MÜZİK-SEN’den devam eden müzik yasağına tepki: “Sanatçıların ekonomik ve sosyal hayatları tamamen ellerinden alındı”

İçişleri Bakanlığı tarafından 27 Haziran 2021’de 81 ilin valiliklerine gönderilen “Kademeli Normalleşme Genelgesi” ile birlikte mekanlarda saat 00.00’dan sonra müzik çalınması yasaklandı. Yaklaşık bir yıldır devam eden müzik yasağına tepki gösteren Müzik ve Sahne Sanatçıları Sendikası (MÜZİK-SEN), bugün (14 Mart) Ankara’da basın açıklaması yaptı. Sendika adına açıklamayı okuyan MÜZİK-SEN Genel Başkanı İpek Koçyiğit, salgın sürecinde alınan önlemlerin bazı kesimlere imtiyaz tanınarak esnetildiğini belirterek “Sanatçıların ise ekonomik ve sosyal hayatları tamamen ellerinden alınmıştır” dedi. 

İçişleri Bakanlığı’nın 27 Haziran 2021 tarihinde yayımladığı “Kademeli Normalleşme Genelgesi” ile ülke genelinde koronavirüs kısıtlamaları 1 Temmuz 2021 itibariyle esnetilemeye başlanmış ancak müzik yasağında herhangi bir değişiklik yapılmamıştı. Son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 Mart Çarşamba günü düzenlenen Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, açık havada maske takma zorunluluğu ve HES kodu uygulamasının kaldırıldığını açıklamıştı. Bakan Koca, saat 00:00’dan sonra uygulanan müzik yasağına ilişkin ise “00:00’dan sonra müzik yasağı Bilim Kurulu’nun kararı değildi, kısa süre içinde kaldırılacağını düşünüyoruz” demişti. MÜZİK-SEN Genel Başkanı İpek Koçyiğit ise “Salgın önlemleri birçok alanda esnetildi ancak sahne emekçileri göz ardı edildi” dedi. 

“Sahne emekçileri göz ardı edildi” 

Koçyiğit, 00:00’dan sonra uygulanan müzik yasağının kaldırılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:  

“MÜZİK-SEN ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) olarak bu açıklamayı bıçağın kemiğe dayandığı çaresizlik içerisinde gerçekleştirmek zorunda kaldık. Alınan önlemlerin zaman zaman bazı kesimlere imtiyaz tanınarak esnetildiği de görünen bir gerçektir. 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olan yeni ‘normalleşme kararlarında’ göz ardı edilen yine nitelikli sahne emekçileri olmuştur. Bırakınız kollamayı, ekonomik ve sosyal hayatları tamamen ellerinden alınmıştır.” 

“Müzisyen intiharlarını da unutmadık, unutturmayacağız”

Birçok sanatçının geçimini sağlayabilmek için enstrümanlarını satmak zorunda kaldığını aktaran Koçyiğit, ekonomik sıkıntılar nedeniyle intihar eden sanatçılardan da bahsetti: “Sayısını bile tam olarak bilmediğimiz, canımızı acıtan müzisyen intiharlarını da unutmadık, unutturmayacağız” diyen Koçyiğit, sözlerine şöyle devam etti: 

“Adeta yaşam savaşı veren bir kesim göz ardı edilerek umutsuzluğa mahkûm edilmiştir. 1 Temmuz 2021’den itibaren açılan işletmelerin can damarı olan sahne sanatçıları ve sanat emekçileri, anlaması zor bir şekilde saat kısıtlamaları ile bir kez daha mağdur edilmektedir. Toplumun kültürel ve sanatsal gelişim sürecine destek olan nitelikli sanat emekçilerinin saat 00:00 ile sınırlandırıldığı bu genelgenin iptalini veya bildirgemiz doğrultusunda yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.