Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nijerya’da şeriat polisi 4 milyon şişe birayı imha etti

Nijerya’da şeriat polisi, alkol yasağı kapsamında yaklaşık dört milyon şişe birayı imha etti. Ülkenin kuzeyindeki Kano kentinde bira şişeleri, kalabalıklar önünde tekbirler eşliğinde buldozerlerle ezildi.

Nüfusun çoğunluğu Müslüman olan Kano şehri, şeriat yasalarına göre alkolü yasaklayan birkaç Nijerya eyaletinden biri.

Yetkililer basına verdikleri demeçte, biraların çoğunluğunun, Nijerya’nın güneyindeki Hristiyan bölgelerden gelen kamyonlarda ele geçirildiğini söyledi.

Hisbah olarak bilinen şeriat polisinin, el konulan alkol ve uyuşturucuları sık sık imha ettiği ancak çarşamba günkü (9 Şubat) baskının şimdiye kadarki imhaların en büyüklerinden biri olduğu belirtildi. 

Yetkililer, sarhoş edici maddelere karşı yürütülen savaşın bir parçası olarak 3 milyon 873 bin 163 şişe bira ve diğer alkol türlerini buldozerler ile imha etti. Olayı izleyen köylülere göre yetkililer daha sonra ezilmiş kalıntıları ateşe verdi ve alevlerin gece boyunca yanmasına izin verdi.

“Kano bir şeriat devleti”

Şeriat polisinin en üst düzey yetkilisi Haruna İbn Sina konu ile ilgili açıklamasında, “Kano bir şeriat devletidir ve alkollü maddelerin satışı, tüketimi ve bulundurulması yasaktır” dedi. 

Alkol, Kano’da 2001’den beri yasak.

Kano’nun, Nijerya’nın çoğunluğu Müslüman olan kuzeyindeki düzinelerce eyaletten biri olduğu ve ülke yirmi yıldan fazla bir süre önce sivil yönetime döndüğünden beri şeriat yasasının katı bir versiyonunu uyguladığı belirtildi.

Aralık 2021’de, Kano’nun Hristiyan mahallelerinden birindeki gençler, yetkililerin bölgedeki içki içilen yerlere baskın düzenlemesi üzerine din polisi ile çatışmıştı. Çatışmaların büyümesi üzerine düzeni sağlamak için din dışı polisler getirilmek zorunda kalınmıştı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.