Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin’den orduya “Ukrayna’ya gir” emri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, orduya “Ukrayna’ya gir” emri verdi. Ulusa seslenişinde ayrılıkçıların elinde bulunan Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıdığını açıklayan Putin, bu bölgelerin tarihi olarak Rusya’nın bir parçası olduğunu iddia etti. Putin’e göre Donbas bölgesine sevkedilecek birlikler “barış gücü”.

Putin bir buçuk saat süren konuşmasının sonunda Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin tanınmasına dair kararnameyi imzaladı. İmza törenine söz konusu bölgelerin liderleri de katıldı. Ukrayna yönetimi, ilk Rus birliklerinin, açıklamanın ardından Donetks şehrine 15 kilometre kadar yaklaştığını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu sabah saatlerinde yayınladığı videoda “Korkmuyoruz” dedi ve Rusya’ya toprak vermeyeceklerini ilan etti.

Putin tarihi “yeniden” yazdı

Ukrayna’nın kendi tarihlerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen Putin, “Modern Ukrayna’yı Rusya oluşturdu. Donbas Rusya’nın tarihsel bir parçası” dedi ve şöyle devam etti:

“Ukrayna’nın mimarı Lenin’dir. Belgeler de bunu söylüyor. Arşiv bunu söylüyor. Lenin’in Donbas bölgesine ilişkin görüşü de bu şekilde.”

“Ukrayna dış güçler tarafından yönetiliyor”

Ukrayna’da Batı destekli seçimler olduğunu, Ukrayna ekonomisinin çöktüğünü ve halkın soyulduğunu öne süren Putin, “Ukrayna şimdi dış güçler tarafından yönetiliyor. Batı’dan gelen kararlar doğrultusunda yönetilen bir ülke haline dönüştü” dedi.

Ukrayna’da alınan önemli kararlarda Batı’nın söz sahibi olduğunu ve devletten belediyeye, enerji şirketlerinden taşımacılığa kadar tüm alanların Batı tarafından yönetildiğini söyleyen Putin, şöyle devam etti:

“Ukraynalılar ülkelerin koloni haline geldiğinin farkındalar. Artık kukla devleti haline geldiğinin farkında Ukrayna. Halkın çıkarlarına yöneticiler hizmet etmiyor. Tam tersine güç kullanarak Rusya’yı asimile etmeye çalışıyorlar, daha ayrılıkçı davranmaya çalışıyorlar. Kendilerini Rus olarak gören kişiler artık Ukrayna’ya ait değiliz diyorlar.”

“Ukrayna ordusu doğrudan NATO tarafından kontrol ediliyor”

Putin, Ukrayna’nın kendi nükleer silahlarını üretmek istediğini de şu sözler ile anlattı:

“Nükleer silahlara ulaşmak aslında diğer devletlere kıyasla Ukrayna için çok daha kolay olacaktır. Teknolojik destek alırlarsa nükleer savaş güçlerini artırabilirler. Ukrayna bu tür silahlara sahip olura Avrupa’daki durum değişecektir. Biz bu gerçek tehdit karşısında tepki vereceğiz tabii ki.”

Başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere Batı’nın Ukrayna ordusunu eğitmek için Kiev yönetimine milyonlarca dolar gönderdiğini öne süren Putin, “Ukrayna ordusu doğrudan NATO merkezi tarafından kontrol ediliyor. Ukrayna gelecekte savaş alanı olarak görülüyor” diye konuştu.

“Müzakereye açığız”

Aralık 2021’de ABD ve NATO’ya güvenlik garantilerine ilişkin bir taslak metin gönderdiklerini bir kez daha vurgulayan Putin, tüm konuların bir kez daha ele alınması halinde müzakerelere açık olduklarını söyledi:

“NATO’nun genişlemesini engellemek istiyoruz. Rusya sınırına yönelik silahların konuşlanmamasını istiyoruz. Askeri altyapının 1997 seviyesine çekilmesini istiyoruz. Bu klasik talepler göz ardı edildi.”

Putin sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Hızlı bir şekilde karar alacağım. Donbas bölgesindeki iki cumhuriyetin bağımsızlığını kabul ediyorum. İki cumhuriyetin mevcudiyetini onaylamak için yakın gelecekte doküman imzalayacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.