Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaos GL, “LGBTİ+’ların İnsan Hakları 2021 Raporu”nu yayımladı: En az sekiz LGBTİ+ katledildi

2007 yılından itibaren LGBTİ+’lara yönelik insan hakları ihlallerini izleyen ve raporlayan Kaos GL Derneği, “LGBTİ+’ların İnsan Hakları 2021 Yılı Raporu”nu bugün (23 Şubat) çevrimiçi düzenlenen toplantıyla duyurdu. Kaos GL Hukuk Koordinatörü Avukat Kerem Dikmen’in hazırladığı rapora göre 2021’de yüzde 29,4 oranıyla en çok ifade özgürlüğü ihlal edildi, en az sekiz LGBTİ+ katledildi. 

Kaos GL Hukuk Koordinatörü Avukat Kerem Dikmen’in hazırladığı LGBTİ+’ların İnsan Hakları 2021 Yılı Raporu’na İnsan Hakları İzleme Uzmanı Defne Güzel, İnsan Hakları Program Koordinatörü Murat Köylü ve sanatçı Ateş Alpar katkı sundu.

Raporda geçmiş yıllardan farklı olarak sanatçı Ateş Alpar’ın kişisel arşivinden fotoğraflara ve hak ihlallerine maruz bırakılan öznelerin duygu ve düşüncelerine de yer verildi. 

Raporun tanıtıldığı çevrimiçi toplantının kolaylaştırıcılığını Defne Güzel üstlenirken, Kerem Dikmen toplantıda raporun hazırlanış sürecini ve detaylarını anlattı.

2021’de LGBTİ+’ların siyasetçiler ve yetkililer tarafından hedef gösterilip nefret söylemine maruz bırakıldığını hatırlatan Kerem Dikmen, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin nefret söylemlerinden örnekler verdi. 

2020’ye göre hak ihlalleri üç kat arttı

Rapora göre bu yıl LGBTİ+’ların yüzde 29,4 oranıyla en çok ifade özgürlüğü ihlal edildi, ihlallerin yüzde 31,1’i İstanbul’da, yüzde 10,9’u Ankara’da, yüzde 10,1’i ise İzmir’de yaşandı.

2020 raporuyla kıyaslandığında 2021’de LGBTİ+’ların  ifade özgürlüğü hakkı üç kat daha fazla ihlal edildi, işkence ve kötü muamele ise neredeyse dört kat arttı. 

Raporda. 2021’de 11 işkence ve kötü muamele yasağı ihlali, 14 özgürlük ve güvenlik hakkının ihlali, dört özel hayata saygı hakkının ihlali, 10 seyahat etme, ikamet etme ve barınma hakkının ihlali, altı bilgi edinme hakkının ihlali, 45 ifade özgürlüğü hakkının ihlali, sekiz çalışma hakkının ihlali, 13 dernek kurma ve toplanma hakkının ihlali, 10 itibarın korunması hakkının ihlali, iki sanık kişilerin haklarının ihlali, bir tutuklu veya mahpus kişilerin haklarının ihlali, dört sağlık hizmetlerine erişim hakkının ihlali, bir eğitim hakkının ihlali ve üç mal ve hizmetlere erişim hakkı ihlalinin yaşandığı belirtildi.

Raporun tavsiyeler bölümünde ise “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne”, “Cumhurbaşkanlığı’na”, “Uluslararası Paydaşlara” alt başlıkları altında LGBTİ+’larla ilgili yapılması gerekenler yer aldı.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.