İnsan Hakları Derneği (İHD) bugün (21 Şubat) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan hakkında açılan üç ayrı dava için basın açıklaması yaptı. Türkdoğan hakkındaki davalarla ilgili “İnsan hakları mücadelesi yargılanamaz” diye konuştu.
“Örgüt üyeliği” suçlamasıyla yarın (22 Şubat) Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak olan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan hakkında, İHD genel merkezinde mülkiye müfettişlerince yapılan idari, mali ve faaliyet denetimi sonucunda Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi ve Ankara 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nde iki ayrı dava daha açılmıştı.
Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 314. maddesinin 2. fıkrası gereğince “örgüt üyeliği” suçundan beş yıl ile 10 yıl arasında hapis cezası istenen Türkdoğan için bugün (21 Şubat) bir basın açıklaması yapıldı. İHD Ankara Eş Genel Başkanı Sevil Turgut, Türkdoğan hakkında son altı ay içinde dernek faaliyetleri ve hak ihlalleriyle ilgili düşüncelerini açıklaması nedeniyle üç ayrı ceza davasının açıldığını belirterek şöyle konuştu:
“Öztürk Türkdoğan, örgüt üyeliğiyle yargılanıyor. Evet, örgüt üyesi olduğu doğrudur. Kurulduğu günden bugüne onlarca şubesinde binlerce üyesiyle, toplumun her kesiminin maruz bırakıldığı hak ihlalleri karşısında gece gündüz mücadele yürüten büyük bir insan hakları örgütünün üyesi ve yöneticisidir. Yargılanmasının, hedef haline getirilmesinin asıl nedeni de budur.”
“Özgürlükten ve barıştan bahseden insan hakları savunucuları yargılanıyor”
Hukukun üstünlüğünün ve yargı bağımsızlığının herkes için olduğunu vurgulayan Turgut, “Yoksulluğa mahkûm ettikleri halkı kin ve düşmanlığa sevk ederek linç kültüründen beslenen, alenen işkenceyi savunan, savaş çığırtkanlığı yapan siyasi erk ve emir erlerinin saltanatı sürebilsin diye, adaletten, hukuktan, özgürlükten ve barıştan bahseden insan hakları savunucuları yargılanıyor. İnsan hakları mücadelesi yargılanamaz” diye konuştu.
İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Doğan ise hakkında açılan davalara ilişkin şunları söyledi:
“2015 yılında beri çok ağır süreçler yaşadık, belgeledik, raporladık. Bu ülke kendi iç barışını sağlamak zorunda. Aradan yedi yıl geçti ve hâlâ ülkenin hiçbir temel sorunu çözülmedi. Biz insan hakları savunucuları olarak hakikat ve adalet mücadelesi veriyoruz. Bütün bunları yaptığımız için de suçlanıyoruz. Dostluk ve dayanışmayla bu işin üstesinden geleceğiz.”
Türkdoğan’a destek vermek için toplantıya katılan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı da “Örgütlerimizle ve başardıkları ile gurur duyuyoruz. Biz dayanışmayla varız, onlar dayanışamadıkları için yok olmaya mahkûmdurlar” dedi.
- Eski “Akil İnsanlar”ın gözünden yeni süreç (10) | Öztürk Türkdoğan: “Önceliğimiz seçim değil, barış”
- İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, derneğin 35. kuruluş yıldönümünde konuştu: “Türkiye, sivil örgütleri hedef gösteren bir içişleri bakanıyla karşı karşıya”
- Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Öztürk Türkdoğan anlatıyor: Türkiye’de insan hakları
- Öztürk Türkdoğan anlattı: Tüm yönleriyle Van mazbata krizi
- ÖZEL HABER: Selahattin Demirtaş’ın tahliye süreci nasıl işleyecek, ne zaman bırakılacak?








