Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Geçim Derdi (3): “Kazancımız üç yıl öncesiyle aynı fakat giderimiz hep artıyor”

Medyascope’un, geçim sıkıntısını ve işsizliğin yansımalarını ele aldığı “Geçim Derdi” haber serisinin üçüncü bölümünün konuğu müzisyen Emir Baran Sezginer’di.

Kamera: Ufuk Çeri ve Egehan Koska

Kurgu: Egehan Koska

24 yaşındaki Emir Baran Sezginer, tiyatro bölümü öğrencisi.

Vapurda müzik yaparak geçimini sağlayan Sezginer’in kendi besteleri de bulunuyor. Yaklaşık beş senedir vapurda müzik yapan Sezginer, konserlerde ve mekanlarda da sahne alıyor.

Sezginer, ekonomik krizin kendisine ve çevresindekilere etkisini Medyascope‘tan Ufuk Çeri ve Egehan Koska’ya anlattı.

Salgında kimse müzisyenlerin arkasında durmadı”

Koronavirüs salgınındaki yasaklar sırasında müzik ile geçimini sağlayanların ekonomik olarak çok zarar gördüğünü belirten Sezginer, “Salgında kimse müzisyenlerin arkasında durmadı. İnsanlar mecburen ailelerinin yanına döndü. Ekipmanlarını satan müzisyenler gördüm. Müzisyen için bu intihar gibi bir şey” dedi.

Türkiye’de müzik yapmaya çalışarak müzikten soğudum”

Geçim sıkıntısının üretkenliğini de olumsuz etkilediği söyleyen Sezginer, “Kiramı ödemek için dün söylediğimi şarkıların aynısını, aynı tonda tekrarlıyorum. Dördüncü günde yüzüm düşmeye başlıyor. Türkiye’de müzik yapmaya çalışarak müzikten soğudum” diye konuştu.

Geçen yıl aldığım gitar teli, üç dört katına çıktı”

Vapurda müzik yapmasa ev kirasını bile ödeyemeyeceğini belirten Sezginer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl aldığım gitar teli, üç dört katına çıktı. Telden bahsediyorum. Ses kayıt cihazı, bilgisayar filan onları saymıyorum. Gitarım olmasa alamam. Amfiyi çalıştırmak için aldığım pil dört katına çıktı. Altı üstü pil yani.”

Müzisyenler arasındaki dayanışma arttı”

Ekonomik sıkıntıların müzisyenler arasındaki dayanışmayı güçlendirdiğini dile getiren Sezginer, “Bende olmayan ekipmanı arkadaşımdan alıyorum. Yokluk hali bizi kenetlendiriyor. Müzisyenler arasındaki dayanışma arttı” dedi.

Kazancımız üç yıl öncesiyle aynı fakat giderimiz hep artıyor”

Her geçen gün geçim dertlerinin daha da arttığını belirten Sezginer, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kazancımız üç yıl öncesiyle aynı fakat giderimiz hep artıyor. Ortada bir çılgınlık var. Eskiden, ‘Para ikinci planda biz sanatımızı yapalım’ derdik. Şimdi para gerçekten ikinci planda çünkü para yok. Sabah sandviç aldım 10 lira. Gün boyu yetti. Yaşamak öyle bir şey ise yaşıyoruz. Geleceği sadece hayal ediyorum. Kendi geleceğimi göremiyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.