Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (21 Mart 2022): Gezi davası karar aşamasında

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava karla karışık, sıcaklık 2 derece olacak. Ankara bulutlu 0 derece, İzmir’de hava çok rüzgarlı, 11 derece, Antalya parçalı bulutlu 13 derece, Diyarbakır parçalı bulutlu 5 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

Bugün Nevroz Bayramı. Baharın gelişini, doğanın uyanışını sembolize eden bayramınız kutlu olsun.

Bugün Diyarbakır’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) Nevroz etkinliği düzenleyecek. Dün (20 Mart) de Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) öncülüğünde “Şimdi kazanma zamanı” sloganıyla İstanbul’da Nevroz kutlandı. Yenikapı Meydanı’nda düzenlenen kutlamaya HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve binlerce kişi katıldı. Kutlamanın ardından en az 20 kişi gözaltına alındı. 

Bugün Gezi Parkı davası görülecek. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Gezi davasında mütalaasını sunan savcı, iş insanı Osman Kavala ve mimar Mücella Yapıcı’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis ile Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’nin ise 15 yıldan 20 yıla dek hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etmişti. Bir önceki duruşmada ise mahkeme, Çarşı ve Gezi dosyalarını ayırmıştı. Avukatlardan öğrendiğimiz bilgilere göre bugünkü davada sanık olarak yargılananların son savunmalarının dinlenmesi bekleniyor. Avukatlar ise mütalaaya karşı ek savunma isteyebilir. Bu duruşma, karar duruşması olabilir.

Boğaziçi Üniversitesi protestoları sırasında 4 Ekim 2021’de rektör Prof. Dr. Naci İnci’yi protesto eden öğrencilerden Caner Perit Özen ve Ersin Berke Gök’ün yargılandığı dava bugün görülecek. 

103 emekli amiralin geçen sene internet üzerinden yayımladığı açıklama gündeme oturmuş ve uzun süre tartışılmıştı. 103 emekli amiralin imzasını taşıyan yazılı açıklama 4 Nisan 2021 tarihinde yayımlanmıştı. Emekli amirallere Türk Ceza Kanunu’nun 316. maddesi uyarınca 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Davanın ilk duruşması bugün Ankara’da yapılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına katılacak. 

AKP MYK da bugün toplanıyor. Toplantıya AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Toplantıda, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ve Ankara’nın yürüttüğü diplomasi trafiği ele alınacak.

Furkan Vakfı’nın dün (20 Mart) Adana’da düzenlediği eyleme polis müdahale etti. Vakfın sosyal medya hesabından cop, biber gazı ve plastik mermilerle yapılan müdahale nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifası istendi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Güç Sende, Senin Elinde” Gençlik Çalışması Lansmanı’na katıldı. Gençlere seslenen Kılıçdaroğlu, “Birileri sizin gücünüzden korkuyor. Korktuğu için şunu söylüyor: ‘Giderlerse gitsinler.’ Ama sizin şunu söylemeniz gerekiyor: ‘Hayır, biz gitmeyeceğiz, seni göndereceğiz’” dedi. Lansmana katılan gençler, Kılıçdaroğlu’na şarkıcı Sefo’nun “Bilmem mi?” isimli şarkısıyla seslendi. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara-Yenimahalle’de “Uyanış, Doğuş, Aşık” etkinliğine katıldı. Etkinlikte konuşan Akşener, “Toprağı sadık yâr belleyen gönül zenginlerimiz var. Bunca kıymeti bilmeyene yuh olsun. Bunca zenginlik varken yanlış yapanlara yuh olsun. Hakkı ve hakikati sancak bilmek yerine hak yiyene yuh olsun” dedi. 

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin İzmir İl Kongresi’nde konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli’ye seslenen Babacan, “Seçim meydanda kazanılır. Hodri meydan. Çıkın meydana. Sizin gücünüz Türkiye’nin köklü demokrasisini yok etmeye yetmeyecek. İlk seçimden hemen sonra güçlendirilmiş parlamenter sistemi inşa edeceğiz. Ülkemizi özgürlükle, adaletle ve zenginlikle buluşturacağız” dedi. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 81 kuruş, euro kuru ise 16 lira 38 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 144 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 917 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 110,44 dolar.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, memleketi Şanlıurfa’da açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati, “Yatırımcımızın önünü kesenlerle mücadele etmeyi biliriz. Bürokratik engeller çıkaranların önünde biz duracağız” dedi. 

Dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerini, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşta Rus birliklerine karşı kullanması için Ukrayna’ya göndermesi için Ankara’ya gayri resmi bir teklifte bulundu. Reuters haber ajansına konuşan kaynaklara göre ABD’li yetkililer, geçen aylarda bu öneriyi gayri resmi olarak Türk mevkidaşlarına sunsalar da resmi olarak bir talepte bulunmadı. 

