Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şiddet Mağduru Destek Merkezleri açıldı- Açılışta konuşan İsveç Büyükelçisi Herrström: “İyi dileklerim saldırıya maruz kalan Ukrayna halkıyla beraber”

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye tarafından uygulanan ve Türkiye Barolar Birliği’nin ana faydalanıcısı olduğu Şiddet Mağduru Destek Merkezleri uygulamasının açılış töreni Ankara’da yapıldı. Açılış töreninde konuşan İsveç Büyükelçisi Staffan Herrström “Burada ne yazık ki oldukça kötü bir olayın gölgesinde toplandık. Rusya bu sabah Ukrayna’ya saldırdı. İyi dileklerim bu saldırıya maruz kalan Ukrayna halkıyla beraber” dedi. Baro temsilcilerinin konuşmalarındaki ortak vurgu ise İstanbul Sözleşmesi’nin önemi oldu.

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Daire Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen ve İsveç Büyükelçiliği, İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Ajansı tarafından (SIDA) desteklenen Şiddet Mağduru Destek Merkezleri projesinin açılışı bugün (24 Şubat) yapıldı. Törende TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, TBB Başkan Yardımcısı Av. Sibel Suiçmez, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanı Ramazan Gürkan ve İsveç Büyükelçisi Staffan Herrström konuştu.

“BM’ye üye ülkelerde şiddetin önlenmesi devletin görevidir”

İsveç’in Türkiye’de yargı reformunun yapılmasına ve Avrupa standartlarıyla uyumlulaştırmasına katkı sağladığını dile getiren Herrström, “Adalete erişim adli yargı reformlarının en önemli unsurlarından biri” dedi. Adalet Bakanlığı ve UNDP ile beş yıllık başarılı bir ortaklık kurduklarını dile getiren Herrström konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Herkesin şiddetsiz bir hayat yaşama hakkı var. Aynı zamanda tüm Birleşmiş Milletler üye ülkelerinde şiddetin önlenmesi, sizlerin koruması ve adaletin yerine getirilmesi devletin görevidir. Pek çok uluslararası anlaşmaya ve ulusal mevzuata da baktığımızda Türkiye’nin tüm vatandaşlar için adalete erişimin sağlanması gibi bir yükümlülüğü var. Türkiye’de son derece kapsamlı bir adli yardım sisteminin olduğu tarafıma iletildi.”

Panzehir: İstanbul Sözleşmesi

TBB Başkanı Erinç Sağkan, şiddet kültürünün adaletsizlik, eşitsizlik duygusundan beslendiğine dikkat çekerek projenin Ankara Barosu bünyesindeki “Gelincik Merkezleri” örnek alınarak yapıldığı bilgisini verdi. Konuşmasında avukatlara yönelik şiddeti de hatırlatan Sağkan, “Mesleklerini icra ederken sözlü ve fiziksel saldırılara maruz kalan, yaralanan ve hatta hayatlarını kaybeden meslektaşlarımız var” dedi. Avukatlara yönelik saldırıların savunma hakkına karşı yapıldığını dile getiren Sağkan  “Ülkemizde kadına yönelik şiddet vakalarına dair panzehirin, kadın örgütlerinin de istisnasız bir şekilde işaret ettiği üzere İstanbul Sözleşmesi olduğunu hatırlatmak isterim” diye konuştu. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin şiddeti beraberinde getirdiğini belirten TBB Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez de şunları söyledi: “Kadın hukukçular olarak kadın cinayetlerini sıradanlaştıran zihniyeti kabul etmiyor, önleyici ve koruyucu tedbirlerin acil alınmasını, İstanbul Sözleşmesi’nin tüm hükümleri ile derhal uygulanmasını talep ediyoruz.” 

“Tedbir kararı veren hâkim, kadının kaçıncı kez geldiğini biliyor”

Etkinlikte konuşan Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanı Ramazan Gürkan, “Tekrarlanan şiddet vakaları ile mücadele edilmesine dair akıl yorduk” dedi. İçişleri Bakanlığı’nın faile kararları bizzat götürdüğünü dile getiren Gürkan, 6284 sayılı kanunla yetkili mahkemelerin sadece tedbirleri değerlendirmekte görevlendirildiğini söyledi. Adli yardım veren avukatlara ilişkin performans kriterlerinin barolar tarafından uygulanması gerektiğini vurgulayan Gürkan, tekrarlayan şiddet vakalarına dair aldıkları önlemi ise şöyle anlattı:

“Hâkim ve savcılarımızın ekranlarına uyarı ekranı taktık. Yani hâkimimiz bir kadın hakkında tedbir kararı verirken, ekranında artık bu kadının kaçıncı defa geldiğini görebiliyor. Bunu gözden kaçırmamasını istedik. Bunun bir benzerinin karakollarda ve ŞÖNİM’lerde (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri) hayata geçmesini bekliyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.