Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da Nevroz kutlaması – Mithat Sancar: “Savaş politikalarını durduracağız, şimdi kazanma zamanıdır”

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) öncülüğünde “Şimdi kazanma zamanı” sloganıyla İstanbul’da Nevroz kutlandı. Yenikapı Meydanı’nda düzenlenen kutlamaya HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve binlerce kişi katıldı. Kutlamanın ardından en az 20 kişi gözaltına alındı.

Nevroz alanına gitmek için Marmaray Yenikapı İstasyonu önünde buluşan gruplar halaylar çekerek bekleyişlerini sürdürdü.

Yürüyüş saatinin gelmesinin ardından ise Yenikapı Meydanı’na doğru yürüyüş başladı. Alana girişlerde polis, yoğun güvenlik önlemi almıştı.

Bazı vatandaşlar yöresel giysileri gerekçe gösterilerek alana alınmadı. Yeşil, sarı, kırmızı renklerin bir arada bulunduğu kıyafetlere izin verilmezken bozuk para ve çakmaklar da toplandı.

Sancar’dan açıklama

Kutlamaya binlerce kişi katıldı, alanda coşku yüksekti. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar açıklamalarda bulundu. Alandakileri Kürtçe selamlayan Sancar, konuşmasına Türkçe devam etti.

Olumsuz hava koşuluna rağmen kutlamaya gelenlere seslenen Sancar, “Hepimizin Nevroz’unu gönülden kutluyorum. İşte çözümün sesi, işte çözümün gücü. Birleştikçe büyüyoruz, birleştikçe bu ülkeye barışın, demokrasinin, özgürlüğün, eşitliğin yolunu açıyoruz. Bu yol zor bir yoldur, engellerle, zulümle, baskılarla doludur ama hiçbir güç bizi yürüyüşümüzden alıkoymadı, koyamayacak. Çünkü şimdi kazanma zamanıdır” dedi.

Kürt sorununda demokratik çözüm mesajı

AKP-MHP iktidarının temelini savaş politikalarının oluşturduğunu söyleyen Sancar, “Kürt’e karşı savaş, kadınlara karşı savaş, gençlere savaş, emekçiye savaş, doğaya karşı savaş. Onun için diyoruz ki biz öncelikle bu savaş politikalarını yok edeceğiz, bu savaş politikalarını durduracağız. Savaşı durdurmanın yolu, barışa giden o güzel yolu önce Kürt sorununda demokratik çözümle açacağız. Kürt sorununda demokratik çözüm onurlu ve adil barışın ilk adımıdır, temelidir en önemli hamlesidir” diye konuştu.

“Nevroz barışın sembolü”

Nevroz’un barış için sembol olduğunu belirten Sancar, “Biz 2013 Nevroz’unda okunan o barış deklarasyonunun arkasındayız. Dolmabahçe’de açıklanan demokrasi programının arkasındayız. Biz eylül ayında açıkladığımız deklarasyonla demokrasiye, Kürt sorununda demokratik çözüme, büyük barışa giden yolda yürümeye kararlıyız. Sözümüzde duruyoruz. Baskılar bizi durduramıyor, baskılar bizi engelleyemiyor” dedi.

“Tek yol üçüncü yoldur”

Bir avuç sermayedarın emeği sömürmesine, doğayı talan etmesine son vereceklerini söyleyen Sancar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tek yol üçüncü yoldur. Bu üçüncü yol sadece seçimde işbirliği değil, uzun süreli bir stratejik tercihtir. Bu ülkeye demokrasiyi güçlü ve gerçek demokrasiyi, büyük barışı gerçek adaleti, özgürlüğü, eşit yurttaşlığı getirecek yoldur. Kürtler’in haklı ve onurlu mücadelesinde özgürlük içinde yaşamalarına giden yoldur. İnançları inkâr edilen Aleviler’in eşit yurttaş olarak yaşayacağı düzenin kurulacağı yoldur. Emeği sömürülen açlığa ve yoksulluğa mahkûm edilen milyonların adil paylaşım düzenini inşa edecekleri yoldur.”

“Barajsız seçim istiyoruz”

Sancar konuşmasında, seçim barajında yapılmak istenen değişikliklere de değindi. AKP iktidarı için bu yılın final yılı olduğunu belirten Sancar, şunları söyledi:

“Bu iktidar hangi oyunları oynarsa oynasın, hangi mühendisliklere başvurursa başvursun boşunadır, nafiledir. Yok, seçim kanunlarında değişiklikler yapıyorlar. Ne yapacaklar kendilerine avantaj sağlayacaklar. Barajı yüzde 7’ye düşürüyorlar. Barajı düşürmelerinin amacı küçük ortakları var ya MHP, onu güvence altına almak için ama olsun, bu barajı kim yıktı, on yıllardır mücadele eden bizler yıktık. Yüzde 10 barajını bize karşı getirdiler ama mücadelemizle, inancımızla, kararlılığımızla yıktık. Şimdi yüzde 7’ye indirip MHP’ye hediye ediyorlar ama olsun bunun temelinde sizlerin mücadelesi var. O yüzde 7’yi de yıkacağız. Biz barajsız seçim istiyoruz. Herkesin iradesiyle, gücüyle parlamentoya girmesini istiyoruz. Bu ülkede çoğulcu, eşit, özgür, adil yaşam istiyoruz.”

“Türkler ve Kürtler beraber yürüyeceğiz”

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş da mitinge katılanlara şöyle seslendi:

“Ankara’da bir saray var, o sarayda bir zalim var. Onlar o sarayda yedikleri önlerinde, yemedikleri arkalarında, bir elleri yağda bir elleri balda bizi açlığa mahkûm ediyorlar, bizi yoksulluğa mahkûm ediyorlar. Bizi birbirimize düşman ederek, savaşçı politikalarla o koltukları korumaya çalışıyorlar. İstanbul Nevrozu’nda gençler, kadınlar, Türkler, Kürtler, bütün emekçiler, ‘Bizi ayıramayacaksınız’ diye haykırıyoruz. Bizi ayırmaya inat ettikçe, savaş politikalarında ısrar ettikçe daha çok yan yana geleceğiz ve barış demeye devam edeceğiz. 2022 Nevrozu’ndan saray iktidarına sesleniyoruz, biz Türkler ve Kürtler sonuna kadar beraber yürüyeceğiz, zafere kadar beraber yürüyeceğiz. Bizi sadece seçimden seçime hatırlayanlara karşı, bizi sadece kendi çıkarları için kullanmak isteyenlere karşı, bizi halk yerine koymayanlara karşı işte buradayız, bir aradayız.” 

Nevroz kutlamasının ardından kitle dağılırken en az 20 kişi polisler tarafından gözaltına alındı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.