Ukrayna ordusunun duyurusuna göre Rusya’nın Karadeniz Donanma Filosu’nun komutan yardımcısı Andrei Paly, Mariupol’deki çatışmada öldürüldü. Rus ordu yetkilileri tarafından da doğrulandı.

CNN’e konuşan Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Putin ile olası görüşmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Müzakereler olmadan savaşı bitiremeyeceklerini söyleyen Zelenskiy, “Savaşı bitirmek için yüzde 1 şans varsa bile bu şansı kullanmalıyız” dedi. Zelenskiy, müzakerelerin başarısız olmasının ise “üçüncü dünya savaşı anlamına geleceğini” savundu. 

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, İsrail parlamentosuna yönelik yaptığı konuşmada İsrail’e tarafını seçme çağrısında bulundu. Rusya’ya karşı yaptırımlar açısından İsrail’in yetersiz kaldığını vurgulayan Zelenskiy, “Rus roketlerinin Kiev’i nasıl vurduğunu gördünüz. Savaşın ilk günlerinde on binlerce Yahudi’nin ziyaret ettiği Uman şehri de vuruldu. Neden Rusya’ya karşı yaptırım uygulamadınız? Bu sorunun cevaplarıyla yaşayacaksınız. Ukraynalılar kendi tercihlerini yaptı ve 80 yıl önce Yahudiler’i korudu. Şimdi sizin elinizde aynı imkân var. Tercih sizin” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM)  Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Twitter’dan, “Ukrayna’daki savaş öylesine yıkıcı bir hal aldı ki, 10 milyon fazla insan evlerini terk etti” dedi. Savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana yaklaşık 3,5 milyon kişi komşu ülkelere ve Avrupa’daki başka ülkelere geçti. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), ülkeyi terk etmek zorunda kalanların arasında 1,5 milyon çocuk bulunduğunu bildiriyor. 

Rusya Savunma Bakanlığı sabah saatlerinde Mariupol’den kuşatma altındaki şehrin doğu ve batısına doğru insani koridorlar açmayı teklif etti. General Mikail Mizintsev yaptığı açıklamada, insani koridorların Moskova saatiyle 10:00’dan önce Ukrayna birliklerinin ve “yabancı paralı askerlerin” silahlarını bırakıp gitmeleri için açılmasını önerdi. 12:00’den itibaren gıda, ilaç ve diğer malzemeleri taşıyan insani yardım konvoylarına her iki yönden de şehre güvenli geçiş sağlanacağını söyledi. Mizintsev, taraflara sabah saat 09:30’dan itibaren karara uymak için ateşkes çağrısında bulundu.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam ediyoruz.

Süper Lig’de 30. hafta heyecanı, dün (20 Mart) oynanan karşılaşmalar ile sona erdi. Galatasaray, deplasmanda konuk olduğu Gaziantep FK’ya 3-1 mağlup oldu. Fenerbahçe ise sahasında İttifak Holding Konyaspor’u konuk etti. Rakibini 2-1 mağlup eden sarı-lacivertliler, puanını 53’e çıkardı ve ikincilik yarışında iddialı konuma geldi. Günün diğer maçlarında Fraport-TAV Antalyaspor, GZT Giresunspor’u 4-1 mağlup ederken, Demir Grup Sivasspor ise Altay’ı 2-1 yendi.

Günün diğer önemli gelişmesinde ise İspanya LaLiga’nın 29. haftasında oynanan El Clasico maçında Barcelona, ezeli rakibi Real Madrid’i deplasmanda 4-0 yenmeyi başardı.

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda sezonun ilk ayağı Bahreyn Grand Prix’sini, Ferrari takımının Monakolu pilotu Charles Leclerc kazandı. Red Bull sürücülerinin devre dışı kalmasıyla Sainz, ikinci sırada yarışı tamamladı ve böylelikle Ferrari pilotları, 2019 Singapur Grand Prix’sinden sonra ilk kez bir yarışı ilk iki sırada tamamladı. Mercedes pilotu Lewis Hamilton ise üçüncü sırayı kaparak podyumda yer aldı. 

Havalı Silahlar Avrupa Şampiyonası’nda mücadele eden milli sporcu Şimal Yılmaz, 10 metre havalı tabanca genç kadınlar kategorisinde gümüş madalyanın sahibi oldu.

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle: 

Son 24 saatte 13 bin 81 yeni vaka tespit edildi. 85 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 146 milyon 446 bin 575’i geçti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.