Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İktidara yakın bazı isimlerin, kendileri gibi düşünmeyen dindarları hedef gösterme furyası

Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Azimli, 14 yıl önce yayımladığı kitabında yazdıkları nedeniyle sosyal medyada linç kampanyasına maruz kaldı. İslamcı camiadan pek çok isim Azimli’ye tepki gösterirken Hitit Üniversitesi, Azimli hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. Bu linç, son zamanlarda iktidara yakın pek çok ismin sosyal medya üzerinden çoğu ilahiyatçı olan bazı kişileri hedef göstermesini akıllara getirdi. Son dönemde hedefe konulan ilahiyatçı ve akademisyenleri sizin için derledik.

Prof. Dr. Mehmet Azimli, 14 sene önce yayımlanan “Siyeri Farklı Okumak” isimli kitabında geçen bazı cümleler nedeniyle sosyal medyada hedef gösterildi. İslamcı camiadan pek çok isim, Azimli hakkında soruşturma başlatılması talebinde bulundu.  

Yeni Şafak gazetesi yazarı Yusuf Kaplan da Twitter hesabından Azimli’ye tepki gösterdi:

Azimli ise Twitter hesabından “Hz. Peygamber’i övmek için yazdığım bir paragraftan, onun aleyhine söylediğim anlamını çıkartmak kötü niyetten başka bir şey değildir. Oturun, dikkatli okuyun” mesajını paylaştı.

Sosyal medyadaki linç kampanyasının ardından Hitit Üniversitesi, Azimli hakkında idari soruşturma başlatıldığını duyurdu. Üniversitenin açıklamasında, “Üniversite yönetimi olarak, Hz. Peygamber (SAV) Efendimiz ile ilgili kastı aşan hiçbir yakışıksız ifadeyi uygun görmemekte ve süreci yakından takip etmekteyiz” denildi.

Teoman Duralı ölümünün ardından “evrimci” diye eleştirildi

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, 7 Aralık 2021’de hayatını kaybeden felsefe profesörü ve biyolog Teoman Duralı’yı “evrimci” olduğu gerekçesiyle eleştirmişti. Kişisel Twitter hesabında paylaşımda bulunan Sofuoğlu, “Musalladaki Duralı’yı evrimci bilirdik. Ezik muhafazakâr camia o kadar zavallı ki. Rabbimin, yaratma sıfatına rağmen evrim iftirasına inanan Duralı’yı kendi aydını zannedebiliyor” paylaşımında bulundu. Sofuoğlu, daha sonra bu paylaşımlarını sildi. 

Sofuoğlu, piyanist Büşra Kayıkçı’yı da hedef göstermişti

Genç piyanist Büşra Kayıkçı, kişisel Twitter hesabından 27. İstanbul Caz Festivali genç caz kategorisinde finalist seçildiğini duyurmuştu. Piyanistin bu tweet’ini retweet eden Sofuoğlu, Kayıkçı’nın festivaldeki başarısını “kıyamet alameti” olarak nitelendirerek, “Bunlar bizden değiller ve bunların erkek versiyonlarını da bizden sanmayın” paylaşımında bulunmuştu. Sofuoğlu, gelen tepkiler üzerine bu tweet’ini de silmişti.

Cübbeli Ahmet, Caferileri düşman ilan etti

Kamuoyunda Cübbeli Ahmet Hoca ismiyle bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, 5 Şubat’ta Twitter’da paylaştığı flood’da Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından basılan Caferi ilmihaline tepki göstererek, “Diyanet’in bastırdığı Caferi İlmihali’nin devletimiz için ne kadar tehlikeli olduğunu anlamak için bu videoyu mutlaka izleyin ve izletin” diyerek bir YouTube videosu paylaştı. Ünlü, video için “İran Şia’sının Sünni Türklerin ve Kürtlerin ne büyük düşmanı olduğunu izleyeceksiniz” diye konuştu.

