Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEVA Partisi “Ekonomi ve Finans Politikaları Eylem Planı”nı açıkladı: Hedef enflasyonu tek haneye çekmek

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), “Ekonomi ve Finans Politikaları Eylem Planı”nı bugün (10 Şubat) İstanbul Swiss Otel’de açıkladı. Genel Başkan Ali Babacan’ın açılış konuşmasının ardından söz alan DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, eylem planının ayrıntılarını paylaştı. 

Türkiye’nin yarınlarını sistematik bir biçimde tasarlıyoruz”

Ali Babacan, Türkiye’nin kişi başına düşen milli gelir, gelir dağılımı adaleti, uluslararası yolsuzluk algı endeksi ve dünya ekonomileri sıralamalarında kötüye gittiğini verileriyle anlattı. Babacan konuşmasında, “Güçlü bir ekonomi özgürlüklerin tesis edildiği, insan haklarının tanındığı, hukukun ve adaletin tam işlediği, ehliyetin, liyakatin ve istişarenin devletin her kademesinde egemen olduğu bir Türkiye zemininde yükselecektir” dedi.

Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eylem planımızın temelinde, partimizin ‘güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme’ hedefi yer alıyor. Daha önce açıkladığımız tarım eylem planımız, dijital dönüşüm ve teknoloji alanında yarına atılım eylem planımız ve sosyal politikalar eylem planımız, bugün açıklayacağımız eylem planını tamamlayıcı nitelikte. Eylem planlarımızla birlikte Türkiye’nin yarınlarını şimdiden sistematik bir biçimde kuruyoruz, tasarlıyoruz.”

Hedef enflasyonu tek haneye çekmek

İktidarlarının birinci dönemi bitmeden kişi başına düşen milli geliri cumhuriyet tarihinde ilk defa yüksek gelirli ülkeler grubuna yükselteceklerini söyleyen Babacan, enflasyon ve işsizlik oranlarında tek haneli rakamları hedeflediklerini de sözlerine ekledi. Babacan, eylem planının beş temel hedefini şöyle sıraladı:

“Birinci hedefimiz Türkiye’yi orta gelir tuzağından kurtarıp, kişi başına millî geliri iktidarımızın birinci döneminin sonunda yüksek gelirli ülkeler grubuna yükseltmektir. İkinci hedefimiz, ülkemizi gelir dağılımında İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) içinde en kötü sırada olmaktan kurtarmak, aşırı yoksulluğu yeniden sıfırlamaktır. Üçüncü hedefimiz, dünya pazarlarındaki piyasa payımızı artırarak ekonomimizi sürdürülebilir bir dış denge yapısına kavuşturmak ve dünyaya yüksek teknolojiye dayalı, katma değeri yüksek ürün ve hizmet ihraç eden bir ülke olmaktır. İlk üç hedefimizi, Türkiye’nin yıldızını dünya çapında parlatmak amacıyla belirledik. Çünkü İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif’in ‘Dünya koşuyorken yolun üstünde yatılmaz, davranmayacak kimse bu meydana atılmaz’ şiarıyla hareket ediyoruz. Bu meydanı dolduracak olanların da DEVA Partisi’nin ehliyet ve liyakat sahibi kadroları olacağını gayet iyi biliyoruz. Dördüncü hedefimiz, enflasyonu bir kez daha tek haneli ve düşük rakamlara indirmektir. Yine iş başa düşecek. Ve beşinci hedefimiz, işsizlik oranını tek haneli seviyeye yeniden çekmektir.”

Mali kuralla beraber daimi nitelikte sayısal hedefler belirleyeceğiz”

DEVA Partisi lideri Babacan, partisinin ekonomi ve finans politikaları eylem planında yer alan bazı maddeleri ise şu cümlelerle açıkladı:

“İstikrar odaklı ekonomi ve finans politikaları izleyeceğiz. Vakti zamanında bana ‘Fren Ali’ diyenlerin Türkiye’ye dayattığı ‘dur-kalk tipi’ istikrarsız büyüme modelini derhal terk edeceğiz. Ortaya koyduğu hedeflerin hiçbirini tutturamayan ve sürekli güven kaybına uğrayan anlayışa son vereceğiz. Mali kural uygulamasını hayata geçireceğiz. Mali disiplin anlayışını kalıcı hale getirerek öngörülebilirliği arttıracağız. Temel bütçe büyüklüklerine ilişkin daimî nitelikte sayısal hedefler, sınırlamalar ve ilkeler belirleyeceğiz.”

“Çoklu maaş uygulaması kaldırılacak”

Babacan’ın ardından söz alan DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, ekonomik eylem planının ayrıntılarını paylaştı. Türkiye’nin düşük büyüme, işsizlik, enflasyon, yoksulluk ve mali yapıların heba edilmesi gibi can yakıcı sorunları olduğunu söyleyen Çanakçı, son dönemde yaşanan kur, faiz ve enflasyon şoklarının ve belirsizliğin ülkeyi felç ettiğini savundu. “Maceracı ekonomi politikaları Türkiye’yi fakir ülkeler ligine doğru hızla sürüklemektedir” diyen Çanakcı, sözlerine şöyle devam etti:

“Uzun vadeli strateji ve planlamadan sorumlu bir kurum kuracağız. Devlet Planlama Teşkilatı’nın kapatılması büyük bir yanlış olmuştur. Aynı isimde olmasa bile, benzer fonksiyonları ifa edecek bir kuruma ihtiyacı var. Kamu görevlilerinin birden fazla yerden gelir elde etmesi, özellikle son dönemlerde kamu vicdanını derinden yaralayan bir olay. Bunun da ortadan kaldırılmasını ve bununla ilgili yasal altyapı hedefliyoruz. Türkiye, OECD Mali Eylem Gücü tarafından gri listeye alınmış durumda. Mali Eylem Gücü’nün uyum standartlarına tam uyum sağlama konusunda eksikliklerimiz var. Hiç uyumlu olmadığımız standartlardan bir tanesi, siyasi nüfuz sahibi kişilerin ve yakınlarının transferleri ve mali işlemlerinin çok daha yakın gözetime tabi tutulmasıdır. DEVA Partisi iktidarında bu düzenlemeyi de hayata geçirerek tam uyum sağlamayı hedefliyoruz.”

İYİ Parti ve DEVA ekonomi politikalarını açıklıyor: Akşener suçladı, Babacan savundu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.