Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM Başkanı Zühtü Arslan’dan “bireysel başvuru” çıkışı: “Rakamlar korkutucu”

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, AYM’nin önünde 66 bine yakın bireysel başvuru bulunduğuna dikkat çekerek, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) önünde şu anda 70 bine yakın derdest başvuru bulunmaktadır ve bu başvurular 47 ülkeden alınan başvurular. AYM, neredeyse tek başına AİHM’in 47 ülkeden aldığı kadar başvuru alıyor” dedi.

“İş yükü dramatik bir boyuta ulaştı, rakamlar korkutucu”

AYM Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan, Avrupa Konseyi tarafından uygulanan “Anayasa Mahkemesi’nin temel haklar alanındaki kararlarının etkili şekilde uygulanmasının desteklenmesi projesi” kapsamında İstanbul’da düzenlenen toplantıda konuştu.

AYM’ye ocak ayında 12 bin bireysel başvuru yapıldığını dile getiren Aslan, “Gerçekten bütün zorluklara, her geçen gün artan iş yüküne rağmen Türkiye’de bireysel başvuru etkili bir hak arama yolu olarak tesis edilmiştir ve yoluna devam etmektedir. İş yükü dramatik bir boyuta ulaştı. Bugün, AYM önünde 66 bine yakın bireysel başvuru bulunmaktadır. Bu rakamın ne kadar korkutucu olduğunu ifade edebilmek için bizim gibi bireysel başvuru sistemini benimseyen ülkelerin başvuru sayısına bakmak lazım. Mesela Almanya ve İspanya anayasa mahkemeleri bizden çok daha önce bireysel başvuru sistemine geçmiş olmasına rağmen önlerinde bizim başvuru sayımızla karşılaştırmayacak kadar az başvuru var. Yılın ilk ayı bize 12 bin bireysel başvuru geldi. Bu sayı Almanya ve İspanya anayasa mahkemelerine yılda gelen başvuru sayısından daha fazla” dedi.

“AYM neredeyse tek başına AİHM’in 47 ülkeden aldığı kadar başvuru alıyor”

AİHM’in önünde 47 ülkeden alınan 70 bine yakın derdest başvuru bulunduğunu vurgulayan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“AYM, neredeyse tek başına AİHM’in 47 ülkeden aldığı kadar başvuru alıyor. Dolayısıyla bu mesele çözülmesi gereken acil meselelerden biri. AYM’nin işini yapmasını engelleyen bir diğer tehdit de objektif etkisinin hayata geçirilememesi. Bununla şunu kastediyoruz. Bireysel başvurunun amacı tek tek sivrisinekleri yok etmek değildir, sivrisinekleri üreten bataklığı kurutmaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.