Ünlü, flood’un devamında ise Mustafa İslamoğlu’nu hedef aldı. İslamoğlu’nu Türkiye’ye “Şiiliği aşılama ve Türkiye’yi İran’a peşkeş çekmeye çalışmakla” suçladı.

Cübbeli Ahmet Hoca, DEÜ Öğretim Üyesi Cihat Kısa’yı da hedef gösterdi  

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Dekan Yardımcısı Dr. Cihat Kısa, geçen ay bir derste söyledikleri nedeniyle İslami çevrelerde pek çok ismin eleştiri oklarının hedefi haline geldi. Cübbeli Ahmet de Twitter hesabında Cihat Kısa için “Artık bu gibi adamların Dekan Yardımcısı ve Kurum Başkanlığı yaptığı okullara hangi Müslüman çocuğunu güvenle gönderebilir?” dedi.

Ahmet Mahmut Ünlü, Sezen Aksu hakkında yürütülen linç kampanyasının ardından yaptığı bir diğer açıklamada ise Kısa’yı şu sözlerle eleştirdi: 

“Meryem validemizi fuhuşla itham etti. Hiçbir şey yapılmadı. Ondan sonra Sezen Aksu bilmem ne. Ya Sezen Aksu size ben Müslümanım mı dedi? Sezen Aksu’dan bahsedeceğiz ama müftü yetişecek burada. Ne abartması? Konuşmaları internete düştü. Böyle bir din adamı olabilir mi? Bunları saymakla bitiremeyiz. Neyi savunuyoruz? Sezen Aksu müftü yetiştirmiyor ki? Müftü yetiştiren okulları ne yapacağız, mevzu bu.” 

İhsan Şenocak da Cihat Kısa’yı hedef gösteren isimlerden biriydi

Kısa’ya tepki gösteren bir diğer isim de İhsan Şenocak’tı. Şenocak da Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Kısa’yı hedef gösterdi:

Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan ise “Cihat görevden alınmalı” başlıklı bir yazı yayımladı. Kaplan, “…Dekanlığın, Dekan Yardımcısı olan ‘Cihat’a kol kanat gerip, Meryem annemize iftirayı tek satır konu etmemesi, soruşturmayı da ses kaydını yayınlayanlara açması ayrı bir felaket. Dekan Efendi ve şürekâsı, bu dünyada o koltuklarda kalabilirsiniz belki, bilmem. Bildiğim o koltukları ne kadar hak etmediğinizi her gün fazlasıyla kanıtladığınızdır!” diyerek, Kısa’nın görevden alınması çağrısında bulundu. 

Cihat Kısa: “Örnek olarak kullandığım anlatı bağlamından kopartılıyor”

Cihat Kısa ise Twitter’daki paylaşımında kendisini şöyle savundu: “Din psikolojisi dersi kapsamında öğrencilerime bir konu hakkındaki lehte ve aleyhte bütün görüşleri sunmak üzere çeşitli kaynaklarda (psikoloji ve psikanaliz kaynaklarında) geçen bir anlatıyı örnek olarak kullandım. Çocukluk döneminde anneden ayrı kalmanın yol açtığı ayrılık kaygısının ortaya çıkardığı travmaya örnek olarak kullandığım bu anlatının bağlamından kopartılarak Hz. Meryem’e ve Hz. İsa’ya iftira ettiğim şeklinde anlaşılıp sunulabileceğini tahmin etmezdim.”  

Ünlü’den İsmail Kılıçarslan hakkında boykot çağrısı

Ahmet Mahmut Ünlü, Yeni Şafak gazetesi yazarı İsmail Kılıçarslan’ı da “icmâ” hakkındaki görüşleri nedeniyle eleştirdi, Kılıçarslan’ın Müslümanlar’ın kanallarında konuşturulmamasını istedi.

Ahmet Mahmut Ünlü, Mustafa İslamoğlu ve İhsan Eliaçık’ı hedef aldı

Ahmet Mahmut Ünlü, bir başka tweet’inde ise, İlahiyatçı-Yazar Mustafa İslamoğlu ve İhsan Eliaçık’ın hadisler hakkındaki görüşlerini eleştirdi, onların Müslüman olmadıklarını öne sürdü.

