalarca hakaret edince keşif iptal edilmişti.

8 Şubat 2022’de, yani yarın yapılması kararlaştırılan keşif ve bilirkişi incelemesi bu defa da bilirkişi heyetindeki bir kişinin koronavirüse yakalanması nedeniyle ertelendi.

Keşif ve bilirkişi incelemesinin gerçekleştirileceği tarih, ilerleyen günlerde mahkeme tarafından belirlenecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.