Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (25 Şubat – 3 Mart): Sizin için seçtiklerimiz


Derleyenler: Edanur Tanış, Tuğbanur Toprak

Medyascope olarak sizin için bu hafta izleyebileceğiniz filmleri ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Salgın günlerinde sinema salonlarından uzak kaldık. Siz de bizim gibi salonda sinema izlemeyi özlediyseniz, sizin için vizyondaki birkaç filmi seçtik.

Vizyondaki filmler:

  • Another Round

Thomas Vinterberg’in yönettiği “Another Round”, kanlarındaki alkol miktarını belirli bir seviyede tutarak hayatlarını değiştirmeyi deneyen dört lise öğretmeninin hikâyesi.

Filmde, kırklı yaşlarında, artık popülerliğini ve herkesin ilgisini yitiren dörtlü, alkolle gelen özgüvenlerinin etkisiyle hayatlarını yeniden gözden geçirir.

Filmin kadrosunda Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie gibi isimlerin de yer aldığını eklemek isteriz.

Another Round”, 3 Mart’ta özel gösterimiyle Kadıköy Sineması’nda. Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

  • Bir Tutam Açlık

Danimarkalı yönetmen Christoffer Boe’nin filmi, yemek yapmayı tutku olarak gören bir çiftin hikâyesini anlatıyor. Herkesin özeneceği bir aile hayatına sahip bu çiftin en büyük hayali kendi restoranlarına sahip olmak. “Michelin Yıldızı” alma hayalleriyle çıktıkları bu macerada, çiftin ilişkileri bekledikleri gibi gitmez. Mutfaktaki gerilimleri, ilişkilerini de etkiler.

Filmde aşçı çiftimize Nikolaj Coster-Waldau ve Katrine Greis-Rosenthal hayat veriyor.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

İstanbul Modern’den çevrimiçi gösterimler

İstanbul Modern, “Gelecek Kısa” programıyla yılın en kısa ayını kutluyor. Programda, Türkiye yapımı kısa filmler ücretsiz çevrimiçi gösterime açılacak.

  • Mozaik

İmge Özbilge’nin yazdığı ve Sine Özbilge’yle beraber yönettiği 15 dakikalık kısa filmin tamamı diyalogsuz. Film, Müslüman bir müzisyen, Hıristiyan küçük bir kız ve Kürt bir öğrenci olan üç karakter üzerinden ilerliyor. Farklı etnik köken ve dini inanca sahip karakterlerin hayatları, şehirlerinin bombalanmasıyla tamamen değişir. Animasyon türündeki kısa film, suluboya tekniği kullanılarak renklendirilmiş.

Filmin konusu ilginizi çektiyse fragmanına buradan ulaşabilirsiniz.

Filme, 26 Şubat – 27 Şubat arasında ücretsiz erişilecek. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Gösterimdeki oyunlar

Belki de uzun zamandır tiyatroya gitmediniz. Tiyatro sahneleri koronavirüs önlemleri kapsamında bir açıldı, bir kapandı. Salgın günlerinde çevrimiçi oyun izlesek de tiyatronun en keyifli şekilde sahnelerde izlendiğini düşünenlerdeniz. İstanbul ve Ankara’da izleyebileceğiniz bazı oyunlar seçtik.

  • Sanki Hiç Unutmayacakmış Gibi

Kadıköy Emek Tiyatrosu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasında, kadınların maruz bırakıldığı ayrımcılığa dikkat çekmek amacıyla üç yıldır çeşitli temalarda “Kadınlar Şenlikte” festivali düzenliyor.Sanki Hiç Unutmayacakmış Gibi” oyunu, Kadıköy Emek Tiyatrosu’nun geçen yıl çevrimiçi düzenlediği festivalde prömiyerini yapmıştı. Özge Erdem’in yönettiği tek kişilik oyunda Berfu Aydoğan sahnede. Oyunda, köyde yaşayan ve sadece keçisi ile arkadaşlık kuran Nihan’ın hikâyesi anlatılıyor. Hiç beklemediği bir anda köye Zerda adında bir kızın gelmesi, Nihan’ın hayatını da değiştirir.