Ünlü: “İnsanlar, Mustafa İslamoğlu, Caner Taslaman ve Mehmet Okuyan yüzünden dinden çıkıyor”

Ünlü, Twitter hesabındaki bir başka paylaşımında ise insanların Mustafa İslamoğlu, Caner Taslaman ve Mehmet Okuyan’ı dinleyerek dinden çıktığını iddia etti.

Mustafa Öztürk hakkında senelerce yürütülen linç kampanyası

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, 2 Aralık 2020’de ölüm tehdidine varan linç kampanyaları nedeniyle istifa ettiğini duyurdu. Öztürk, istifasının ardından Münster Wilhelm Üniversitesi’nin İslam Teolojisi bölümünden davet aldığını duyurarak, akademik çalışmalarına devam etmek için Almanya’ya gitti. 

Ahmet Mahmut Ünlü, Öztürk hakkında yürütülen linç kampanyasına da destek verdi

Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün ölümle tehdit edilmesine varan süreç, çeşitli cemaat ve tarikat liderleri ile Öztürk’ün arasında yıllarca süren tartışmaların ardından yaşandı. Bu tartışmaya Ahmet Mahmut Ünlü de katıldı. Ünlü, Öztürk hakkında, “Mustafa Öztürk diye biri var. Ben nasıl hak yolda konuşuyorsam o batıl yolda konuşuyor. Sakın dinlemeyin. Sizi suya götürür, susuz getirir, ayakta uyutur” diyerek #MustafaÖztürkİhraçEdilsin kampanyasına destek verdi.

Öztürk’ün Marmara Üniversitesi’ndeki görevinden istifa etmesi üzerine kutlama paylaşımı yapan Ünlü, , “Bundan böyle din de kitap da hepten sizindir; tepe tepe kullanın” diyen Mustafa Öztürk’ün tefsir çalışmalarını bırakmış olmasından dolayı Müslümanlar son derece sevinç içerisindedirler, darısı diğer müfsid tefsircilerin başına” diye yazdı.  

İhsan Şenocak’tan Diyanet’e çağrı

İhsan Şenocak ise Öztürk’ün çeşitli açıklamalarını “Kuran’a saldırı” olarak yorumlayıp, Fransa’da Hazreti Muhammed’in karikatürünü yayımlayan Charlie Hebdo dergisi ile kıyaslayarak şunları söyledi: 

“Şimdi ben buradan Diyanet İşleri Başkanlığımıza diyorum ki, Fransa’da Kuran’a hakaret edilince cevap veriyorsun da, peki bu şahıs tefsir dersine giriyor, bu milletin evladına Kuran-ı Kerim’i anlatıyor, ilahiyat fakültesinde tefsir dersine giren bu adam, Kuran-ı Kerim’deki birtakım kıssaların hakikat olmadığını söylüyor, peki buna inananın hükmü nedir? Kuran-ı Kerim’deki bazı ayetlerin haşa, masal olduğunu söylemenin hükmü nedir? Soruyorum.”

Öztürk hakkında “ölüm fetvası”

Mustafa Öztürk, 2019 yılında avukatı aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na kendisi hakkında “ölüm fetvası” verdiğini ileri sürdüğü Havran Müftüsü Ahmet Mehmetalioğlu ve bu fetvayı yerine getirmek istediği iddia edilen iki kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Öztürk’ün avukatı Ali Eroğlu, müvekkili hakkında ölüm fetvası verdiği belirtilen Havran Müftüsü ve bu konuda sosyal medyada paylaşımlarda bulunan Fahrettin Yolcu ile kendini “tarihçi yazar” olarak tanıtan Orhan Baylan hakkında “ölümle tehdit”, “hakaret” ve “hedef gösterme” suçlarından ceza verilmesini istedi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.