Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kapalı ortamlarda maske takmama tartışması sürüyor – Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu: “Aşı karnesi uygulaması getirilmeli”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 Mart Çarşamba günkü açıklamasında açık havada maske takma zorunluluğunun kaldırıldığını, “havalandırmanın yeterli olduğu ve sosyal mesafenin sağlandığı kapalı alanlarda” da maske takılmasının zorunlu olmadığını duyurdu. Bu kapalı alanların nereler olacağına ilişkin tartışmalar devam ediyor. Prof. Özgür Karcıoğlu, kaldırılan HES uygulaması yerine, aşı kartı uygulamasının getirilmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son Bilim Kurulu toplantısının ardından toplu taşıma, okul ve alışveriş merkezlerinde maske takma zorunluluğunun devam edeceğini, ancak havalandırmanın yeterli olduğu ve fiziki mesafenin sağlandığı kapalı alanlarda maske takılmayabileceğini açıkladı. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi ve Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, alınan bu kararı Medyascope’a değerlendirdi. İyi havalandırılan kapalı ortamlarda maskenin koruyucu işlevine gerek kalmadığının genel anlamda kabul edildiğini belirten Karcıoğlu, “Kapalı ortamlarda “çizgisel uzaklıktan” daha önemli olanın kişi başına kaç metrekare hava düştüğü, yeterince havalandırma olup olmadığıdır” dedi.

Karcıoğlu, ölüm sayılarının yükselme ihtimalini ise şu sözlerle vurguladı: “İşin özeti, bizde önlemlerin gevşetilmesi bireylerde gereğinden fazla rahatlamaya yol açar, bunun aşısızlıkla birleşmesi olgu ve ölüm sayılarını ciddi yükseltecektir, asıl bundan korkmak gereklidir.”

“Bunun peşine düşülemeyeceğini hepimiz biliyoruz”

Bakan Koca’nın tanımlamasının muğlak olduğunu ve bunun işletmelerde duruma göre farklı yorumlanacağını belirten Karcıoğlu, bu ortamların denetlenmesi hakkında ise şunları söyledi: “Kapalı alanlarda ‘mesafe’nin sağlanamayacağını, bunun peşine düşülemeyeceğini hepimiz biliyoruz. Aşılanmanın yükseltilmediği ortamda bu durum sadece yeni hastalar üretecektir.”

Birçok Avrupa ülkesinde, ayrıca Singapur, Taiwan, Yeni Zelanda, İsrail gibi ülkelerde aşılanma oranı çok yüksek olduğu için kısıtlamaların daha kolay kaldırılabildiğini vurgulayan Karcığlu, Türkiye’nin bu ülkelerle karşılaştırılmasının “en hafif deyimiyle adalete uymadığını” belirtti.

Yaz aylarıyla birlikte insanların açık havada daha çok vakit geçirmesinin virüsün yayılmasını azaltacağına da dikkat çeken Karcıoğlu, bu durumun gerçek bir bağışıklama kampanyasıyla birleşmesinin virüse karşı başarıyı getirebileceğini, bu noktada bilgilendirme ve eğitimin büyük önem taşıdığını söyledi. 

“HES kodu yerine aşı karnesi uygulamasına geçilmeli”

Bakan Koca, HES uygulamasının kaldırıldığını da açıkladı. Karcıoğlu, kişilerin sadece yakın zamanda test yaptırıp pozitif çıkması durumunda alarm veren bir sistem olduğu için HES kodu uygulamasının kaldırılmasının da büyük bir sorun teşkil etmediğini belirtti. HES kodu yerine aşı karnesi ya da aşı pasaportu uygulamalarının daha faydalı olacağını söyleyen Karcıoğlu, “HES kodu, taramaları bir şey yapılmış gibi göstermeye yarıyordu. Bunun yerine asıl gerekli olan, tüm çağdaş ülkelerin yaptığı gibi aşı pasaportu yada aşı karnesi gibi uygulamalardır. Yani kişi kaç aşı yaptırmış, hangi aşı, en son ne zaman uygulanmış gibi asıl gerekli olan ve hastalık yayılmasını etkileyecek olan soruların yanıtları aşı pasaportu üzerinden alınabilirse toplum olumlu anlamda etkilenecektir” diye konuştu.

Yunus Yener: “Binalardaki mekanik tesisatlar salgın koşullarına uygun değil”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener de konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Mevcut binalardaki mekanik tesisatların salgın koşullarına göre yapılmadığına dikkat çeken Yener, binaların büyük bir kısmının havalandırma ve klima sistemlerinin salgına uygun olmadığını ve yeterli taze hava ihtiyacının düzenli olarak sağlanamayacağını belirtti. 

Bu yetersizliklerin bulaş riski artıracağını vurgulayan Yener, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

  • Kapalı alanlarda havalandırmanın yeterliliğinin, öncelikle taze hava sağlanmasına bağlı olduğu, virüsün kapalı mahallerdeki etkisini yok edebilmek için bu mahallerdeki havanın, kullanım özelliklerine göre belirli katsayılarda mutlaka yenilenmesi ve içerde bulunan insanların ihtiyacı olan miktarda sağlanması gerekir.
  • Okullarda öğrenci başına asgari 10 lt/sn (36 m3/h) taze hava ve sınıflarda saatte 5-6 kez hava değişimi yapılmalıdır.
  • Mekana taze hava sağlanırken havanın iletilmesi sırasında virüsün enfekte olan kişiden sağlıklı kişilere bulaşmasını engelleyecek önlemler mutlaka alınmalıdır.
  • Klima ve havalandırma cihazları mutlaka taze havayla çalıştırılmalı ve virüsün yayılmasını belirleyen nem şartları da istenen değerlere getirilmelidir.
  • “Yeterli havalandırma” göreceli bir ifade olup, daha önce kamuoyuna sunduğumuz önerilere göre binanın havalandırmasının yeterli olup olmadığı tespit edilmelidir. Binaların yeterli havalandırma şartlarını sağladıkları, MMO tarafından eğitilip belgelendirilen uzmanlar tarafından belirlenmeli ve belgelendirilmelidir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.