Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (107):  Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı, “LGBTİ+’ların İnsan Hakları 2021 Raporu”

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini her cumartesi 19:00’da ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni“nde bu hafta, Kaos GL’den Avukat Kerem Dikmen ile “LGBTİ+’ların İnsan Hakları 2021 Raporu”nu konuştuk. 

Editör: Gamze Elvan / Prodüktör: Özgün Özgül

Bugün (26 Şubat), Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının üçüncü günü. Rusya başkent Kiev’e doğru ilerliyor, Ukrayna’da çok sayıda ölü ve yaralı var. Dünya ise Moskova’ya yaptırım uyguluyor, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ateşkese çağırıyor. Başta Rusya olmak üzere dünyanın pek çok yerinde protestolar sürüyor. Türkiye’deyse siyasetçiler, sivil toplum kuruluşları ve dernekler Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasını kınıyor. LGBTİ+ dernekleri de “Savaşa hayır” diyor.

2007 yılından itibaren LGBTİ+’lara yönelik insan hakları ihlallerini izleyen ve raporlayan Kaos GL Derneği, “LGBTİ+’ların İnsan Hakları 2021 Yılı Raporu”nu çarşamba günü çevrimiçi düzenlenen toplantıyla duyurdu. Kaos GL Hukuk Koordinatörü Avukat Kerem Dikmen’in hazırladığı rapora göre 2021’de yüzde 29,4 oranıyla LGBTİ+’ların en çok ifade özgürlüğü ihlal edildi, en az sekiz LGBTİ+ katledildi.

Trans doktor Larin Kayataş, “üç aylık görevden uzaklaştırma” cezası için açtığı ilk davayı kazanmıştı. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ise konuyu bir üst mahkemeye taşımıştı. İstinaf Mahkemesi ise itirazı reddederek kararı kesinleştirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.