Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Linç edilen ilahiyatçı Prof. Dr. Mehmet Azimli: “Mustafa Öztürk, Sezen Aksu ve beni hedef gösterenler aynı grup”

14 yıl önce yayımladığı kitabı nedeniyle İslamî camiadaki birtakım isimler tarafından hedef gösterilen ve hakkında linç kampanyası yürütülen Prof. Dr. Mehmet Azimli, son günlerde yaşadıklarını Medyascope‘a anlattı. Emine Bıçakcı’ya konuk olan Azimli, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kendisiyle ilgili açıklamasını ve İslamî çevreden gelen tepkileri değerlendirdi.

Azimli, daha önce Fethullahçılar’ın da kitaptaki aynı cümleler nedeniyle kendisini hedef gösterdiğini anlattı, “Beni Zaman gazetesi manşete çekti. Bugün, linç kampanyasında kullanılan bölümle ilgili ‘Peygamberimize hakaret eden profesör’ diye manşet oldum. Buna, o zaman Yeni Şafak ve Akit cevap vermişti fakat şu anda saldırılar bu cenahtan geliyor” dedi.

“İlahiyatçılar cemaatlerden korkuyor”

Azimli, akademisyenlerin İslamî cemaatlerden korktukları için kendisine destek çıkmadıklarını belirterek, “Ben daha önce akademisyenler, ‘İlahiyatçılar cemaatlerden korkuyor’ başlıklı bir röportaj vermiştim. Gerçekten akademik camiadan birkaç kişi hariç destek çıkmadı. Ama özelden arayıp, sürekli mesajlar atıp yanımda olduğunu söyleyen birçok akademisyen var. Gruplarında bile benim haklı olduğumu söylüyorlar, belirtiyorlar ama çıkıp da akademisyenler bu cemaatleri karşılarına alarak haklı olduğumu söyleyemiyorlar” diye konuştu.

Diyanet’in açıklaması

Azimli, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kendisiyle açıklamasını da eleştirerek, “Diyanet yalapşalap bir açıklama kaleme almış. Bana ‘marazi, hastalıklı’ gibi şeyler söylüyorlar. Diyanet’e soruyorum: Ben öyle bir akademisyensem eğer, Diyanet’te kitabımı bastırdım, Diyanet İşleri Başkanlığı benim kitabımı yayımladı, üçüncü baskısını yaptı geçen hafta. Böyle marazi bir akademisyenin kitabını nasıl basarsınız?” dedi.

“Mustafa Öztürk, Sezen Aksu ve beni hedef gösterenler aynı grup”

Azimli kendisi hakkında başlatılan linç kampanyasının belli bir grup tarafından gündem değiştirme amacıyla organize edildiğini duyduğunu söyledi, kendisi hakkında linç kampanyası yürütenler ile Sezen Aksu ve Mustafa Öztürk’ü linç edenlerin aynı kişiler olduğunu sözlerine ekledi: 

“Dün itibariyle devlette çok önemli bir konumdan emekli olmuş bir şahısla görüştüm. Onun bana dediği şey şuydu: Türkiye’de belli gruplar var, bunlar insanları araştırıyorlar, kenarda bekletiyorlar, zamanı gelince gündem değiştirmek için sunuyorlar. Mesela Sezen Aksu meselesinde Enes Kara’nın intiharını örtmek için, orada bir cemaate laf edildiği için, Nurcular’ın bir grubuna laf edildiği için onu örtmek amacıyla onu ortaya sundular ve kapattılar deniliyor. Aynı yetkili arkadaş bana şunu söyledi: Bana saldırıldığı günlerde, Cübbeli’ye bir saldırı varmış. Bir partiyle ağız dalaşına girmiş, videoları falan çıkıyormuş, onu kapatmak için beni gündeme sokmuşlar. Çünkü bu üç kişiye de yani Mustafa Öztürk, Sezen Aksu ve bana yapılan saldırılar aynı grubun gündem değiştirmek için organize ettiği saldırılar.” 

“Akademi, tarikatların ‘ehl-i sünnet’ine göre mi çalışacak?”

Azimli bu kampanyaların ilahiyat fakültelerini tektipleştirmek için yapıldığını belirterek, bu kampanyaların bilimsel çalışma ortamına zarar verdiğini söyledi:

“Akademi ne yapacak bu saatten sonra? Hiç çalışma yapamayacak mı? Bunların anlayışına göre mi çalışma yapacak? Dışarıdaki insanlara göre akademik çalışma yapılacaksa akademi bitmiştir. Ve şunu yapmaya çalışıyorlar: Biz saldıralım, bunları püskürtelim, arkadan gelen araştırma görevlileri korkularından bu tip şeyleri çalışamasınlar. Bu, akademiyi öldürmek demektir. Bunların anlayışı zaten bilimsel ilerleme değil, bilimin rehberliği değil, kendi kafalarındaki tırnak içindeki “ehl-i sünnet”i dayatmak. Ama hangi ehl-i sünnet? Türkiye’de yüzlerce ehl-i sünnet sayabilirim. Her tarikatın bir ehl-i sünneti var. Akademi buna göre mi çalışacak?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.