Cemevlerinin “ibadethane” olarak kabul edilmemesi ve “ticarethane” gösterilmesinin bir sonucu olarak gündeme gelen yüksek faturalar yargıya taşındı.
Alevi dernek ve vakfı temsilcileri Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde bir araya gelerek, elektrik faturası ödemekten muaf tutulmaları gerektiğine dair tespit davası açtı.
“Faturaları ödemeyeceğiz, bu eşitlik mücadelemizin sembolü”
Garip Dede Cemevi’ne 30 bin 60 Türk Lirası (TL) elektrik, 11 bin 847 TL de doğalgaz faturası gelmesinin ardından başlayan tartışmada cemevleri faturaları ödememe kararı almıştı.
10 Alevi dernek ve vakfı fatura gündemini yargıya taşıdı. İstanbul Adliyesi önündeki basın açıklamasına Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Garip Dede Dergâhı Vakfı Başkanı Celal Fırat, Tolga Sağ, Alevi dernek ve vakıf temsilcileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Oya Ersoy ve Musa Piroğlu’nun da aralarında olduğu isimler katıldı.
Celal Fırat, “Bu ülkede eşit yurttaşlık istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti bizleri ikinci sınıf vatandaş olarak görmekten vazgeçmelidir” dedi.
Celal Fırat şöyle konuştu:
“Bütün Alevi örgütleri, tüm cemevlerimiz mahkeme kapılarına gidecek. Türkiye’de kurumsal kimliği olan tüm kurumlarımız bundan sonra faturalarını ödemeyecek. Devlet sorumluluğundan kaçmamalıdır. Cemevlerimizin hukuksal anlamdaki statülerinin mahkeme kapılarına gelmesi bile bu devlet için utançtır. Bu ülkede bu meselelerin tartışılmasını dahi zül görüyoruz. Yapılması gereken ibadethane statüsünün kabul görmesidir. Alevilerin ibadethanesi cemevidir.”
“Özgürlük mücadelesinin sembolü”
Kurumlar adına yapılan ve Tolga Sağ’ın okuduğu ortak açıklamada ise şu ifadeler öne çıktı:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Devlet, cemevlerimizi yok sayarak, kendisine ideolojik açıdan bağımlı bir toplum yaratma özlemi içinde. Bu nedenle Alevilerin ibadet merkezlerini ticarethane olarak görüyor ve onları mali sıkıntılarla yıldırmaya çalışıyor. Denetim ve özgüven kazanan Alevi örgütleri, devletten mali kolaylık yerine Alevi toplumun haklarını istiyor, eşit vatandaşlık mücadelesi veriyor. Bizler, halkımızla paylaştığımız milyar TL’lik elektrik doğalgaz ya da su faturalarını ödemeyeceğiz. Bu bir haktır ve verdiğimiz özgürlük mücadelesinin sembolüdür.”
Borçlu olmadıklarının tespiti istendi
Avukat Nuran Aslaner, dava ile şubat ayı itibariyle tahakkuk ettirilmiş olan elektrik faturalarından dolayı cemevlerinin borçlu olmadığının tespiti ile bundan sonra düzenlenecek faturalar bakımından da ibadethane statüsündeki hiçbir cemevinin bundan sonra fatura ödemesine gerek kalmaması yönünde genel bir karar verilmesi yönünde tespit talebinde bulunacaklarını belirtti.
Açıklamadan sonra İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava için başvuruda bulunuldu. Dava dilekçesinde Garip Dede Dergâhı Vakfı, Erikli Baba Eğitim ve Kültür Vakfı, Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Tanıtma Vakfı’nın da aralarında olduğu 10 kurum ve ibadethane davacı olarak yer alırken CK Boğaziçi Elektrik Perakende Satış A.Ş. ve Enerjisa İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Perakende Satış A.Ş. davalı olarak belirtildi.
Cemevlerinin ibadethane olarak kabulünün gerektiğine dair yargı kararlarının hatırlatıldığı dilekçede ibadethane olarak hizmet gördüğü halde davacılar hakkında ticarethane statüsünde düzenlenen elektrik faturalarının açıkça yasaya aykırı olduğu savunuldu. Başvurucuların faturalar sebebi ile borçlu olmadıklarının tespiti, yargılama sürecinde elektrik kullanımlarının engellenmemesi için tedbir kararı verilmesi ve devamında elektrik faturasının düzenlenemeyeceğinin tespiti talep edildi.