Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Furkan Vakfı’na polis müdahale etti – Süleyman Soylu’dan “orantısız güç” açıklaması: “Soruşturma başlatıldı”

Furkan Vakfı’nın bugün (20 Mart) Adana’da düzenlediği eyleme polis müdahale etti. Vakfın sosyal medya hesabından cop, biber gazı ve plastik mermilerle yapılan müdahale nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifası istendi. Bakan Soylu ise olaya ilişkin “Tüm tahrik, hakaret ve istismara rağmen orantısız güç uygulamak, bizim yöntemimiz olmamalı idi. Adana Valiliğimizce gerekli soruşturma başlatılmıştır” açıklamasında bulundu.

Furkan Vakfı üyeleri, tutuklu bulunan sekiz vakıf mensubu için Adana-Seyhan’da eylem düzenledi. Polis, eyleme müdahale etti.

Furkan Vakfı’nın paylaştığı görüntülerde eylemcilere cop, biber gazı ve plastik mermilerle müdahale edildiği, çocukların gazdan etkilendiği, bazı kişilerin yaralandığı görüldü.

Furkan Vakfı’nın sosyal medya hesabından, “Emniyete hukuksuz talimat veren bakan istemiyoruz. Soylu’nun talimatıyla gözü dönmüş polisler Furkan Hareketi mensuplarını adeta cop yağmuruna tuttu” paylaşımında bulunuldu.

Furkan Vakfı Başkanı Alparslan Kuytul ise sosyal medya hesabından, dört saat bir markette tutulduğunu açıkladı. Kuytul, “Adana Emniyeti gözü dönmüşçesine bizlere coplarla ve biber gazlarıyla müdahale etti. Dört saattir bizi bir markete hapsettiler ve buradan çıkarmıyorlar. Mağdur olduk, burada havasızlıktan ölebiliriz” diye yazdı.

Soylu: “Soruşturma başlatıldı”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adana’da yaşananlara ilişkin açıklamada bulundu. Soylu, “Tüm tahrik, hakaret ve istismara rağmen orantısız güç uygulamak, bizim yöntemimiz olmamalı idi. Adana Valiliğimizce gerekli soruşturma başlatılmıştır” dedi.

Soylu’nun açıklaması şöyle:

“Yıllardır her hafta yasadışı gösteri yapan ‘Kuytulcular, tüm uyarılara rağmen bugün Adana’da Nevruz ile eşzamanlı yasadışı gösteri yapmışlardır. Kuytulcular’ın uzun zamandır tüm tahrik, hakaret ve istismarlarına güvenlik güçlerimiz hep sabırla orantıyla mukabele etmişlerdir. Ancak bugün, tüm tahrik, hakaret ve istismara rağmen orantısız güç uygulamak, bizim yöntemimiz olmamalı idi. Adana Valiliğimizce, gerekli soruşturma başlatılmıştır.”

Adana Valiliği’nden açıklama

Bakan Soylu’nun ardından Adana Valiliği de bir açıklama paylaştı. Açıklamada, “Saldırı ve arbede sırasında 37 polis memurumuz çeşitli yerlerinden yaralanmıştır. İlgililerin dağılması için yapılan müdahale sırasında iki polis memurumuzun göstericilere orantısız güç kullandığı tespit edilmiş olup, konu ile ilgili soruşturma başlatılmıştır” denildi.

Valiliğin açıklaması şöyle:

“Bugün bazı basın yayın organları ile sosyal medya hesaplarında Furkancılar’a karşı polisin aşırı güç kullandığına dair haberlerin yer alması üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur:

Bugün HDP öncülüğünde yapılan Nevruz kutlamaları kapsamında bir etkinlik düzenlenmiş, aynı tarih ve zamanda bu Nevruz etkinliğinin yapıldığı alanın çok yakınında bir yerde herhangi bir izin alınmaksızın Furkancılar tarafından da korsan etkinlik düzenlenmesi için taraftarlarına çağrıda bulunulmuştur.

Yaklaşık 1.500-2.000 kişilik Furkan grubunun çağrısına uyan şahıslar saat 14.00’te ilimizin 9-10 noktasında toplanarak gruplar halinde yürümek istemişlerdir. Kendilerine bu etkinliğin yasa dışı olduğu ve dağılmaları konusunda yapılan uyarıları dikkate almadan korsan etkinliği yapma konusunda ısrarcı olmuşlardır.

Bu grup aylardan beri yasadışı gösteri yürüyüşü yapmış, gruba her defasında müsamaha gösterilmiş ve hiçbir güç kullanılmamıştır. Ancak son dönemde yapılan eylemler kamu düzenini bozmaya şehirdeki günlük hayatı etkilemeye başlamıştır.

Yapılan etkinliğin yasa dışı olduğu hatırlatılıp dağılmaları hususunda yapılan uyarılara rağmen dağılmayan gruplara kademeli olarak müdahale edilmiş ve gruplar dağıtılmıştır. Dağılmamakta ısrar eden bazı gruplara şehrin çeşitli yerlerinde müdahale edilmiştir. Bu gruplar yapılan ikazlara uymadıkları gibi görevli polislere mukavemette bulunup saldırmışlar. Bu saldırı ve arbede sırasında 37 polis memurumuz çeşitli yerlerinden yaralanmıştır (Bir memurumuzun ayağı kırılmıştır). İlgililerin dağılması için yapılan müdahale sırasında iki polis memurumuzun göstericilere orantısız güç kullanıldığı tespit edilmiş olup, konu ile ilgili soruşturma başlatılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Sosyal medyadan tepki

Polis müdahalesine sosyal medyadan tepki yağdı.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Elbet bu ülkeye hukuk gelecek” paylaşımında bulundu.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Bu çağdışı görüntüleri yaşatanlar derhal cezalandırılmalıdır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.