Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM, kene ısırması sonucu tek böbrek ile askerlik yaptığı ortaya çıkan kişinin başvurusunu reddetti

Tunceli 4. Komando Tugay Komutanlığı’nda askerliğini yaparken kene ısırması soncu kaldırıldığı hastanede doğuştan tek böbreği olmadığı orta çıkınca “askere elverişli değil” raporu ile terhis edilen Bilal İnci’nin tazminat talebi, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından reddedildi. AYM’nin kararında, askerlik sırasında fiziksel ve psikolojik yönden rahatsızlığının artığını savunan başvurucunun buna dair bilgi ve belge ibraz edemediği belirtildi.

Sol böbreğinin olmadığı kene ısırması sonucu ortaya çıktı

Kırıkkale’de yaşayan Bilal İnci, 2015 yılının Kasım celp döneminde askerlik şubesindeki işlemin ardından Manisa’da acemi er eğitimine başladı. İnci, daha sonra Tunceli 4. Tugay Komutanlığı’nda usta birliğine başladı. Komando olarak yaklaşık 10 ay askerlik yapan İnci, kene ısırması nedeniyle önce Elazığ Askeri Hastanesi’ne, ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ne (GATA) kaldırıldı. GATA’da düzenlenen raporda, İnci’nin doğuştan sol böbreği olmadığı belirtilerek “askerliğe elverişli değildir” raporu verildi ve İnci terhis edildi.

İlk derece mahkemeleri İnci’nin başvurularını reddetti

İnci, askere elverişli olmadığı halde askere sevk edilmesi sebebiyle uğradığı zararın tazmini için Milli Savunma Bakanlığı’na başvurdu. Başvurusu reddedilen İnci, bu kez Yüksek Askeri İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemenin, anayasa değişikliğiyle kapatılması sonucu yargılama Kırıkkale İdare Mahkemesi’nde devam etti. İnci’nin talebi, mahkeme başkanının şerhine rağmen oyçokluğuyla reddedildi.

AYM’den de ret

Karar istinaf mahkemesinde kesinleşince Bilal İnci, avukatı aracılığı ile AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Ancak AYM de İnci’nin başvurusunu reddetti. Kararın gerekçesinde başvurucunun askerlik sırasında fiziksel ve psikolojik yönden rahatsızlığının arttığını ileri sürmesine rağmen bu iddiasını destekleyen herhangi bir bilgi ve belge ibraz etmediği belirtildi. Uyuşmazlığın anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ortak koruma alanı dışında kaldığı sonucuna varan AYM, “zorla çalıştırma yasağının ihlal edildiği”ne ilişkin iddiayı “dayanaktan yoksun” olması nedeniyle kabul edilemez bulurken, “adil yargılanma hakkının ihlal edildiği”ne ilişkin iddianın da yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna hükmetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.