Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koç Üniversitesi’nden “öğrenci protestosu” açıklaması: “İddialar gerçeği yansıtmıyor”

Koç Üniversitesi’nin sosyal medya hesaplarından, protesto ve eleştirilere yönelik bir açıklama paylaşıldı. Açıklamada, okulun bütçe açığı verdiği, açığın Vehbi Koç Vakfı tarafından kapatıldığı belirtildi. Buna rağmen öğrencilerin yüzde 43’ünün eğitimine tam burslu devam ettiğini belirten okul yönetimi, bu oranın kısmi burslularla birlikte yüzde 50’yi geçtiğini aktardı.

Koç Üniversitesi’nde öğrenciler yaklaşık iki haftadır yemek zamları, yetersiz burslar, çalışma ücretleri, özgür kampüs ortamı ve ortak alanların cinsiyete göre ayrılmasına yönelik protestolarını sürdürüyor.

Öğrenci Dekanı Yiğit Sayın’ın bir öğrencinin üstüne yürüyüp, “Ne diyorsun lan sen?” demesi sosyal medyada gündem olmuştu. Medyascope, dekan ve öğrencilerin görüşlerine dünkü haberinde yer vermişti.

“Uygulama mevzuata uygun”

Koç Üniversitesi’nden eylemlerle ilgili yapılan açıklamada, ihtiyaç bursu kapsamındaki cep harçlığı, kitap ve yurt burslarının tam burslu öğrencilerin yüzde 60’ına sağlandığı belirtildi.

Kadın ve erkek öğrencilerin bazı ortak alanlara birlikte girişini kısıtlayan önlemlere yönelik tepkilere ise ilgili mevzuat hatırlatılarak şöyle cevap verildi:

Binalarımızın girişlerindeki turnikeler, binalara mevzuat gereği olarak sadece o binalarda kalanların girmesini sağlamak üzere kimlik kontrolü için gereklidir.”

Açıklamada, sosyal medyada durumun mevzuat dışı bir uygulama varmış gibi yansıtılmasının “son derece yanıltıcı” olduğu vurgulandı.

Dekan Sayın’ın bir öğrencinin üzerine yürümesinden bahsedilmedi

Açıklamada, kısmi çalışma ücretlerine saatlik 2 TL zam yapılmasına ve Öğrenci Dekanı Yiğit Sayın’ın sosyal medyaya yansıyan tartışmalı görüntülerine ise yanıt verilmedi.

Açıklamada, özgür kulüp ortamının ve yüz yüze etkinliklerin şimdiye kadar koronavirüs salgını sebebiyle kısıtlanmış olduğu belirtildi ve bu kısıtlamaların kaldırılmakta olduğu aktarıldı.

Öğrencilerden yalanlama

Öğrenciler ise açıklamanın gerçeğin bir kısmını yansıttığını söyleyerek, sosyal medyada duruma tepki gösterdi.

Başarı bursunun mevzuatta olmasına rağmen 2019’a kadar uygulanmadığını söyleyen ve kalan yüzde 40’lık tam burslu öğrencilerin de ihtiyaç bursundan yararlanması gerektiğini belirten öğrenciler, turnikelerin ve kameraların öğrencilerin kendi yurtlarında kalması için değil, kadın ve erkek öğrencilerin birbirinin yurtlarına girmesini engelleyen önlemler olduğunu iddia etti.

Öğrenciler, ortak mutfak ve diğer ortak alanların cinsiyete göre ayrılma girişimlerinin süregeldiğini, tepkiler sonucu geri adım atıldığını belirtti.

https://twitter.com/izotunuz/status/1501904154092089344?s=20&t=O5hNHL0EYHBOHRsBxBlhEg
https://twitter.com/ermanonim/status/1501926744013651968?s=20&t=O5hNHL0EYHBOHRsBxBlhEg

Yüzde 43 tam burslu oranının da bir “çarpıtma” olduğunu söyleyen öğrenciler, bu orana maliyeti tamamen okul bütçesinden karşılanmayan “Anadolu Bursiyeri” sisteminden faydalanan öğrencilerin de dahil edildiğine dikkat çekti.

Yüz yüze etkinlikler için sadece performans kulüplerine izin verilmesine tepki gösteren öğrenciler, bu iznin de eylemeler sonucu verildiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.