Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB ve Fatih Belediyesi’nden Süleymaniye Camii açıklaması – İmamoğlu: “Tarihi kimliğine kavuşturmak için ortak karar aldık”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Fatih Belediye Başkanı Ergün Turhan, Süleymaniye Camii’nin siluetini korumak için iki saat süren bir görüşme yaptı. Toplantının ardından Süleymaniye’nin kentin ve ülkenin ortak değeri olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “600 yılı aşkın bir tarihe sahip Osmanlı’nın en simgesel görüntüsü Süleymaniye’dir. Bu silueti hepimiz sahipleniyoruz. Süleymaniye’yi tarihi kimliğine maksimum oranda kavuşturabilme ve ortak çabayı gösterebilme konusunda ‘maksimum kararlılık’ kararını aldık” dedi.

Süleymaniye Camii’nin siluetini engelleyen İlim Yayma Vakfı’na ait yurt binasının inşaatının durdurulmasının ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) inşaatı mühürlemesinin ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Fatih Belediye Başkanı Ergün Turhan bir araya geldi.

Fatih Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantı iki saat sürdü. Toplantının ardından İmamoğlu ve Turhan açıklamalarda bulundu. 

Süleymaniye’nin, kentin ve ülkenin ortak değeri olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Toplantımızın ana felsefesi bu duygunun üzerine oturuyor. Bu bağlamda konuşmalarımızı ve görüşmelerimizi yaptık. Süleymaniye’yi tarihi kimliğine maksimum oranda kavuşturabilme ve ortak çabayı gösterebilme konusunda ‘maksimum kararlılık’ kararını aldık. Yani hem biz hem de Fatih Belediyesi en üst seviyede çalışmayı ortaya koyacağız” dedi. 

İBB ve Fatih Belediyesi’nden ortak çalışma

İmamoğlu, İlim Yayma Vakfı’nın geri adım atmasından sonra, fedakârlıkta bulunacağına ilişkin şüphesinin kalmadığını belirtti. Amaçlarının Süleymaniye’nin siluetini korumak olduğunu belirten İmamoğlu, Fatih Belediyesi, İBB ve İlim Yayma Vakfı ile ortak karar verileceğini söyledi. 

İmamoğlu, şöyle konuştu: 

“Toplantıda, İlim Yayma Cemiyeti’nin bu binayla ilgili maksimum fedakârlığı ve sürecin düzeltilmesi için ortaya koyacağı fedakârlığı yapması hususunda hiçbir tereddüdümüz kalmamıştır. Bu bağlamda bir çalışma yapılması kararını verdik. Bu kararı verirken de temel prensibimiz şu: Elbette birincisi, Süleymaniye’nin siluetini bozmaması. Bir başka husus da bu binanın tarihi kayıtlarda bulunan kimliğine uygun cephe tasarımına kavuşarak tamamlanması. Hem Büyükşehir Belediyemizin hem de Fatih Belediyemizin teknik arkadaşları bir araya gelecek. İlim Yayma Cemiyeti’ni de bu işe katarak bir karar vereceğiz. Ona göre bu yapının inşası devam edecek.”

Siyaset üstü” mesajı 

“Çok faydalı bir çalışma oldu” diyen Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, Süleymaniye’nin siyaset üstü bir değer olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Sayın başkanın ifade ettiği gibi Süleymaniye hepimizin ortak değeri. Süleymaniye sadece yöneticilerin kaygısı değil, İstanbul’u seven herkesin İstanbul ile ilgili beklentileri var. Neticede İlim Yayma Vakfı bir açıklama zaten yapmıştı. Kat eksiltme dahil gereğini yapacağını söyledi. Süleymaniye’nin tamamı üzerinde bir çalışma yapılması gerekiyor. Sayın başkan ve bizim gibi yöneticilik yapan herkesin hayali Süleymaniye’yi bu yere çevirmek. Herkes kendi çabasıyla bir şey yapmaya gayret etti. İnanıyorum ki bugün hem Büyükşehir’de hem de bizim tarafımızda yüksek bir tecrübe var. İşbirliği içinde, siyaset üstünde tutarak bizden sonraki nesillere daha iyi yönetilebilecek bir Süleymaniye bırakmak için çalışacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.