Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eczacılar, ilaca yapılan yüzde 37 zamdan yakındı: “Tedarik sorunu çözülmez, dört ilaçtan biri bulunamıyor”

 Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) “Fiyat Değerlendirme Komisyonu Toplantısı”nın ardından, 2022 yılı için geçerli olacak ilaç fiyat zammını yüzde 37,43, ilaç fiyatlandırmasındaki euro kurunu 2022 yılı için 6,29’a yükseltildiği açıklandı. Yapılan zam oranına ilişkin Medyascope’a konuşan Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, Türkiye’de her dört ilaçtan birinin tedarikinde sorun yaşandığını belirterek, “Zamla birlikte kısmen de olsa tedarik sorunu çözülebilir” dedi. Eczacı Yusuf Temel ise antibiyotik, şeker, tansiyon ilaçlarının tedarikinde sorunlar yaşandığı ve 100 ilaçtan 15’inin tedarikinde ciddi aksamaların olduğunu söyledi. 

“Bu zam bazı sıkıntıları hafifletecek ama tamamen ortadan kaldırmayacak”

Türkiye’de ilacın temel alıcısının devlet olduğunu ve yapılan yüzde 37’lik zamla beraber ilaç harcamalarında ciddi bir artışın yaşanacağını belirten Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, “Zam oranı bazı sıkıntıları hafifletecek ama tamamen ortadan kaldırmayacak” dedi. Yapılan zam oranıyla birlikte bazı ilaçların tedarik sorununun ortadan kalkacağını, yapılan zamdan vatandaşın da etkileneceğini vurgulayan Ercanlı, şunları söyledi: 

“Çalışanların yüzde 20, emeklilerin ise yüzde 10 oranında ödediği katılım payında artış yaşanacak. İlaç fiyatları her yıl şubat ayında bir önceki yılın Avro kurunun yüzde 60’ı baz alınarak belirleniyor. Bu sene de alınan kur ortalaması 6,25 TL oldu. Ama reel kur şu an 15 TL’nin üzerinde. Dolayısıyla özellikle ithal edilen ilaçların Türkiye’ye gelişinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu artışın en büyük sebeplerinden biri kurdaki aşırı hareketlilik. Dolayısıyla bu zamla beraber bazı ilaçların tedariki sağlanabilecek. Bu zam, bazı sıkıntıları hafifletecek ama tamamen ortadan kaldırmayacak.”

“Zam kısmende olsa tedarik sorununu çözebilir”

Koronavirüs salgınından önce bazı ilaçlarda tedarik sıkıntıları yaşandığını ancak bu oranın yüzde dört seviyelerinde olduğunu vurgulayan Ercanlı, koronavirüs salgının da bu oranın yüzde 25’lere çıktığını aktardı. Her dört ilaçtan birinde tedarik sıkıntısı yaşandığını söyleyen Ercanlı, ilaç fiyatlarının belirlendiği “İlaç Fiyat Kararnamesi”nin güncelliğini yitirdiğini belirterek, şu şekilde konuştu: 

“İlaç Fiyat Kararnamesi bir önceki yılın Euro kurunun yüzde 60’ını baz alıyor. Bu yıl kurdaki hareketlilik yıl içerisinde değil son üç ayda gerçekleşti. Dolayısıyla yıl ortalaması 10,29 TL gibi bir rakama tekabül etti. Bu sene bu ortalama 10,29 TL olduğu için 37,43 zam yapıldı. 2022 yılında sadece bugünkü Euro kurunu baz alırsak, ilaç fiyat kararnamesine göre önümüzdeki yıl yüzde 50’nin üzerinde bir zam gelmesi söz konusu. İlaç fiyat kararnamesi mevcut güncelliğini yitirmiş, kararnamenin yenilenmesi veya tekrar yazılması gerekiyor. Zamların ise yılda bir kere değil, yıl içerisine bölünerek yapılması gerekiyor.” 

“Yapılan zam maliyeti karşılamıyor” 

Vatandaşın yapılan yüzde 37 zam oranından ciddi şekilde etkilenmeyeceğini vurgulayan Eczacı Yusuf Temel, yapılan zam hakkında şu ifadeleri kullandı: 

“Bu fiyat artışı vatandaşı çok fazla etkilemeyecek, daha çok tedarikte yaşanan sorunlardan etkilenecek. Antibiyotik, şeker, tansiyon ilaçlarının tedarikinde sorunlar yaşanıyor. 100 ilaçtan 15’i bulunamıyor. İlaç depolarında ciddi sorunlar yaşanıyor. Ellerinde ilaç olmadığı için gönderim yapamıyorlar. Çocuk şuruplarında cam maliyeti çok fazla olduğu için firmalar bu zam oranını yeterli bulmuyor. Çünkü ilaç maliyetini karşılamıyor. Düşük fiyatlı çocuk şuruplarında tedarik sıkıntısı artabilir.” 

“Beceriksizliğinizin faturasını halk sağlığıyla ödemesin”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ise yapılan zammın ilaç tedarikinde yaşanan sorunları kısmen de olsa çözeceğini belirterek, konuya ilişkin şu şekilde konuştu: 

“Ekonomik istikrarsızlık nedeniyle vatandaşın yaşadığı mağduriyetleri azaltmak için İlaç Fiyat Kararnamesi’nin güncellenmesi ve kur güncellemesinin yılda en az iki kez olması gerekir. Beceriksizliğinizin faturasını halk sağlığıyla ödemesin.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.