Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne 325 milyon dolar savaş tazminatı ödeyecek

Uluslararası Adalet Divanı, Uganda’nın 1998-2003 arasındaki savaştaki ihlalleri nedeniyle Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne 325 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) en yüksek yargı organı Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Uganda’nın 1998 ile 2003 yılları arasında Demokrat Kongo Cumhuriyeti’nde işgalci bir güç olarak uluslararası normları ihlal ettiğine karar verdi. Yargıçlar, Doğu Ituri bölgesinde 10-15 bin kişinin ölümünden Uganda’nın sorumlu olduğuna hükmetti. Uganda askerlerinin altın, elmas ve kereste yağmaladığı da tespit edildi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Uganda’dan 11 milyar dolar talep etmişti ancak yargıçlar, iddiaların bazılarını reddetti ve çok daha düşük bir miktarda tazminat ödenmesinde karar kıldı.

Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin talep ettiği tazminatın ekonomisini mahvedeceğini iddia etmişti. UAD ise tazminatın “Uganda’nın ödeme kapasitesi dahilinde” olacağını bildirdi. Karara göre, 325 milyon dolarlık tazminat 2022-2026 yılları arasına bölünecek ve yıllık 65 milyon dolarlık taksitler halinde ödenecek. İlk taksit ise eylül ayında.

Mahkemenin kararında “Kişilere ve mülke verilen zarar için Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne verilen tazminat, Uganda’nın uluslararası yükümlülüklerini ihlal etmesi sonucunda bireylerin ve toplulukların maruz kaldığı zararı yansıtıyor” denildi.

325 milyon dolarlık tazminat şu kalemlerden oluşuyor:

Kişilere verilen zararlar için 225 milyon dolar

Mülkiyete verilen zararlar için 40 milyon dolar

Yağmalanan kaynaklar için 60 milyon dolar

Kongo, 1996 ile 2003 yılları arasında yaşanan iki savaş nedeniyle yerle bir olmuş, yüz binlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: BBC

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.