Yer: İstanbul, Kadıköy Emek Tiyatrosu

Bilet fiyatı – Tam: 100 TL, indirimli: 80 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • On Kişiydiler

Agatha Christie’nin aynı isimli eserinden uyarlanan oyun, Burak Karaman yönetmenliğiyle sahnede. Oyun, ıssız bir adadaki malikâneye davet edilen 10 kişinin başına gelenleri anlatıyor. Malikâneye giden grubu bir sürpriz bekler, ev sahipleri ortada yoktur. Adada mahsur kalan bu on kişi, bir süre sonra gizledikleri karanlık sırları birbirlerine anlatmaya ve teker teker ölmeye başlarlar. Acaba adada bu 10 kişi dışında başkaları da var mı?

Yer: İstanbul – Zeytinburnu, Fişekhane

Bilet fiyatı: Kategorilere göre değişiyor.

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Sesin Resmi

İskoçyalı yazar Kieran Hurley tarafından yazılan oyunda Esra Sezen Bilgin ve Yağız Can Konyalı’yı, Mert Öner yönetmenliğinde sahnede izliyoruz. Oyunda, 46 yaşında olan oyun yazarı bir kadın ile 18 yaşında olan ve resim çizen bir erkeğin kesişen yolları sahneye taşınıyor. Oyun şimdi de Ankara turnesinde.

Yer: Ankara – Çankaya, Ankara Devlet Tiyatrosu Şinasi Sahnesi

Bilet fiyatı: Kategorilere göre değişmektedir.

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Sergiler

  • Şeffaf Kabuk

Galeri Nev, sanatçı Ani Çelik Arevyan’ın erken dönem fotoğraflarını yeniden yorumladığı çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. 25 Şubat’ta ziyarete açılan sergide, sanatçının ilk kez bir enstalasyonu da yer alacak. Sergi, 2 Nisan’a kadar ziyarete açık ve ücretsiz.

Sanatçı sergideki çalışmalarında “şeffaf kabuk” metaforunu, şeffaflık – opaklık, gerçeklik – hayal, aydınlık – karanlık gibi karşıt fikirler üzerinden anlatıyor.

Galeri, pazar ve pazartesi günleri kapalı. Diğer günler, saat 11:00–18:30 arasında ziyarete açık.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, Galeri Nev

  • Israr

Sanatçı Ayşe Erkmen’in Dirimart’taki ikinci kişisel sergisi “Israr”, 24 Şubat’ta ziyarete açıldı. Sanatçı, Dirimart’ta gerçekleştirdiği ilk kişisel sergisi “Kıpraşım Ripple”da mekanın alçıpan duvarlarını çeşitli boyutlarda kesip çıkartmış ve tavandaki kirişlerden aşağı sarkıtmıştı. Beş yıl sonra yine aynı mekanda “Israr” sergisinde, ilk sergisinde kullandığı parçaları monokrom tablolara dönüştürerek sergiliyor. Sergi, 27 Mart’a kadar ziyarete açık ve ücretsiz.

Galeri, pazartesi günleri kapalı. Salı-cumartesi günleri, 10:00-19:00, pazar günleri ise 12:00-19:00 arasında ziyarete açık.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, Dirimart

  • Göz Hizası

Sanatçı Mert Diner ve Olcay Kuş’un çalışmalarından şeçkileri bir araya getiren sergi, şehrin duvarlarını kendine baz alıyor. Sergide duvarlar, hikâye mekanı olarak yeniden kurgulanıyor. 

Bir araya gelebilmeyi, gelememeyi ve bunun etrafındaki olasılıklar üzerinde duran sergi, 18 Mart’a kadar ziyarete açık ve ücretsiz.

Galeri pazartesi günleri kapalı. Diğer günler 10:30–18:30 arası ziyarete açık.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, Art On

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.